Nieuwe softwarefunctie Spacemaker berekent potentieel aan zonne-energie al tijdens ontwerp

maandag 7 november 2022
timer 4 min

Cloud-based software van Spacemaker die de beginfase van bouwprojecten ondersteunt met generatief ontwerpen en geavanceerde analytics.

Met een nieuwe tool van Spacemaker kan het potentieel aan zonne-energie op daken worden berekend tijdens het ontwerp van een gebouw. Dit maakt het voor architecten eenvoudiger zonnepanelen op toekomstige gebouwen te integreren. Håvard Haukeland, mede-oprichter Spacemaker en Senior Director bij Autodesk, spreekt van een nieuw en groen instrument om gebouwen om te vormen tot actieve producenten van duurzame energie.

In 2050 moet Nederland een netto nul-uitstoot van CO₂ hebben bereikt. Op weg naar 2030 wordt daarom intensiever ingezet op opschaling van duurzame technologieën en bronnen die een CO₂-reductie realiseren. De overheidsinitiatieven- en regels hierover zijn omschreven in de nationale klimaatwet, welke ook belangrijke elementen voor de zonne-energiesector omvat. Een van de regels is de verplichte installatie vanaf 2025 van zonnepanelen op grote daken van nieuwe bedrijfsgebouwen met een dakoppervlak van meer dan 250 vierkante meters. De verplichting is van toepassing op nagenoeg alle nieuwe industrie- en utiliteitsgebouwen, van fabrieken en bedrijfshallen tot en met kantoren, ziekenhuizen en hotels. De kans is verder groot dat vanaf 2029 ook nieuwbouwwoningen van zonnepanelen moeten worden voorzien.

Gelukkig zijn er de laatste jaren al veel zonnepanelen op Nederlandse daken geïnstalleerd. Halverwege 2021 becijferde Dutch New Energy nog dat een kwart van de Nederlandse huizen stroom opwekt. Uit recent onderzoek van Zonneplan blijkt dat dit getal inmiddels is opgelopen tot 38 procent. Uit hetzelfde onderzoek blijkt ook dat dertien procent van de Nederlandse huishoudens ze in de komende vijf jaar wil laten installeren, terwijl ruim één op de vijf ze wel wil, maar nog niet weet wanneer. Alle al geïnstalleerde zonnepanelen zorgden deze zomer voor nieuwe mijlpalen: in juli leverden alle zonnepanelen in Nederland meer dan een kwart van alle geproduceerde elektriciteit.

Optimale opbrengst zonnepanelen

Nu verplichte zonnepanelen in het vooruitzicht liggen, is het noodzakelijk dat architecten en stedenbouwkundigen zo vroeg mogelijk in het ontwerpproces rekening houden met optimale opbrengst van zonnepanelen. Om dit mogelijk te maken en het voor architecten eenvoudiger te maken om zonnepanelen op toekomstige gebouwen te integreren biedt Spacemaker cloud-based software die de beginfase van bouwprojecten ondersteunt met generatief ontwerpen en geavanceerde analytics. Het bedrijf heeft tevens een nieuwe analyse-functie ontworpen waarmee het potentieel aan zonne-energie op daken kan worden berekend tijdens het ontwerp van het gebouw.

Deze waardevolle inzichten kunnen architecten en ontwikkelaars helpen hun duurzaamheidsstrategieën in een vroeg stadium nauwkeuriger te ontwikkelen. Momenteel produceert de bouwbranche ongeveer veertig procent van alle CO2-uitstoot wereldwijd; de nieuwe analyse-functie zou volgens Spacemaker een belangrijke troef kunnen zijn om architecten en stedenbouwkundigen te helpen een bijdrage te leveren aan de energietransitie.

Verschillende scenario's zonne-energie 

De nieuwe functie gebruikt zonne-analyse als uitgangspunt en berekent zonne-energie voor elk uur gedurende het jaar. De berekeningen zijn gebaseerd op de grootte van het dak, en gecorrigeerd voor het rendement van de panelen, de bedekking van het dak en de oriëntatie en hoek van de panelen. Door de parameters aan te passen, kunnen gemakkelijk verschillende scenario's worden bekeken - bijvoorbeeld een 'conservatief', een 'verwacht' en een 'optimistisch' scenario.

'Een nieuw en groen instrument'

Håvard Haukeland, mede-oprichter Spacemaker en Senior Director bij Autodesk licht toe: "Met de mogelijkheid om zonnepanelen op gebouwen te optimaliseren, beschikken architecten en stedenbouwkundigen over een nieuw en groen instrument om gebouwen om te vormen tot actieve producenten van duurzame energie. In de kern gaat het om toegankelijkheid. Door zonne-energie al in de beginfase van het ontwerpproces van gebouwen veel toegankelijker te maken voor de architect, kunnen we samen bijdragen aan het genereren van meer groene energie en het realiseren van Net Zero Energy gebouwen. Dat biedt grote perspectieven. Samen met onze andere milieu-gerelateerde analysetools zoals wind, zon en microklimaat, zal deze nieuwe tool gebruikers verder helpen bij het verlagen van de footprint van hun designs."
 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Hoe maken we iedere school gezond?

24 nov om 08:00 uur
De ventilatie en het binnenklimaat van Nederlandse scholen is ondermaats. Ruim 70 procent van de klaslokalen in…
Lees verder »
descriptionArtikel

Geen groendak, maar kunstdak voor getransformeerd pand Deventer

24 nov om 08:00 uur
Aan de Nieuwe Markt in Deventer wordt gewerkt aan de ingrijpende renovatie van een voormalig schoolgebouw tot…
Lees verder »

Veilige trappen en galerijen in Amsterdam

23 nov om 15:37 uur
Bij een appartementencomplex is veiligheid van groot belang. Ervoor zorgen dat bewoners en bezoekers niet ten val…
Lees verder »
descriptionArtikel

Architectenbureaus: “Werkvoorraad daalt, woningbouw vertraagt, tarieven gaan stijgen”

17 nov om 10:54 uur
Architectenbureaus verwachten de komende tijd een daling van het aantal nieuwbouwprojecten en zien opdrachten van…
Lees verder »
descriptionArtikel

‘Een duurzame school valt niet te standaardiseren’

15 nov om 09:50 uur
“Wat staat ten dienste van het lerend kind en wat is daar voor nodig?” Die vraag werd tijdens de eerste editie van…
Lees verder »
descriptionArtikel

Eerste in CLT uitgevoerde zorggebouw van Nederland verrijst in Rotterdam

9 nov om 09:43 uurtimer2 min
Aan de Grote Kreek in Rotterdam komt het eerste volledig in CLT uitgevoerde zorggebouw van Nederland te staan. "…
Lees verder »
descriptionArtikel

Register Duurzame Leefomgeving maakt goede, groene ideeën aantoonbaar en tastbaar

3 nov om 11:28 uurtimer2 min
In een online talkshow met belangrijke gasten uit de bouw-, vastgoed- en groensector is het platform Register…
Lees verder »
descriptionArtikel

Fotovoltaïsche folie – de volgende stap voor zonne-energie

27 okt om 08:00 uur
We kunnen er niet omheen: zonnepanelen op gebouwen. Willen we gebouwen energiezuinig of zelfs energieleverend…
Lees verder »