Nieuwe softwarefunctie Spacemaker berekent potentieel aan zonne-energie al tijdens ontwerp

maandag 7 november 2022
timer 4 min

Cloud-based software van Spacemaker die de beginfase van bouwprojecten ondersteunt met generatief ontwerpen en geavanceerde analytics.

Met een nieuwe tool van Spacemaker kan het potentieel aan zonne-energie op daken worden berekend tijdens het ontwerp van een gebouw. Dit maakt het voor architecten eenvoudiger zonnepanelen op toekomstige gebouwen te integreren. Håvard Haukeland, mede-oprichter Spacemaker en Senior Director bij Autodesk, spreekt van een nieuw en groen instrument om gebouwen om te vormen tot actieve producenten van duurzame energie.

In 2050 moet Nederland een netto nul-uitstoot van CO₂ hebben bereikt. Op weg naar 2030 wordt daarom intensiever ingezet op opschaling van duurzame technologieën en bronnen die een CO₂-reductie realiseren. De overheidsinitiatieven- en regels hierover zijn omschreven in de nationale klimaatwet, welke ook belangrijke elementen voor de zonne-energiesector omvat. Een van de regels is de verplichte installatie vanaf 2025 van zonnepanelen op grote daken van nieuwe bedrijfsgebouwen met een dakoppervlak van meer dan 250 vierkante meters. De verplichting is van toepassing op nagenoeg alle nieuwe industrie- en utiliteitsgebouwen, van fabrieken en bedrijfshallen tot en met kantoren, ziekenhuizen en hotels. De kans is verder groot dat vanaf 2029 ook nieuwbouwwoningen van zonnepanelen moeten worden voorzien.

Gelukkig zijn er de laatste jaren al veel zonnepanelen op Nederlandse daken geïnstalleerd. Halverwege 2021 becijferde Dutch New Energy nog dat een kwart van de Nederlandse huizen stroom opwekt. Uit recent onderzoek van Zonneplan blijkt dat dit getal inmiddels is opgelopen tot 38 procent. Uit hetzelfde onderzoek blijkt ook dat dertien procent van de Nederlandse huishoudens ze in de komende vijf jaar wil laten installeren, terwijl ruim één op de vijf ze wel wil, maar nog niet weet wanneer. Alle al geïnstalleerde zonnepanelen zorgden deze zomer voor nieuwe mijlpalen: in juli leverden alle zonnepanelen in Nederland meer dan een kwart van alle geproduceerde elektriciteit.

Optimale opbrengst zonnepanelen

Nu verplichte zonnepanelen in het vooruitzicht liggen, is het noodzakelijk dat architecten en stedenbouwkundigen zo vroeg mogelijk in het ontwerpproces rekening houden met optimale opbrengst van zonnepanelen. Om dit mogelijk te maken en het voor architecten eenvoudiger te maken om zonnepanelen op toekomstige gebouwen te integreren biedt Spacemaker cloud-based software die de beginfase van bouwprojecten ondersteunt met generatief ontwerpen en geavanceerde analytics. Het bedrijf heeft tevens een nieuwe analyse-functie ontworpen waarmee het potentieel aan zonne-energie op daken kan worden berekend tijdens het ontwerp van het gebouw.

Deze waardevolle inzichten kunnen architecten en ontwikkelaars helpen hun duurzaamheidsstrategieën in een vroeg stadium nauwkeuriger te ontwikkelen. Momenteel produceert de bouwbranche ongeveer veertig procent van alle CO2-uitstoot wereldwijd; de nieuwe analyse-functie zou volgens Spacemaker een belangrijke troef kunnen zijn om architecten en stedenbouwkundigen te helpen een bijdrage te leveren aan de energietransitie.

Verschillende scenario's zonne-energie 

De nieuwe functie gebruikt zonne-analyse als uitgangspunt en berekent zonne-energie voor elk uur gedurende het jaar. De berekeningen zijn gebaseerd op de grootte van het dak, en gecorrigeerd voor het rendement van de panelen, de bedekking van het dak en de oriëntatie en hoek van de panelen. Door de parameters aan te passen, kunnen gemakkelijk verschillende scenario's worden bekeken - bijvoorbeeld een 'conservatief', een 'verwacht' en een 'optimistisch' scenario.

'Een nieuw en groen instrument'

Håvard Haukeland, mede-oprichter Spacemaker en Senior Director bij Autodesk licht toe: "Met de mogelijkheid om zonnepanelen op gebouwen te optimaliseren, beschikken architecten en stedenbouwkundigen over een nieuw en groen instrument om gebouwen om te vormen tot actieve producenten van duurzame energie. In de kern gaat het om toegankelijkheid. Door zonne-energie al in de beginfase van het ontwerpproces van gebouwen veel toegankelijker te maken voor de architect, kunnen we samen bijdragen aan het genereren van meer groene energie en het realiseren van Net Zero Energy gebouwen. Dat biedt grote perspectieven. Samen met onze andere milieu-gerelateerde analysetools zoals wind, zon en microklimaat, zal deze nieuwe tool gebruikers verder helpen bij het verlagen van de footprint van hun designs."
 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

'A New Dawn' is de Nederlandse inzending voor EXPO 2025

22 mrt om 09:47 uur

De Nederlandse inzending voor World Expo 2025 Osaka laat volgens minister Buitenlandse Handel en…

Lees verder »
descriptionArtikel

Houtskeletbouw in de eerste lijn: goede stap in de verduurzaming

21 mrt om 12:15 uur

Bij de keuze van duurzame bouwmaterialen loopt de bouw achter op de CO2-doelen, schrijft architect Lex van…

Lees verder »
descriptionArtikel

Reuse to Reduce; 'Omarm de circulaire transitie'

17 mrt om 10:04 uur
'Een gebouw is niet langer iets van een instantie of persoon, niet langer een verzameling materialen. Het is een…
Lees verder »
Beeld: KAW
descriptionArtikel

PBL pleit voor integrale aanpak bebouwd gebied en scherpere keuzes kabinet

16 mrt om 09:15 uur
De focus op nieuwbouw ('900.000 woningen voor 2030') brengt het risico met zich mee dat de omvangrijke verbouwing…
Lees verder »
Zilverpoort Lelystad. Foto: Ossip van Duivenbode
descriptionArtikel

Markant nieuw appartementencomplex geeft centrum Lelystad upgrade

14 mrt om 11:34 uur
Het kwetsbare centrumgebied van Lelystad krijgt een upgrade met de komst van een woongebouw voor 35 luxe…
Lees verder »
Utopia Revisited
descriptionArtikel

TIAFF duikt met 'The Elements' in de opgaven van onze toekomstige leefomgeving

8 mrt om 13:09 uur
De veranderende praktijk van architecten, landschapsarchitecten en stedenbouwkundigen in het vormgeven van een…
Lees verder »
Nieuwe entree met stadshal en 396 woningen op het Koningin Julianaplein.© Gemeente Den Haag
descriptionArtikel

Met stadshal en 396 woningen krijgt Den Haag 'entree die het verdient'

6 mrt om 12:48 uur
De gemeenteraad moet nog instemmen met het vrijmaken van budget, maar de bouwplannen op het Koningin Julianaplein…
Lees verder »

Renovatie parkeerdak NBD Biblion

6 mrt om 10:55 uur
NBD Biblion in Zoetermeer beschikt over een geïsoleerd parkeerdak. 8 jaar geleden werd deze vanuit nieuwbouw…
Lees verder »