Nieuwe softwarefunctie Spacemaker berekent potentieel aan zonne-energie al tijdens ontwerp

maandag 7 november 2022
timer 4 min

Cloud-based software van Spacemaker die de beginfase van bouwprojecten ondersteunt met generatief ontwerpen en geavanceerde analytics.

Met een nieuwe tool van Spacemaker kan het potentieel aan zonne-energie op daken worden berekend tijdens het ontwerp van een gebouw. Dit maakt het voor architecten eenvoudiger zonnepanelen op toekomstige gebouwen te integreren. Håvard Haukeland, mede-oprichter Spacemaker en Senior Director bij Autodesk, spreekt van een nieuw en groen instrument om gebouwen om te vormen tot actieve producenten van duurzame energie.

In 2050 moet Nederland een netto nul-uitstoot van CO₂ hebben bereikt. Op weg naar 2030 wordt daarom intensiever ingezet op opschaling van duurzame technologieën en bronnen die een CO₂-reductie realiseren. De overheidsinitiatieven- en regels hierover zijn omschreven in de nationale klimaatwet, welke ook belangrijke elementen voor de zonne-energiesector omvat. Een van de regels is de verplichte installatie vanaf 2025 van zonnepanelen op grote daken van nieuwe bedrijfsgebouwen met een dakoppervlak van meer dan 250 vierkante meters. De verplichting is van toepassing op nagenoeg alle nieuwe industrie- en utiliteitsgebouwen, van fabrieken en bedrijfshallen tot en met kantoren, ziekenhuizen en hotels. De kans is verder groot dat vanaf 2029 ook nieuwbouwwoningen van zonnepanelen moeten worden voorzien.

Gelukkig zijn er de laatste jaren al veel zonnepanelen op Nederlandse daken geïnstalleerd. Halverwege 2021 becijferde Dutch New Energy nog dat een kwart van de Nederlandse huizen stroom opwekt. Uit recent onderzoek van Zonneplan blijkt dat dit getal inmiddels is opgelopen tot 38 procent. Uit hetzelfde onderzoek blijkt ook dat dertien procent van de Nederlandse huishoudens ze in de komende vijf jaar wil laten installeren, terwijl ruim één op de vijf ze wel wil, maar nog niet weet wanneer. Alle al geïnstalleerde zonnepanelen zorgden deze zomer voor nieuwe mijlpalen: in juli leverden alle zonnepanelen in Nederland meer dan een kwart van alle geproduceerde elektriciteit.

Optimale opbrengst zonnepanelen

Nu verplichte zonnepanelen in het vooruitzicht liggen, is het noodzakelijk dat architecten en stedenbouwkundigen zo vroeg mogelijk in het ontwerpproces rekening houden met optimale opbrengst van zonnepanelen. Om dit mogelijk te maken en het voor architecten eenvoudiger te maken om zonnepanelen op toekomstige gebouwen te integreren biedt Spacemaker cloud-based software die de beginfase van bouwprojecten ondersteunt met generatief ontwerpen en geavanceerde analytics. Het bedrijf heeft tevens een nieuwe analyse-functie ontworpen waarmee het potentieel aan zonne-energie op daken kan worden berekend tijdens het ontwerp van het gebouw.

Deze waardevolle inzichten kunnen architecten en ontwikkelaars helpen hun duurzaamheidsstrategieën in een vroeg stadium nauwkeuriger te ontwikkelen. Momenteel produceert de bouwbranche ongeveer veertig procent van alle CO2-uitstoot wereldwijd; de nieuwe analyse-functie zou volgens Spacemaker een belangrijke troef kunnen zijn om architecten en stedenbouwkundigen te helpen een bijdrage te leveren aan de energietransitie.

Verschillende scenario's zonne-energie 

De nieuwe functie gebruikt zonne-analyse als uitgangspunt en berekent zonne-energie voor elk uur gedurende het jaar. De berekeningen zijn gebaseerd op de grootte van het dak, en gecorrigeerd voor het rendement van de panelen, de bedekking van het dak en de oriëntatie en hoek van de panelen. Door de parameters aan te passen, kunnen gemakkelijk verschillende scenario's worden bekeken - bijvoorbeeld een 'conservatief', een 'verwacht' en een 'optimistisch' scenario.

'Een nieuw en groen instrument'

Håvard Haukeland, mede-oprichter Spacemaker en Senior Director bij Autodesk licht toe: "Met de mogelijkheid om zonnepanelen op gebouwen te optimaliseren, beschikken architecten en stedenbouwkundigen over een nieuw en groen instrument om gebouwen om te vormen tot actieve producenten van duurzame energie. In de kern gaat het om toegankelijkheid. Door zonne-energie al in de beginfase van het ontwerpproces van gebouwen veel toegankelijker te maken voor de architect, kunnen we samen bijdragen aan het genereren van meer groene energie en het realiseren van Net Zero Energy gebouwen. Dat biedt grote perspectieven. Samen met onze andere milieu-gerelateerde analysetools zoals wind, zon en microklimaat, zal deze nieuwe tool gebruikers verder helpen bij het verlagen van de footprint van hun designs."
 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Symposium over de kansen voor waterrijk bouwen

29 feb om 07:30 uur

Tijdens het symposium Building the Future, op maandag 18 maart in Zwolle, wordt ingegaan op stedenbouwkundige…

Lees verder »
descriptionArtikel

Metamorfose van de lelijkste straat van Arnhem

28 feb om 07:30 uur

Het Centrum Architectuur, Stedenbouw en Landschap van Arnhem (CASA) beloonde de Ingenieur J.P. van…

Lees verder »
descriptionArtikel

Droge voeten in je woning dankzij groennorm

23 feb om 07:30 uur

Drie grote banken pleitten deze week voor de invoering van een klimaatlabel voor koopwoningen. Maar wat nu als…

Lees verder »
descriptionArtikel

Nieuwe rekentool om CO₂-uitstoot terug te dringen

20 feb om 11:30 uur

Een groot deel van de CO₂-uitstoot in de bouw wordt toegeschreven aan het bouwen van nieuwe gebouwen. De…

Lees verder »
descriptionArtikel

Nieuwe groennorm steden vergt vele miljarden

13 feb om 07:30 uur

Geen enkele bestaande norm in Nederland stelt kwaliteitseisen aan groenvoorzieningen. Mocht er alsnog een…

Lees verder »
descriptionArtikel

Bouwen binnen CO2-budget: zo doe je dat

6 feb om 07:30 uur

De huidige manier van ontwerpen en bouwen zorgt voor een grote CO2-uitstoot en een forse bijdrage aan de…

Lees verder »
descriptionArtikel

Superslimme energie interface motiveert gebruiker

5 feb om 07:30 uur

Equi is Latijns voor ‘gelijk’. Wie deze productnaam googlet, komt terecht bij een bouwstofzuiger. Als je verder…

Lees verder »
descriptionArtikel

Top-10 innovaties die het gaan maken in 2024

1 feb om 11:30 uur

Als transitiemaker bij Squarewise en innovatiecoach bij TKI Urban Energy is Niels Rood dagelijks met innovaties…

Lees verder »