Nieuwe, open en lichte kliniek in groene omgeving

dinsdag 8 december 2020
timer 3 min
De nieuwe R/ART kliniek van GGZ-zorginstelling Parnassia in Poortugal is een open en licht gebouw in een groene omgeving met uitzicht op de rivier de Oude Maas geworden. Het gebouw, ontworpen door Eentien Architecten, is een echte ‘healing environment’ en beschikt over 144 studio's verdeeld over drie verdiepingen.

De R/ART kliniek is bestemd voor patiënten met ernstige psychiatrische aandoeningen, die op den duur weer zelfstandig in de maatschappij moeten kunnen functioneren. De inrichting draagt - bijvoorbeeld met de binnentuin en de veelal natuurlijke materialen die zijn toegepast als hout & bamboe - bij aan het rustige en warme karakter van het gebouw. Met de nieuwbouw gaat een ingrijpende vernieuwing van start waarbij een zorgcampus zal ontstaan van meerdere grote klinieken in een landschappelijke omgeving.


Eentien Architecten ontwierp het nieuwe gebouw van 11.000 vierkante meter voor een doelgroep van cliënten die langer dan een jaar psychiatrische zorg nodig hebben. Op het zogenaamde Delta-terrein is de psychiatrische opvang voor de regio Rotterdam al meer dan 100 jaar gevestigd.

Binnentuin

De R/ART kliniek huisvest 144 individuele wooneenheden, vormgegeven als micro-appartementen. Cliënten kunnen naar keuze zelfstandig koken en eten of gebruik maken van de groepsvoorzieningen. De gemeenschappelijke woonkamers vormen samen met de houten buitenruimtes het grotendeels transparante middendeel van de instelling. In het hart van het gebouw is een terrasvormige tuin aangelegd. Dit zorgt voor daglicht tot diep in het gebouw. De centrale watervaltrap wikkelt zich om deze binnentuin zodat er horizontale en verticale zichtrelaties ontstaan die een gevoel van overzicht en oriëntatie geven. Rond de tuin en trap bevindt zich een ontsluitingsring met algemene voorzieningen. Vanuit deze centrale ring hebben cliënten ook toegang tot de woonvleugels en de buitenwereld.

Healing Environment

Alles aan dit woon-zorggebouw staat in het teken van de zogenaamde ‘healing environment’; een gezonde omgeving gebaseerd op fysieke zaken als frisse lucht en daglicht overal in het gebouw. Daarnaast werd in dit kader gestreefd naar het vermijden van eenvormig- en eentonigheid en een intuïtieve ‘way-finding’. Verder zijn de veelvuldig gebruikte planten, bomen en overig groen overal nabij. Ook is er gezorgd voor een goede akoestiek door geluidsisolatie en andere akoestische voorzieningen.


De architect en opdrachtgever hebben voorts gekozen voor natuurlijke, tactiele, duurzame en mooi verouderende materialen als steen, bamboe, hout en fraaie wandbekledingen in frisse, warme tinten. Die kleuren en materialen vormen de basis van de inrichting van de kliniek. Ze dragen bij aan de warme woonomgeving die de zorginstelling wil bieden aan haar cliënten.

Duurzaam

Voor de vloer had Francine Wolters, coördinator projecten & inrichting van Parnassia, een aantal specifieke eisen. "Naast een niet te klinische uitstraling vinden we het belangrijk dat vloeren makkelijk te onderhouden zijn." Bovendien moesten de vloeren duurzaam en aangenaam voor het oog zijn en ook daarmee passen in het ontwerp. In de verblijfsruimten (huiskamers en appartementen) is vanwege haar rustige en huiselijke uitstraling gekozen voor Eternal vinyl in houtlook. De gangen, spreekkamers en facilitaire ruimten zijn voorzien van Sphera homogeen vinyl in een moderne, neutrale betonkleur. Dit sluit ook mooi aan op de kern van het gebouw, waar een keramische tegel ligt. Forbo Flooring leverde daarnaast ook de Coral-schoonloopmat, die het vuil en vocht buiten houdt en de andere vloeren beschermt.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
Nieuwe, open en lichte kliniek in groene omgeving

Meer artikelen met dit thema

‘Wees vindingrijk, gebruik gezond verstand en toon empathie’

31 mrt om 08:00 uurtimer5 min
Het staat buiten kijf dat de covid-19-pandemie ons heeft gedwongen om te evalueren hoe zorginstellingen worden…
Lees verder »

Grootste vlindertuin in Nieuw Delft met oplevering Guldenwater

26 mrt om 08:00 uurtimer2 min
Met de laatste woning in Guldenwater, onderdeel van de grootschalige gebiedsontwikkeling van de vroegere spoorzone…
Lees verder »

Bezint eer ge begint aan houtbouw

25 mrt om 08:00 uurtimer5 min
Er is steeds meer aandacht voor houtbouw. Reden daarvoor zijn de zorgen over onze leefomgeving en de beschouwing…
Lees verder »

Editie Bouw & Zorg 201 is verschenen

24 mrt om 08:00 uurtimer1 min
De eerste editie van Stedebouw & Architectuur in 2021 is verschenen. Het thema van dit nummer is Bouw &…
Lees verder »

Verduurzaming vastgoed kost langdurige zorginstellingen ruim 8 miljard

23 mrt om 08:00 uurtimer3 min
Op maandag 22 maart publiceerde ABN AMRO haar rapport ‘Langdurige zorg duurzaam verder’. Belangrijkste conclusie…
Lees verder »

De zorginstelling als volwaardige woonplek

22 mrt om 08:00 uurtimer7 min
Aan de rand van Kaatsheuvel staat iets moois te gebeuren. Voor een nieuw dorpshart ontwierp architectenbureau…
Lees verder »

‘Ouderen willen best verhuizen’

17 mrt om 08:00 uurtimer4 min
Er is een tekort van ongeveer 330.000 woningen in Nederland. Dat is 4,2 procent van de voorraad. Ook voor ouderen…
Lees verder »

Eerste Urban Oases verrijst in de Achterhoek

16 mrt om 08:00 uurtimer3 min
Op het DRU Industriepark in het Gelderse Ulft is een begin gemaakt met de eerste Urban Oases. Dit is het prototype…
Lees verder »