Nieuwe, open en lichte kliniek in groene omgeving

dinsdag 8 december 2020
timer 3 min
De nieuwe R/ART kliniek van GGZ-zorginstelling Parnassia in Poortugal is een open en licht gebouw in een groene omgeving met uitzicht op de rivier de Oude Maas geworden. Het gebouw, ontworpen door Eentien Architecten, is een echte ‘healing environment’ en beschikt over 144 studio's verdeeld over drie verdiepingen.

De R/ART kliniek is bestemd voor patiënten met ernstige psychiatrische aandoeningen, die op den duur weer zelfstandig in de maatschappij moeten kunnen functioneren. De inrichting draagt - bijvoorbeeld met de binnentuin en de veelal natuurlijke materialen die zijn toegepast als hout & bamboe - bij aan het rustige en warme karakter van het gebouw. Met de nieuwbouw gaat een ingrijpende vernieuwing van start waarbij een zorgcampus zal ontstaan van meerdere grote klinieken in een landschappelijke omgeving.


Eentien Architecten ontwierp het nieuwe gebouw van 11.000 vierkante meter voor een doelgroep van cliënten die langer dan een jaar psychiatrische zorg nodig hebben. Op het zogenaamde Delta-terrein is de psychiatrische opvang voor de regio Rotterdam al meer dan 100 jaar gevestigd.

Binnentuin

De R/ART kliniek huisvest 144 individuele wooneenheden, vormgegeven als micro-appartementen. Cliënten kunnen naar keuze zelfstandig koken en eten of gebruik maken van de groepsvoorzieningen. De gemeenschappelijke woonkamers vormen samen met de houten buitenruimtes het grotendeels transparante middendeel van de instelling. In het hart van het gebouw is een terrasvormige tuin aangelegd. Dit zorgt voor daglicht tot diep in het gebouw. De centrale watervaltrap wikkelt zich om deze binnentuin zodat er horizontale en verticale zichtrelaties ontstaan die een gevoel van overzicht en oriëntatie geven. Rond de tuin en trap bevindt zich een ontsluitingsring met algemene voorzieningen. Vanuit deze centrale ring hebben cliënten ook toegang tot de woonvleugels en de buitenwereld.

Healing Environment

Alles aan dit woon-zorggebouw staat in het teken van de zogenaamde ‘healing environment’; een gezonde omgeving gebaseerd op fysieke zaken als frisse lucht en daglicht overal in het gebouw. Daarnaast werd in dit kader gestreefd naar het vermijden van eenvormig- en eentonigheid en een intuïtieve ‘way-finding’. Verder zijn de veelvuldig gebruikte planten, bomen en overig groen overal nabij. Ook is er gezorgd voor een goede akoestiek door geluidsisolatie en andere akoestische voorzieningen.


De architect en opdrachtgever hebben voorts gekozen voor natuurlijke, tactiele, duurzame en mooi verouderende materialen als steen, bamboe, hout en fraaie wandbekledingen in frisse, warme tinten. Die kleuren en materialen vormen de basis van de inrichting van de kliniek. Ze dragen bij aan de warme woonomgeving die de zorginstelling wil bieden aan haar cliënten.

Duurzaam

Voor de vloer had Francine Wolters, coördinator projecten & inrichting van Parnassia, een aantal specifieke eisen. "Naast een niet te klinische uitstraling vinden we het belangrijk dat vloeren makkelijk te onderhouden zijn." Bovendien moesten de vloeren duurzaam en aangenaam voor het oog zijn en ook daarmee passen in het ontwerp. In de verblijfsruimten (huiskamers en appartementen) is vanwege haar rustige en huiselijke uitstraling gekozen voor Eternal vinyl in houtlook. De gangen, spreekkamers en facilitaire ruimten zijn voorzien van Sphera homogeen vinyl in een moderne, neutrale betonkleur. Dit sluit ook mooi aan op de kern van het gebouw, waar een keramische tegel ligt. Forbo Flooring leverde daarnaast ook de Coral-schoonloopmat, die het vuil en vocht buiten houdt en de andere vloeren beschermt.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
Nieuwe, open en lichte kliniek in groene omgeving

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Nieuwe kansen voor innovatieve woonvormen

15 apr om 07:30 uur

Wie actief is op het gebied van wooncoöperaties, CPO’s en andere collaboratieve…

Lees verder »
descriptionArtikel

Blue zones bieden een wenkend perspectief

3 apr om 07:30 uur

Blue zones zijn plekken in de wereld waar mensen relatief lang en gelukkig leven. “Blue zones bestaan overal,…

Lees verder »
descriptionArtikel

Kroniek van een aangekondigde nood

13 mrt om 16:00 uur

Het magazine Stedebouw & Architectuur is vernieuwd! Met onder meer de nieuwe rubrieken Bouwiconen, Rapport…

Lees verder »
descriptionArtikel

Vernieuwde Stedebouw & Architectuur: Gezondheid & Welzijn

6 mrt om 13:25 uur

Het fors vernieuwde nieuwe magazine van Stedebouw & Architectuur is net uit! In deze digitale editie zijn…

Lees verder »
descriptionArtikel

Pleidooi voor typologisch experiment

5 mrt om 07:30 uur

In 2006 ging LEVS architecten op zoek naar een nieuw onderkomen. Het bureau vond een mooie locatie op het…

Lees verder »
descriptionArtikel

Nieuwe rekentool om CO₂-uitstoot terug te dringen

20 feb om 11:30 uur

Een groot deel van de CO₂-uitstoot in de bouw wordt toegeschreven aan het bouwen van nieuwe gebouwen. De…

Lees verder »
descriptionArtikel

Nieuwe zorgvisie met toekomstige woonvormen

14 feb om 07:30 uur

Met een nieuwe, eigen zorgvisie - ‘Wonen met Zorg’ - wil INBO het gesprek aangaan met betrokkenen op het gebied…

Lees verder »
descriptionArtikel

Spaghetti aan regels belemmert huisvesting en zorg ouderen

12 feb om 07:30 uur

In 2014 besefte Bart Bijlsma dat het nieuwe overheidsbeleid, gericht op langer zelfstandig thuis wonen van…

Lees verder »