Nieuwbouw Kindcentrum De Vuurvogel in Malden

maandag 21 juni 2021
Twee bestaande verouderde jenaplanschoolgebouwen in Malden zijn samengevoegd in de nieuwbouw van Kindcentrum De Vuurvogel. Gelegen in het centrum van Malden, midden in het heringerichte Kroonwijkpark, is een prachtig nieuw en duurzaam, bijna energieneutraal, eenlaags kindcentrum gerealiseerd dat als de spil fungeert in het nieuwe park.

De Vuurvogel is een kindercentrum waarin een basisschool voor circa 300 leerlingen en een kinder- en buitenschoolse opvang van Kinderopvang in Nijmegen (KION) gehuisvest zijn. Hiermee biedt het kindercentrum een ononderbroken aanbod voor kinderen van 0 tot 12 jaar. Met hoogteverschillen, slingerende paden, speelgelegenheid, zitgelegenheid en veel natuur zijn park en schoolplein èèn geheel geworden. “Binnen- en buitenruimte zijn vanuit een integrale huisvestingsvisie ontworpen,” aldus Jean-Paul Later, directeur van Kindcentrum De Vuurvogel. 

School

Het nieuwe, door B2 Architecten ontworpen gebouw, heeft een ovale plattegrond. Rondom een ruime en lichte centrale hal liggen de klaslokalen, gesitueerd langs de houten gevel met grote ramen en een deur. Elke klas heeft zo directe verbinding met de buitenruimte. Per twee klaslokalen zijn terrassen geformeerd die als buitenleslokaal fungeren. Ietwat verdiept en voorzien van tegelmuurtjes die als zitplaats fungeren maar ook om het buitenleslokaal af te perken.

“Voor alle groepen zijn er buitenleslokalen, zitplekken voor de kinderen en schooltuintjes waarin de verschillende groepen aan de slag kunnen", aldus Later. "We zijn heel blij met de buitenleslokalen. Voor het Jenaplanonderwijs is buiten leren een belangrijk principe.”

Ontwerp De Vuurvogel
Ontwerp buitenruimte Kindcentrum De Vuurvogel, schoolplein en park vormen èèn geheel.

Géén hekken

Glazen gevels en terrassen markeren de openheid die zo typerend is voor het kindcentrum. Dat geldt ook voor de buitenruimte, ontworpen door Buro Poelmans Reesink en bureau Niche en uitgevoerd door groenaannemer Dolmans Landscaping. “Er zijn geen hekken. Het openbare park gaat ongemerkt over in het schoolplein. Het park, met een oppervlak van 200 bij 200 meter,  biedt voor alle kinderen een fijne speelplek en voor omwonenden een groene oase om te wandelen en te recreëren.” 

Net als in het park domineert het groen ook de ruimte direct rond het nieuwe kindcentrum. Voor de school ligt een grote 'avonturenkuil', een groen gebied waar kinderen op een avontuurlijke manier kunnen spelen, met veel houten speeltoestellen, zand en water. 

De integratie van schoolplein en park vraagt om extra inspanningen. “De conciërge heeft er feitelijk een taak bij gekregen, die van parkwacht. En je moet zo af en toe extra overleggen met omwonenden - die overigens eerder al ook betrokken zijn bij het ontwerptraject. We hebben vijf bewonersavonden georganiseerd (nog voor Corona). Nu de school en buitenruimte in gebruik zijn ontstaat soms wat overlast. Met elkaar in gesprek gaan en blijven lost dan veel op, is onze ervaring.”  

Kindcentrum De Vuurvogel is het resultaat van een unieke samenwerking tussen gemeente Malden, de jenaplanschool, schoolbestuur Conexus, projectbegeleider HEVO, de organisatie voor kinderopvang KION, B2 Architecten, Buro Poelmans Reesink, bureau Niche, bouwaannemer Buko en groenaannemer Dolmans Landscaping.


Dit artikel verscheen eerder in BuitenSpelen. Bekijk hier alle edities van het vakblad.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Luchtfoto Kindcentrum De Vuurvogel in het heringerichte Kroonwijkpark in het centrum van Malden. Klaslokalen in het ovalen gebouw zijn gesitueerd langs de glazen buitengevel.

Meer artikelen met dit thema

Save the date: Nationaal Gezonde Scholen Congres

23 jul om 13:46 uur
Je bent schoolbestuurder, beleidsadviseur of ontwerper en je bent dagelijks bezig scholen optimaal in te richten…
Lees verder »

Ambitieweb Circulaire Scholen geeft schoolbesturen houvast

8 sep om 10:01 uur
Schoolbesturen moeten tegenwoordig met allerlei zaken rekening houden, van het binnenklimaat tot het…
Lees verder »

Herenwegschool in Wassenaar claimt gezondste lucht ter wereld

6 sep om 16:58 uur
De Herenwegschool in Wassenaar heeft met de plaatsing van een nieuw, innovatief ventilatiesysteem zeer schone…
Lees verder »

Zo ontwerp je een school voor betere leerprestaties

6 sep om 08:00 uur
Wat leveren zaken als licht, geluid, thermisch comfort en luchtkwaliteit voor bijdrage aan de leerprestaties en…
Lees verder »

Frisse scholen – ‘Wees kritisch op wat voorhanden is’

30 aug om 14:22 uur
Veel schoolgebouwen in Nederland zijn aan renovatie onderhevig door hoge daglicht- en ventilatie-eisen. Een…
Lees verder »

Van inzicht naar uitzicht bij schoolventilatie

26 aug om 10:12 uur
Oplossingen en technieken om een optimale ventilatie te bereiken zijn belangrijk, maar laten we niet het proces…
Lees verder »

Provincie Noord-Holland wil nog meer scholen aan zonnepanelen helpen

23 aug om 13:51 uur
De provincie Noord-Holland wil zon op parkeerplaatsen subsidiëren en doorgaan met het stimuleren van zonnepanelen…
Lees verder »

Barcode Architects en krft presenteren PATCHWORK

19 aug om 08:00 uur
PATCHWORK, naar ontwerp van Barcode Architects en krft, wordt één van de eerste ontwikkelingen in de toekomstige…
Lees verder »