Nieuwbouw Kindcentrum De Vuurvogel in Malden

maandag 21 juni 2021
Twee bestaande verouderde jenaplanschoolgebouwen in Malden zijn samengevoegd in de nieuwbouw van Kindcentrum De Vuurvogel. Gelegen in het centrum van Malden, midden in het heringerichte Kroonwijkpark, is een prachtig nieuw en duurzaam, bijna energieneutraal, eenlaags kindcentrum gerealiseerd dat als de spil fungeert in het nieuwe park.

De Vuurvogel is een kindercentrum waarin een basisschool voor circa 300 leerlingen en een kinder- en buitenschoolse opvang van Kinderopvang in Nijmegen (KION) gehuisvest zijn. Hiermee biedt het kindercentrum een ononderbroken aanbod voor kinderen van 0 tot 12 jaar. Met hoogteverschillen, slingerende paden, speelgelegenheid, zitgelegenheid en veel natuur zijn park en schoolplein èèn geheel geworden. “Binnen- en buitenruimte zijn vanuit een integrale huisvestingsvisie ontworpen,” aldus Jean-Paul Later, directeur van Kindcentrum De Vuurvogel. 

School

Het nieuwe, door B2 Architecten ontworpen gebouw, heeft een ovale plattegrond. Rondom een ruime en lichte centrale hal liggen de klaslokalen, gesitueerd langs de houten gevel met grote ramen en een deur. Elke klas heeft zo directe verbinding met de buitenruimte. Per twee klaslokalen zijn terrassen geformeerd die als buitenleslokaal fungeren. Ietwat verdiept en voorzien van tegelmuurtjes die als zitplaats fungeren maar ook om het buitenleslokaal af te perken.

“Voor alle groepen zijn er buitenleslokalen, zitplekken voor de kinderen en schooltuintjes waarin de verschillende groepen aan de slag kunnen", aldus Later. "We zijn heel blij met de buitenleslokalen. Voor het Jenaplanonderwijs is buiten leren een belangrijk principe.”

Ontwerp De Vuurvogel
Ontwerp buitenruimte Kindcentrum De Vuurvogel, schoolplein en park vormen èèn geheel.

Géén hekken

Glazen gevels en terrassen markeren de openheid die zo typerend is voor het kindcentrum. Dat geldt ook voor de buitenruimte, ontworpen door Buro Poelmans Reesink en bureau Niche en uitgevoerd door groenaannemer Dolmans Landscaping. “Er zijn geen hekken. Het openbare park gaat ongemerkt over in het schoolplein. Het park, met een oppervlak van 200 bij 200 meter,  biedt voor alle kinderen een fijne speelplek en voor omwonenden een groene oase om te wandelen en te recreëren.” 

Net als in het park domineert het groen ook de ruimte direct rond het nieuwe kindcentrum. Voor de school ligt een grote 'avonturenkuil', een groen gebied waar kinderen op een avontuurlijke manier kunnen spelen, met veel houten speeltoestellen, zand en water. 

De integratie van schoolplein en park vraagt om extra inspanningen. “De conciërge heeft er feitelijk een taak bij gekregen, die van parkwacht. En je moet zo af en toe extra overleggen met omwonenden - die overigens eerder al ook betrokken zijn bij het ontwerptraject. We hebben vijf bewonersavonden georganiseerd (nog voor Corona). Nu de school en buitenruimte in gebruik zijn ontstaat soms wat overlast. Met elkaar in gesprek gaan en blijven lost dan veel op, is onze ervaring.”  

Kindcentrum De Vuurvogel is het resultaat van een unieke samenwerking tussen gemeente Malden, de jenaplanschool, schoolbestuur Conexus, projectbegeleider HEVO, de organisatie voor kinderopvang KION, B2 Architecten, Buro Poelmans Reesink, bureau Niche, bouwaannemer Buko en groenaannemer Dolmans Landscaping.


Dit artikel verscheen eerder in BuitenSpelen. Bekijk hier alle edities van het vakblad.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Luchtfoto Kindcentrum De Vuurvogel in het heringerichte Kroonwijkpark in het centrum van Malden. Klaslokalen in het ovalen gebouw zijn gesitueerd langs de glazen buitengevel.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Nieuwe school startpunt voor klimaatbestendige wijk

22 apr om 07:30 uur

Midden in een industrieel en steenachtig gebied een gezonde, veilige en groene leeromgeving creëren; dat was de…

Lees verder »
descriptionArtikel

Nieuwe kansen voor innovatieve woonvormen

15 apr om 07:30 uur

Wie actief is op het gebied van wooncoöperaties, CPO’s en andere collaboratieve…

Lees verder »
descriptionArtikel

Alle kinderen verdienen een goed klimaat

29 mrt om 14:00 uur

Half maart kwamen meer dan 350 deelnemers uit de kinderopvang, onderwijs, ministeries, gemeenten en de…

Lees verder »
descriptionArtikel

Pleidooi voor typologisch experiment

5 mrt om 07:30 uur

In 2006 ging LEVS architecten op zoek naar een nieuw onderkomen. Het bureau vond een mooie locatie op het…

Lees verder »
descriptionArtikel

Nieuwe rekentool om CO₂-uitstoot terug te dringen

20 feb om 11:30 uur

Een groot deel van de CO₂-uitstoot in de bouw wordt toegeschreven aan het bouwen van nieuwe gebouwen. De…

Lees verder »
descriptionArtikel

Gemeente Kampen gaat voor hoogste circulaire doel

8 feb om 07:30 uur

Met de ambitie om het meest circulaire schoolgebouw van Nederland te realiseren, nam de Gemeente Kampen een…

Lees verder »
descriptionArtikel

Vergroening én verdichting in Wageningen

31 jan om 07:30 uur

Het stedenbouwkundig- en beeldkwaliteitsplan Duivendaal, ontworpen door LEVS architecten en veenenbos en bosch…

Lees verder »
descriptionArtikel

Zo realiseer je ‘meest circulaire kindcentrum van Nederland’

29 jan om 07:30 uur

Dankzij de hoge duurzaamheidsambitie van de gemeente wordt in Kampen het ‘meest circulaire kindcentrum van…

Lees verder »