Nieuw architectonisch opvallend entreegebouw Van Gogh Museum

woensdag 2 september 2015
timer 3 min
Het nieuwe entreegebouw van het Van Gogh Museum gaat op 5 september open voor publiek. Met de overkapping van de voorheen verzonken lege ‘vijver’ aan de kant van het Museumplein is het museum 800 m² rijker.

Directeur Axel Rüger: “Het glazen entreegebouw is voorzien van technische hoogstaande glasconstructies, installaties, moderne vloeren en wanden. Er is een nieuw ruim en licht ontvangstgebied met garderobes en een geheel vernieuwde museumwinkel met ruim 500 nieuwe producten. Bovendien sluit het museum goed aan bij het veranderde Museumplein waarbij alle omliggende culturele instellingen hun entree aan de kant van het Museumplein hebben. Het transparante gebouw met state of the art glasconstructies is een verrijking van het Van Gogh Museum én het Museumplein.”
 

Veel voordelen nieuwe entreegebouw

Het nieuwe entreegebouw biedt veel voordelen. Door de verplaatsing van de hoofdentree naar de Museumpleinkant, sluit het Van Gogh Museum aan bij de andere twee musea aan het Museumplein. Zowel het Stedelijk Museum als het Rijksmuseum verplaatsten recentelijk de ingang naar de Museumpleinkant. Het nieuwe glazen ontvangstgebied verbindt het Rietveldgebouw met de tentoonstellingsvleugel zodat de twee museale gebouwen beter worden ontsloten. De extra 800 m² verbetert de bezoekersstroom en biedt meer ruimte voor een goede ontvangst en service aan bezoekers. Hierdoor is het museum beter uitgerust voor een groeiend aantal bezoekers in de toekomst.
 

Technisch hoogstaande glasconstructies in transparant, open ontwerp

Het open en transparante glazen entreegebouw bestaat uit de allernieuwste technische ‘state of the art’ glasconstructies en vormt een opvallende tegenhanger van de solide buitenzijde aan het Museumplein. Zo bestaat de gevel uit 650 m2 koud gebogen glas met 30 glazen zogeheten dakvinnen tot 12 meter lengte en 20 glazen kolommen tot 9,4 meter hoog, in een draagconstructie van 65 ton staal.


Bezoekers komen via een glazen trap, modern verlichte roltrap of glazen panoramalift binnen in het ontvangstgebied met ruimte voor 2.200 jassen, 1.700 tassen, 1.450 audiotours en een vernieuwde museumwinkel. Het schetsontwerp van het nieuwe entreegebouw komt van Kisho Kurokawa Architect and Associates, het bureau van de overleden Japanse architect Kisho Kurokawa die ook verantwoordelijk was voor het ontwerp van de tentoonstellingsvleugel die in 1999 werd geopend. De verdere uitwerking van dit ontwerp door Hans van Heeswijk architecten toont hoe deze vleugel en de nieuwe entree samen een verrassend nieuw geheel vormen.
 

Financiering rond dankzij vele begunstigers

Het Van Gogh Museum financierde dit bouwproject grotendeels zelf. Het totale benodigde bedrag van € 20 miljoen is binnen dankzij eigen financiële middelen en steun van onder meer de BankGiro Loterij, de Vincent van Gogh Stichting, Van Lanschot Bankiers, Sompo Japan Nipponkoa Insurance, de Tokyo Shimbun, het Ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap, de Gemeente Amsterdam, Yanmar Europe, de Triton Collection Foundation, het John en Marine Fentener van Vlissingen Fonds, Gemeente Amsterdam/Stadsdeel Zuid, Heineken, TAKII Seed, het Drs. C. van Zadelhoff Fonds, Ernst A. Nijkerk, Dümmen Orange en diverse andere bedrijven, fondsen, stichtingen en particulieren. De bouw van de nieuwe entree is gerealiseerd door het Rijksvastgoedbedrijf, de eigenaar van het museumgebouw.


Ter ere van de opening is er op zaterdag 5 en zondag 6 september op het Museumplein een groots publieksevenement met 125.000 zonnebloemen die op zondag vanaf 16 uur gratis worden uitgereikt aan het publiek.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
Nieuw architectonisch opvallend entreegebouw Van Gogh Museum

De nieuwe entree met technische hoogstaande glasconstructies van het Van Gogh Museum. Foto's door Jan-Kees Steenman

Meer artikelen met dit thema

Compact, stoer en duurzaam Nautisch Coördinatie Centrum

9 apr om 09:33 uur
In de haven van Amsterdam is het Nautisch Coördinatie Centrum opgeleverd. Dit compacte houten gebouw naar ontwerp…
Lees verder »

Een nieuw likje verf

6 apr om 12:34 uurtimer2 min
De website van Stedebouw & Architectuur is vernieuwd. Toch is dit niet alleen een nieuw likje verf; je leest…
Lees verder »

‘Wees vindingrijk, gebruik gezond verstand en toon empathie’

31 mrt om 08:00 uurtimer5 min
Het staat buiten kijf dat de covid-19-pandemie ons heeft gedwongen om te evalueren hoe zorginstellingen worden…
Lees verder »

Doorontwikkeling van de lagenbenadering

31 mrt om 08:00 uurtimer4 min
Waar in de Nota Ruimte in 2004 de laag ‘ondergrond’ als een belangrijk fundament is geïntroduceerd onder de…
Lees verder »

Grijs en Groen Wonen in hartje Olstergaard

29 mrt om 08:00 uurtimer7 min
De huisvesting van ouderen levert voortdurend nieuwe mogelijkheden op. Zo realiseert een groep van oudere…
Lees verder »

Leren van Vlaanderen

29 mrt om 08:00 uurtimer3 min
Hoe kan het dat de beste Nederlandse architecten in België werken? Onze Expert Wilma Kempinga diept in deze blog…
Lees verder »

‘Nederland houdt van de uitstraling van gemetselde gevels’

26 mrt om 08:00 uurtimer4 min
De bouwmarkt ontwikkelt zich snel op veel fronten, ook op vlak van gevelstenen en metselblokken. Twee prominente…
Lees verder »

Grootste vlindertuin in Nieuw Delft met oplevering Guldenwater

26 mrt om 08:00 uurtimer2 min
Met de laatste woning in Guldenwater, onderdeel van de grootschalige gebiedsontwikkeling van de vroegere spoorzone…
Lees verder »