‘Nederland houdt van de uitstraling van gemetselde gevels’

vrijdag 26 maart 2021
timer 4 min
De bouwmarkt ontwikkelt zich snel op veel fronten, ook op vlak van gevelstenen en metselblokken. Twee prominente ontwikkelingen zijn steenstrips en geventileerde gevelsystemen. MBI, producent van onder andere gevelstenen, gaat in op deze nieuwste ontwikkelingen.

De gevelmarkt is sterk aan het veranderen, zo blijkt uit een marktonderzoek van onderzoeksbureau USP, dat MBI ingezet heeft om de markt in kaart te brengen. De verschuiving van traditioneel bouwen naar alternatieven wordt veroorzaakt door een aantal ontwikkelingen, waarvan personeelstekort misschien wel de grootste stimulans is. Toch heeft ook het thema verduurzaming ongekend veel impact. Zeker in de renovatiemarkt zien we buitengevels steeds vaker bekleed worden met een buitengevelisolatiesysteem. De volgende stap wordt het op grote schaal toepassen van kant-en-klare prefabsystemen, maar daar is de productiecapaciteit op dit moment nog een beperkende factor.

Steenstrips versus volle steen

De toepassing van steenstrips wordt steeds populairder. Door het dunne karakter van dit product kan een gevel gerenoveerd worden met een minimum aan ruimteverlies. Hierdoor is het mogelijk om bijvoorbeeld bestaande ramen met strips af te werken. De buitenkant krijgt een nieuwe en moderne uitstraling. Gecombineerd met gevelisolatie zorgen steenstrips voor een perfecte isolatieschil.Uiteraard kunnen steenstrips ook toegepast worden voor nieuwbouwprojecten. In de combinatie met de volle gevelsteen kan de architect zijn creativiteit de vrije loop laten, zoals te zien is in bovenstaande foto. Hier versterkt de overhang van het balkon het luxe gevoel van het bouwmateriaal (toegepast: MBI GeoStylistix in volle steen en steenstrips). De meest toegepaste werkwijze is in dit geval nog steeds verwerking op de bouwplaats.


Het verschil tussen een volle steen of een steenstrip is in het uiteindelijke resultaat niet te zien. Dat is zo mogelijk ook wel de achtergrond van deze ontwikkeling en de interesse hierin. Nederland is nu eenmaal onlosmakelijk verbonden met het straatbeeld van gemetselde gevels. Ook nu nog wordt bij 50 procent van de nieuwbouw, woningbouw en utiliteitsbouw, gekozen voor een gemetselde gevelschil (bron: Bouwmonitor 2020).Voorbeeldproject

 

Zwembad De Wedert in Valkenswaard is een voorbeeldproject van MBI van een gebouw met volledig gemetselde gevelschil. Meer beelden van dit project, met mooie 3D-details vindt u hier.
Geventileerde gevelsystemen

In de utiliteitsbouw winnen isolerende, geventileerde gevelsystemen aan populariteit. Dat is niet verwonderlijk, want dit product biedt zowel economische, milieutechnische als esthetische voordelen. Deze vernieuwende bouwwijze biedt ook ruimte aan nieuwe materialen, zoals keramiek. Keramiek is een man-made materiaal, maar de technieken zijn tegenwoordig zo verfijnd dat alle materialen levensecht na te bootsen zijn. De luxe uitstraling van bijvoorbeeld natuursteen gevels wordt technisch en financieel op grote schaal haalbaar.


MBI is hiervoor een samenwerking aangegaan met het Italiaanse bedrijf Florim. Naast het unieke gecertificeerde gevelsysteem is de keramiek van superieure kwaliteit. In een zich nog ontwikkelende markt is het ook een prettig uitgangspunt dat het systeem onafhankelijk is van andere gebruikte materialen en toepasbaar is in combinatie met elk type isolatiemateriaal. Het systeem voldoet aan de hoogste normen inzake technische betrouwbaarheid en biedt naast thermische isolatie ook bescherming tegen weersinvloeden. Een groot voordeel, welk design u ook kiest, is het feit dat keramisch oppervlak levenslang haar visuele kwaliteit behoudt.


De strakke vormen, vernieuwende en oogstrelende designs en de kwaliteit van de keramiek sluiten perfect aan op moderne architectuur. Met een ruime keuze uit wandplaten, zelfs tot een grootte van 3200x1600 cm, en keuze uit honderden designs, is er volledige ontwerpvrijheid.

MBI-Florim Design Center Amsterdam

Als u meer wilt weten over gemetselde gevels, steenstrips of over de mogelijkheden van de keramische gevel, bent u van harte welkom voor een adviesgesprek in het nieuwe MBI-Florim Design Center in Amsterdam. Hier kunt u alle materialen zien en voelen in een inspirerende omgeving. U kunt een bezoek inplannen op mbi.nl (vanwege covid19 uitsluitend op afspraak).


Dit artikel verscheen eerder in het vakblad Stedebouw & Architectuur, thema Bouw & Zorg van 2021. Het hele nummer lezen? Dat kan gratis via onze digitale bibliotheek.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Compact, stoer en duurzaam Nautisch Coördinatie Centrum

9 apr om 09:33 uur
In de haven van Amsterdam is het Nautisch Coördinatie Centrum opgeleverd. Dit compacte houten gebouw naar ontwerp…
Lees verder »

Een nieuw likje verf

6 apr om 12:34 uurtimer2 min
De website van Stedebouw & Architectuur is vernieuwd. Toch is dit niet alleen een nieuw likje verf; je leest…
Lees verder »

‘Wees vindingrijk, gebruik gezond verstand en toon empathie’

31 mrt om 08:00 uurtimer5 min
Het staat buiten kijf dat de covid-19-pandemie ons heeft gedwongen om te evalueren hoe zorginstellingen worden…
Lees verder »

Doorontwikkeling van de lagenbenadering

31 mrt om 08:00 uurtimer4 min
Waar in de Nota Ruimte in 2004 de laag ‘ondergrond’ als een belangrijk fundament is geïntroduceerd onder de…
Lees verder »

Grijs en Groen Wonen in hartje Olstergaard

29 mrt om 08:00 uurtimer7 min
De huisvesting van ouderen levert voortdurend nieuwe mogelijkheden op. Zo realiseert een groep van oudere…
Lees verder »

Leren van Vlaanderen

29 mrt om 08:00 uurtimer3 min
Hoe kan het dat de beste Nederlandse architecten in België werken? Onze Expert Wilma Kempinga diept in deze blog…
Lees verder »

Ontwikkelvisie Fellenoord/Internationale Knoop XL Eindhoven vastgesteld

25 mrt om 08:00 uurtimer3 min
De Ontwikkelvisie Fellenoord/Internationale Knoop XL is door de gemeenteraad Eindhoven unaniem vastgesteld en…
Lees verder »

Duurzame en veilige oplossingen voor zorginstellingen

24 mrt om 08:00 uurtimer4 min
De beleving in een zorginstelling moet zo veilig en comfortabel mogelijk zijn. Het is belangrijk om aandacht te…
Lees verder »