MX3D gaat stalen brug 3D-printen in Amsterdam

woensdag 5 augustus 2015
timer 3 min
Van constructiemateriaal tot gehele modules, alles lijkt mogelijk met een 3D-printer. Toch zit deze nieuwe technologie doorgaans aan een vaste productielocatie vast. Het jonge bedrijf MX3D brengt daar verandering in. Met een grensverleggende robot gaan zij een stalen brug op locatie printen over een Amsterdams kanaal.

De Nederlandse start-up MX3D werkt met robots die 3D 'tekenen' in staal, met behulp van de nieuwste Autodesk software. Dit stelt het bedrijf in staat functionele materialen in complexe vormen te produceren. Om aan te tonen hoe dit in zijn werk gaat, gaat MX3D een stalen brug over het water in het centrum van Amsterdam printen. De brug wordt vormgegeven door ontwerper Joris Laarman. 

 

De technologie achter de brug

MX3D rust 6-assige industriële robots uit met 3D-print hardware die metalen, kunststoffen en combinaties van materialen kunnen printen in vrijwel elke vorm. Dit systeem wordt aangestuurd door software die MX3D heeft ontwikkeld met steun van de laatste Autodesk tools zoals Project Dreamcatcher en Dynamo. Met deze techniek kan MX3D sterke, complexe structuren van duurzaam materiaal 3D-printen. De nieuwe techniek is kosteneffectief en schaalbaar, meer dan huidige 3D-print methoden, en biedt creatieve robot productie-oplossingen voor onder andere de kunst- en bouwsector. 
 

"Wat onze technologie onderscheid van traditionele 3D-printmethodes is dat wij werken volgens het ‘Printing Outside the Box’-principe," aldus Tim Geurtjens, technisch directeur bij MX3D. "Door met 6-assige industriële robots te printen zitten we niet langer vast aan een vierkante doos waarin alles gebeurt. Het printen van een functionele, life-size brug is natuurlijk de ideale manier om de eindeloze mogelijkheden van deze techniek te demonstreren."


MX3D's ingenieurs, ambachtslieden en software-experts brengen digitale technologie, robotica en de traditionele industriële productie samen in het Brug-project; zij onderzoeken de bouwplaats van de toekomst, testen en delen hun kennis in een AMS-3D Building FieldLab. Bekijk onderstaande video om de robot van MX3D in actie te zien.
 

Brug over Amsterdamse gracht

De voetgangersbrug in Amsterdam moet in de herfst van 2017 gebouwd worden. MX3D zal dan robots aan beide kanten van een gracht plaatsen en in twee maanden de brug printen. De robots werken tegelijkertijd, zodat de brug aan beide kanten wordt opgebouwd en boven de gracht samenkomen. De brug wordt ongeveer 7 meter lang en zal volgens MX3D net zo sterk zijn als iedere andere brug.


MX3D wil met dit project aantonen wat er allemaal mogelijk is met de revolutionaire technologie rond 3D-printen en dat deze eigenlijk al klaar is voor grootschalige, functionele projecten. "De symboliek van de brug is een mooie metafoor om de technologie van de toekomst met de oude stad te verbinden," aldus Laarman. "Het bouwwerk brengt het beste van beide werelden bij elkaar."


Het project is een samenwerking tussen MX3D, software bedrijf Autodesk, bouwbedrijf Heijmans en vele anderen. 
Ook de gemeente Amsterdam steunt het project. Op de NDSM-werf in Amsterdam-Noord opent in september een bezoekerscentrum waar mensen een kijkje kunnen nemen bij het productieproces. MX3D en de Gemeente Amsterdam maken de exacte locatie waar de brug komt binnenkort bekend.
 

Andere 3D-projecten

3D-technologie wordt inmiddels vaker toegepast in bouwprojecten. Zo wordt in Dubai 's werelds eerste kantoorgebouw 3D-geprint en wordt er in Nederland een huis geprint.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
MX3D gaat stalen brug 3D-printen in Amsterdam

Een voorbeeld van een functionele 3D-geprinte brug van MX3D. Credits: MX3D / Adriaan de Groot. Klik verder voor meer foto's.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Vooraankondiging aanbesteding ontwerp en bouw Nederlands paviljoen Expo 2025 in Osaka

10 aug om 08:00 uur
Nederland doet mee aan de wereldtentoonstelling Expo 2025 in Osaka van 13 april tot 13 oktober 2025. De…
Lees verder »
descriptionArtikel

Inschrijving Hans de Jonge Start-up Award geopend

9 aug om 10:32 uur
De inschrijving voor de Hans de Jonge Start-up Award is geopend. Deze prijs, een initiatief van Brink, is in het…
Lees verder »
descriptionArtikel

Gevel-as-a-service: ‘Standaardiseer contracten, financiering en technische richtlijnen’

3 aug om 08:00 uur
Een decennium geleden had je je niet kunnen voorstellen dat je het eigendom van een van de belangrijkste…
Lees verder »
foto van een hek
person_outlineBlog

3 belangrijke aspecten voor beveiliging bouwterrein

29 jul om 09:18 uur
Wanneer je verantwoordelijk bent voor de bouw van een pand of voor de renovatie van een gebouw, dan brengt dit…
Lees verder »
descriptionArtikel

Hofbogenpark: het all-inclusive dakpark van Rotterdam

26 jul om 08:00 uur
Over enkele jaren kunnen Rotterdammers genieten van een rijke natuurlijke omgeving door slechts een trap op te…
Lees verder »
descriptionArtikel

‘3D-printer is slechts een stuk gereedschap’

21 jul om 08:00 uur
Wat kan 3D-printen betekenen voor de bouw en specifieker: voor gevels? De expert op dit gebied, Marcel Bilow (TU…
Lees verder »
descriptionArtikel

De rol van innovatieve bouwconcepten bij verdichting

20 jul om 08:00 uur
Denk niet alleen na het over het ontwerp van morgen, maar ook van overmorgen. Flexibiliteit en toegankelijkheid…
Lees verder »
descriptionArtikel

Houtbouw: vliegwiel voor duurzaam bosbeheer

18 jul om 08:00 uur
Koop gecertificeerd tropisch hout, want zo behoud je tropische bossen. Het klinkt gek, maar zo zijn er wel meer…
Lees verder »