Modulair concept maakt duurzaam en circulair bouwen betaalbaar
BARBIZON is ontwikkeld voor de herontwikkeling van de kavels aan de Barbizonlaan in Capelle aan den IJssel. Met als uitgangspunt een toekomstbestendig, duurzaam én betaalbaar woningbouwproject. Het ontwikkelde bouwconcept is echter bruikbaar en breed inzetbaar voor vele andere locaties en opgaven, zo laat AEMSEN weten.
Ecologisch wooncomplex
De herontwikkeling aan de Barbizonlaan is een groen en modulair wooncomplex, opgebouwd met geprefabriceerde houten modules. De 112 appartementen in 16 verschillende woningtypen variëren in grootte van 45 m2 tot 120 m2. De in de fabriek gebouwde CLT modules zijn stapel- en schakelbaar zonder extra hulpconstructie. Deze droge bouwmethode met biobased materialen en gasloze appartementen levert een attractief ecologisch wooncomplex op.
Naast groen en biodiversiteit speelt ook de sociale interactie tussen de bewoners een centrale rol binnen dit concept. De gezamenlijke groene buitenruimten in de vorm van een groene vallei, zijn via de corridors voor alle bewoners van het complex toegankelijk.
Beeld: AEMSEN
Jasper Jägers: “Door modulair te ontwerpen en te bouwen met geprefabriceerde CLT modules kan de balans tussen stad en natuur terug gebracht worden. Energieneutraal, modulair en circulair bouwen met hout heeft echt de toekomst. Het is lichter dan traditioneel bouwen, het heeft goede isolerende eigenschappen en het levert veel minder stikstofuitstoot op. Het maakt duurzaamheid en circulariteit toegankelijk voor iedereen.”
CO2-neutraal en CLT
Het modulair bouwsysteem levert CO2 neutraal bouwen en een efficiëntere en snellere manier van bouwen dan de huidige standaarden. Er is veel minder bouwmateriaal nodig en de bouw is minder vervuilend. Doordat er met dit bouwsysteem allerlei woontypologieën gemaakt kunnen worden, is het geschikt voor vele doelgroepen. Het maakt duurzame en circulaire gebouwen toegankelijk voor iedereen. Ook is het project opgebouwd uit geprefabriceerde kruislings gelijmde houten (CLT) woonmodules, hierdoo zijn de modules makkelijk aanpasbaar en herbruikbaar.
Beeld: AEMSEN
Natuurinclusief en sociaal
Door modulair te ontwerpen en te bouwen met geprefabriceerde CLT modules kan de balans tussen stad en natuur terug gebracht worden. De symbiose met de natuur wordt verder versterkt door groen en biodiversiteit te integreren in het modulaire systeem van gevels en daken. De groene vallei en de kweekkassen bovenaan de corridors bieden ruimte voor een goede sociale interactie tussen de toekomstige blije en trotse bewoners van het complex.

Beeld: AEMSEN
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Bouw moet zich voorbereiden op nieuwe Europese emissie-eis
23 jun om 13:45 uur 6 minDemissionair minister Mona Keijzer gaat de aangekondigde aanscherping van de milieu-prestatie-eis (MPG) voor…
De MPG in relatie tot groot en groots wonen
18 jun om 07:30 uur 10 minDe MPG zou moeten aanzetten tot het bouwen met zo min mogelijk absolute impact. Toch komen kleinere woningen…
Gevels van kersenpitten of rioolwater
17 jun om 07:30 uur 2 minIn onze digitale magazines ontdek je bijzondere aspecten van de bouw in de rubriek Bouwstenen. Zoals het…
Geven we nog wel les in gezonde gebouwen?
11 jun om 09:00 uur 4 minDe nood wordt steeds hoger: geven we kinderen nog wel onderwijs in gezonde gebouwen? Het is één van de centrale…
MVRDV neemt 'out of the box' wel heel letterlijk
6 jun om 07:30 uur 4 minMet een grote diversiteit aan uitkragende loggia's, erkers en hangende balkons tekent MVRDV voor een…
Na SAWA nog verder de hoogte in met hout
27 mei om 07:30 uur 5 minDeze maand ontvangen de eerste bewoners van SAWA in Rotterdam hun huissleutels. Daarmee is een belangrijke…
Kringloop Integratie Platform verlaagt kosten verduurzaming
26 mei om 07:30 uur 11 minKun je ruim 35.000 euro besparen door een woning slimmer te verduurzamen? Wel volgens transitiemaker Niels Rood…
De finesses van prefab houtbouw
19 mei om 11:00 uur 8 minOp de levendige vakbeurs Houtbouw gaf Bob Elzen (Treetek) vorige week een diepgaand inkijkje in de ontwikkeling…
Reactie toevoegen