Lucht, licht, zicht… echt?

donderdag 3 november 2022

In basisschool de Vier Heemskinderen in Etten-Leur heeft Saint-Gobain een gipswand toegepast met 20 procent minder materiaal dan normaal, maar met verbeterde akoestische prestaties.

Wordt er voldoende gestuurd de eisen voor een gezond binnenklimaat van een leeromgeving tijdens de gebruikersfase? Leveren die eisen daadwerkelijk het gewenste effect op in de praktijk? Tijdens de ruim twintig sessies op het Duurzame & Gezonde Scholen Congres 2022 op 9 november tonen we niet alleen de best practices in het onderwijsvastgoed, we kijken ook naar de (on)juiste methodieken en bekijken kritisch wat wel of juist niet werkt. Lees hier een greep uit de sessies.

Van data naar waarde

Casper MeindersSpreker: Casper Meinders, Draaijer + Partners
Ronde 1: van 11:20 tot 12:00 uur

Duurzame en gezonde scholen stellen eisen aan het binnenklimaat van de leeromgeving. Tijdens de verbouw of realisatie van een schoolgebouw wordt er strak gestuurd op deze eisen. Maar wordt hier ook op gestuurd tijdens de belangrijkste fase van het gebouw? Op het moment dat de leerlingen er gebruik van maken?

Vaak zijn er in een schoolgebouw veel systemen beschikbaar waarvan de data maar zeer beperkt wordt ingezet om actief te sturen op een gezond en veilig binnenklimaat. Casper Meinders, manager exploitatie bij draaijer+partners neemt je mee in zijn overtuiging en aanpak om bestaande data te verzamelen en te combineren om hier vervolgens relevante management- en sturingsinformatie van te maken. Een gezonde en veilige leeromgeving laten we niet over aan het toeval, maar is zo het resultaat van bewust handelen.

De duurzame renovatie van PCB De Wegwijzer

Sara en MarleenSprekers: Sara van Popta en Marleen Garstenveld, 19 het atelier architecten
Ronde 1: van 11:20 tot 12:00 uur

PCB De Wegwijzer in Putten is een schoolgebouw-type waarvan er velen in de jaren 70 zijn gebouwd. Het schoolgebouw voldeed technisch, esthetisch en functioneel niet meer aan de huidige eisen. Er volgde een onderzoek naar de keuze voor sloop-nieuwbouw of duurzaam renoveren. Om m2-ers BVO te behouden is de keuze gevallen op duurzame renovatie. Inmiddels is het schoolgebouw geheel vernieuwd.

“Dat dit mogelijk is met een bestaand gebouw”, is de reactie van de directeur Irma Blok. ‘’Van een donker gebouw met gesloten ruimtes is de school een open en transparant gebouw geworden.’’ In het nieuwe centrale hart liggen de tribunetrap en de bibliotheek. Grote glazen puien tussen de lokalen en leerpleinen sluiten aan op de nieuwe onderwijsvisie van de school. Het casco van het gebouw is gehandhaafd. De metselwerk gevels, kozijnen en dakisolatie zijn vernieuwd. Voor een comfortabel binnenklimaat zijn ook de installaties volledig vervangen. Dit gaf naast een technische en energetische verduurzaming ook de kans om de kwaliteit van de architectuur van het gebouw te versterken.

Hoe ontwerp je een schoolgebouw met als uitgangspunten: betere leerprestaties, minder ziekteverzuim en minimale CO2-impact?

Jürgen van HulstSpreker: Jürgen van Hulst, Saint-Gobain Solutions
Ronde 2: van 13:00 tot 13:40 uur

De sessie van Saint-Gobain geeft inzicht in hoe gezonde en toekomstbestendige scholen praktisch worden gerealiseerd. Wij lichten dit toe aan de hand van het onderzoek dat wij deden samen met DGMR, bba binnenmilieu en Nibe. Wij onderzochten hoe een zo goed mogelijk schoolgebouw wordt ontworpen waarin leerlingen beter presteren en leerkrachten minder stress ervaren én een lager ziekteverzuim hebben. Met bovendien maximale prestaties van welzijn (beleving, akoestisch comfort, luchtkwaliteit, thermisch comfort en daglicht), de energieprestatie en de MPG-score in een goede onderlinge balans.

Lucht, licht, zicht… echt?

Mira van BeekSpreker: Mira van Beek, Atelier PRO architecten
Ronde 4: van 15:00 tot 15:40 uur

Het stapelen van eisen vanuit Bouwbesluit en Frisse Scholen (A/B/C) levert op papier een gezond en fris gebouw, maar is dat ook echt zo in de praktijk? Mira van Beek, partnerarchitect bij atelier PRO, gaat in deze sessie in op de zoektocht naar lucht, licht en zicht. Aan de hand van een analyse van de soms conflicterende eisen, en ideeën en ontwerpoplossingen uit de (gebouwde) praktijk.

Kan het slimmer, beter, maar ook simpeler, groener en wellicht zelfs goedkoper? Een integrale aanpak is voorwaarde; een goede samenwerking. Wat kan je als opdrachtgever van de architect en de andere adviseurs verwachten? En wat kan een opdrachtgever met visie en ambitie op het gebied van duurzaamheid en gezondheid zelf doen?

Bekijk het volledige programma

Logo DGSCHet Duurzame & Gezonde Scholen Congres is hét platform om concrete stappen te zetten voor een gezond binnenklimaat, financiering en samenwerking binnen onderwijsvastgoed. Op 9 november 2022 kom jij in contact met schoolbesturen, architecten, adviseurs, beleidmakers, studenten en marktpartijen om samen de weg te plaveien voor een duurzame en gezonde school, of het nou een basisschool of universiteit is. 

Bekijk hier het hele programma. Of meld je direct aan; als school krijg je wel € 125,- korting! 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

'Le Studium', het nieuwe gebouw van de Universiteit van Strassbourg. © Jean-Pierre Lott Architecte
descriptionArtikel

Veelzijdige eyecatcher 'Le Studium' stuurt lichtval en reguleert warmte

19 jan om 10:00 uurtimer3 min
Met het onlangs door Jean-Pierre Lott Architecte afgeleverde 'Le Studium' is de campus van de universiteit in…
Lees verder »
Nog veel schoolpleinen in Utrecht zijn versteend en komen in aanmerking voor een subsidie. Foto: Shutterstock.
descriptionArtikel

Provincie Utrecht verhoogt subsidie voor 'groenblauwe' schoolpleinen

9 dec 2022 timer2 min
De provincie Utrecht verhoogt voor volgend jaar de subsidie voor groene, klimaatvriendelijke schoolpleinen.
Lees verder »
descriptionArtikel

De extreme renovatie van MFA Het Zand

30 nov 2022
In de Utrechtse wijk Leidsche Rijn wordt de multifunctionele accommodatie (MFA) Het Zand gerenoveerd. Het project…
Lees verder »
descriptionArtikel

Hoe maken we iedere school gezond?

24 nov 2022
De ventilatie en het binnenklimaat van Nederlandse scholen is ondermaats. Ruim 70 procent van de klaslokalen in…
Lees verder »
Impressie BIC 2 door SDK Vastgoed B.V.
descriptionArtikel

Tweede Brainport Industries Campus in de maak

21 nov 2022 timer3 min
Brainport Industries Campus in Eindhoven, ook wel het gezicht van de hightech maakindustrie genoemd, krijgt er een…
Lees verder »
descriptionArtikel

Bijna een derde van de leerlingen hoort niet alles wat de leerkracht zegt

17 nov 2022
Een slechte akoestiek in de klas heeft een grote impact op leerprestaties. Onderzoek toont aan dat 30,7 procent…
Lees verder »
descriptionArtikel

Opvang, onderwijs en zorg komen samen in kind-en ouderencentrum

16 nov 2022 timer2 min
Jong en oud gaan samenleven onder één dak in het eerste integrale kind- en ouderencentrum van Nederland. In Noord-…
Lees verder »
descriptionArtikel

‘Een duurzame school valt niet te standaardiseren’

15 nov 2022
“Wat staat ten dienste van het lerend kind en wat is daar voor nodig?” Die vraag werd tijdens de eerste editie van…
Lees verder »