Deze zomer nog geen verplichting nestvoorzieningen

vrijdag 3 mei 2024

Vrijwel elk nieuwbouwhuis moet binnenkort beschikken over voorzieningen voor huismussen, gierzwaluwen en vleermuizen. De maatregel zal echter nog niet per 1 juli van kracht worden, zo meldt het platform KAN (klimaatadaptief bouwen mét de natuur). Voor alle specifieke info organiseert KAN binnenkort wel een webinar.

Het accommoderen van nestvoorzieningen voor mussen, gierzwaluwen en vleermuizen wordt verplicht bij het realiseren van nieuwbouw. Deze regel wordt ingevoerd bij de eerstvolgende wijziging van het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl). Het Bbl is sinds 1 januari 2024 de opvolger van het Bouwbesluit. Wanneer de nestvoorzieningen-verplichting in werking treedt, is nog niet bekend. Wél is duidelijk dat dit niet per 1 juli 2024 zal zijn.

De landelijke minimumeis in het Bbl voor verblijfsvoorzieningen voor gebouwafhankelijke soorten is in het najaar van 2023 in internetconsultatie gebracht. Momenteel worden de reacties van die internetconsultatie verwerkt. In 2024 volgt het proces om de wijziging van het Bbl te publiceren. De Omgevingsregeling, waarin de specifieke eisen aan de verblijfsvoorzieningen worden vastgelegd, gaat nog voor deze zomer in internetconsultatie. Ter ondersteuning van het voorschrift werkt het ministerie van BZK momenteel ook aan een infoblad, in samenwerking met o.a. de bouwsector en natuurorganisaties. Het streven is dat dit infoblad voor het einde van 2024 klaar is.

Rijwoning

Per 110 vierkante meter gesloten gevel- en dakoppervlakte (vergelijkbaar met een rijwoning) moet straks ten minste één voorziening voor de huismus en één voor de gierzwaluw worden gerealiseerd. Daarnaast moet een gebouw ook beschikken over hangoppervlakte voor vleermuizen. Deze oppervlakte moet ten minste 2% bedragen van de netto verliesoppervlakte van de dichte gevel en het dak (bepaald volgens NTA 8800, met een minimum van 1 m2). De voorzieningen mogen per bouwblok gecombineerd worden. Huismussen, gierzwaluwen en ook vleermuizen zitten namelijk het liefst bij elkaar.

De benodigde voorzieningen hoeven niet per se te bestaan uit ingemetselde nestkasten. Je kunt ook denken aan toegankelijke spouwen, horizontale richels op de buitenmuren, dakoverstekken waar zwaluwen hun nesten onder kunnen maken of ruimte onder de dakpannen door het vogelschroot weg te laten of enkele pannen hoger te leggen.
Zie voor meer informatie de Rapportage verblijfsvoorzieningen voor huismussen, gierzwaluwen en vleermuizen (VPR Consultants en Nieman) en de KAN-brochure Nestkastjes in de nieuwbouw, met veel tips voor architecten, ontwikkelaars en bouwbedrijven.

Webinar

KAN organiseert op 30 mei aanstaande een webinar over de nestvoorzieningen. Hoe kun je bij nieuwbouw rekening houden met vleermuizen, met vogelsoorten als gierzwaluwen, huismussen en zwaluwen, en met insecten? Op donderdag 30 mei (10.00 tot 11.00 uur) vertelt Eric Michels (Vivara Pro) je alles wat je wilt weten over deze nestvoorzieningen. Claudia Bouwens, programmaleider KAN Platform, is de moderator van het webinar. Zij zal ook een overzicht geven van de stand van zaken rond de wettelijke eisen aan nestvoorzieningen.

Bron: KAN
Foto boven: Shutterstock

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

‘Zonder regenwater is bouwopgave onmogelijk’

21 mei om 12:30 uur

Als gevolg van de klimaatverandering en een groeiend (structureel) tekort aan drinkwater staan we aan de…

Lees verder »
descriptionArtikel

Bouwen voor een groene toekomst: horizon verleggen naar 2060

15 mei om 11:00 uur

In een deze week gepubliceerde studie concludeert het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) dat de…

Lees verder »
descriptionArtikel

Van betonnen jungles naar biodiverse oases: nieuwe investeringskansen voor steden

13 mei om 07:30 uur

Ontwerp- en adviesbureau Arup verbindt in zijn projecten biodiversiteit en gezondheid in een stedelijke…

Lees verder »
descriptionArtikel

Kleiner wonen in de toekomstbestendige wijk?

30 apr om 09:30 uur

Hoe kunnen we de grote woningbouwopgave het beste invullen als ‘bodem en water’ worden meegenomen in de…

Lees verder »
descriptionArtikel

Is er voor iedereen genoeg ruimte in de verdichte stad?

25 apr om 07:30 uur

Nederlandse steden worden verdicht om de woningnood snel en adequaat te kunnen aanpakken. Dat proces wringt met…

Lees verder »
descriptionArtikel

Rijk, provincies & gemeenten hernemen regie volkshuisvesting

24 apr om 08:31 uur

Het wetsvoorstel Versterking regie volkshuisvesting zorgt ervoor dat overheden weer kunnen sturen op hoeveel,…

Lees verder »
descriptionArtikel

Waar kan er in Nederland nog worden gebouwd?

16 apr om 07:30 uur

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat publiceerde onlangs sturingskaarten, waaruit blijkt waar in de…

Lees verder »
descriptionArtikel

Nieuwe kansen voor innovatieve woonvormen

15 apr om 07:30 uur

Wie actief is op het gebied van wooncoöperaties, CPO’s en andere collaboratieve…

Lees verder »