KCAP wint Habitat award voor beste openbare ruimte

donderdag 23 oktober 2014
timer 3 min
Jaanila Country, een masterplan ontworpen door KCAP Architects&Planners, heeft de Habitat award gewonnen voor ‘Beste ontwerp residentiele openbare ruimte‘ in de regio Leningrad (St. Petersburg, Rusland). Het ontwerp voor de openbare ruimte is uitgewerkt in samenwerking met Felixx Landscape Architects.

 

Jaanila Country werd als winnaar gekozen uit 13 genomineerde projecten. De regionale prijs wordt georganiseerd door de ‘Leningrad Union of Building Organisations’, en werd voor het eerst uitgereikt. De award heeft als doelstelling nieuwe ontwikkelingen te onderscheiden voor hun bijdrage aan de publieke omgeving. De prijsceremonie werd in augustus in St. Petersburg gehouden, tijdens de viering van de Russische nationale dag van de bouw.

 

Jaanila Country is een 42 ha groot gebied voor 9000 nieuwe bewoners, ontwikkeld door LST Development. De start van de bouw is gepland voor begin 2015.

 

Interactie tussen bebouwde omgeving en het landschap

“Jaanila Country wordt anders dan de talrijke grootschalige ontwikkelingen in Rusland. Het is gebaseerd op een bijzondere interactie tussen bebouwde omgeving en het landschap” zegt Ruurd Gietema, stedenbouwkundige en partner van KCAP. “Het concept komt voort uit de Europese planningstraditie van grote parken tussen woon- en werkgebieden.”

 

Woonclusters zijn gebundeld in een publiek park

Alle nodige voorzieningen van de afzonderlijke woonclusters zijn gebundeld in een publiek park voor de hele wijk. Alle buurten grenzen aan dit centrale groen. Daardoor ontstaat een publieke ruimte die op meerdere schaalniveaus binnen de stad functioneert. Het park verankert Jaanila country niet enkel in het stedelijk gebied, maar ook in het omliggende boslandschap. Het park krijgt een natuurlijk karakter waarin de stedelijke functies worden verweven. De groene kern is de gezamenlijke identiteitsdrager van de omliggende buurten.

 

Overgangszones

“De randen van het park worden behandeld als overgangszones in plaats van grenzen, waardoor er bijzondere relaties ontstaan tussen het park en de woonclusters,” zegt Michiel van Driessche, landschapsarchitect en partner bij Felixx. “Aan de westkant als een formele boulevard met groenblijvende dennenbomen die voor een blijvende ervaring in elk seizoen zorgen. Aan de oostkant als een informeel wandelpad, aan weerszijden beplant met bloeiende struiken en bomen, waardoor beeld en beleving constant veranderen. De twee randen zijn verbonden door een netwerk van paden, waardoor het park onderdeel wordt van de dagelijkse wandelroutes van de bewoners.”

 

Feërieke beleving

Het park wordt geactiveerd door het bundelen van functies en voorzieningen die anders in de binnentuinen  worden gecentraliseerd. Sportvoorzieningen worden gecombineerd tot sportclusters en vormen samen met de kinderdagverblijven buurtbestemmingen in het park. Speelgebieden zijn verweven in het 3-dimensionale parklandschap. Grasheuvels met speeltoestellen worden afgewisseld met laagtes, die als wadi tijdelijk water vasthouden. Bijzonder ontworpen pleinen langs de boulevard in het westen, en houten pieren langs het wandelpad in het oosten, verbinden de woonbuurten met het park. Het doel van het park is het creëren van een publieke ruimte, die kan gebruik worden gedurende het hele jaar, en in elk seizoen een feërieke beleving biedt.

                            

 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Visuele AI-tool gelanceerd om hitte-eilanden te voorkomen

6 okt om 08:49 uur
Spacemaker, onderdeel van Autodesk, lanceert op 6 oktober 2021 een microclimate analysis AI-tool om architecten,…
Lees verder »

Nederlands paviljoen voor Expo 2020 Dubai open voor publiek

30 sep om 10:36 uur
Vanaf 1 oktober is het Nederlands paviljoen tijdens wereldtentoonstelling in Dubai open voor publiek. De…
Lees verder »

Transities op gang brengen met The Butterfly Effect

14 sep om 10:08 uur
Voor de Design Challenge ‘Onze Energie Ons Landschap’ maakte het team van VenhoevenCS, DS Landschapsarchitecten en…
Lees verder »

Herenwegschool in Wassenaar claimt gezondste lucht ter wereld

6 sep om 16:58 uur
De Herenwegschool in Wassenaar heeft met de plaatsing van een nieuw, innovatief ventilatiesysteem zeer schone…
Lees verder »

Digitalisering kan bouwsector helpen met slimmere stedelijke ontwikkeling

1 sep om 08:00 uur
Volgens de Verenigde Naties leeft 68% van de wereldbevolking in 2050 in stedelijke gebieden. In Europa zien we een…
Lees verder »

Van inzicht naar uitzicht bij schoolventilatie

26 aug om 10:12 uur
Oplossingen en technieken om een optimale ventilatie te bereiken zijn belangrijk, maar laten we niet het proces…
Lees verder »

Herwaardering van een eeuwenoud bouwmateriaal

2 aug om 08:00 uur
In de media lezen we de laatste jaren veelvuldig over de nieuwste ontwikkelingen in materialisatie, waarbij hout…
Lees verder »

Nu of nooit: veranker klimaatadaptatie in ontwerp

28 jul om 08:00 uur
Als de voorgaande waarschuwingen van de wetenschap nog niet voldoende waren, hebben de afgelopen weken het…
Lees verder »