KCAP ontwerpt blok 8 voor Merwede Utrecht

maandag 10 mei 2021
KCAP ontwerpt in opdracht van ontwikkelaars Synchroon en AM een multifunctioneel gebouwensemble binnen de ontwikkeling Merwedekanaalzone in Utrecht. Volgens het stedenbouwkundig plan voor het kerngebied Merwede van BURA urbanism verandert het voormalige industrieterrein naar levendig, gezond en duurzaam stadsdeel.

Binnen het plan ontwerpt KCAP blok 8, het grootste en meest stedelijke blok van deelgebied 5; een gemengd gebouwensemble met appartementen, voorzieningen en veel groen. Het welzijn van bewoners en bezoekers was leidend bij de totstandkoming van het stedenbouwkundig plan. Om dit te verwezenlijken zijn de volgende kwaliteiten gedefinieerd: ‘Coulissestad’, ‘Levendige Stadswijk’, ‘Groen tenzij’, ‘Mobiel Merwede’ en ‘Gezond en Duurzaam’. Het door KCAP ontworpen blok vertaalt deze kwaliteiten in een aantrekkelijke woon-, werk en leefomgeving.

Naast KCAP als coördinerend architect ontwerpen de bureaus MONK architecten en Studio Nauta enkele gebouwen van blok 8.

Levendige plek

Het idee van de ‘Coulissestad’ voorziet in een doorlaatbare en luchtige stedelijke context waar de dichtheid aansluit op de menselijke maat. Als antwoord daarop bestaat blok 8 uit een fijnkorrelige gebouwenstructuur met een duidelijk afleesbare opbouw: sokkel, een middenstuk en een setback met daktuinen van verschillende afmetingen rondom een toegankelijk en doorwaadbaar semiopenbaar hof. De architectonische kwaliteit van blok 8 sluit aan bij de buitenranden van de ontwikkeling.
 
KCAP geeft het idee van de ‘Levendige Stadswijk’ vorm met een diverse mix van functies die op elk moment van de dag levendigheid en activiteit genereren. Naast een grote verscheidenheid aan woningtypes omvat het multifunctionele blok een kinderdagverblijf, een buurt- en jongerencentrum, een gezondheidscentrum, een sportschool, een kantoorgebouw en diverse horecagelegenheden. Daarmee biedt blok 8 een levendige plek waar verschillende functies samen komen en mensen elkaar kunnen ontmoeten.

Natuurinclusief

Om een ‘Groen tenzij’-concept te creëren wordt het aandeel groen aan de binnen- en buitenkant van het blok gemaximaliseerd. Het door Flux landscape architecture ontworpen hof krijgt een groen karakter. Sommige gebouwen zijn voorzien van groene gevels en de lager gelegen daken bevatten daktuinen. Daarmee wordt bijgedragen aan een natuurinclusief plan dat ruimte biedt aan flora en fauna en zo de  biodiversiteit in de stad bevordert.
 
‘Mobiel Merwede’ betekent dat het maaiveld van Merwede zo autovrij en groen mogelijk ingericht wordt. Gezonde mobiliteit in de vorm van langzaam verkeer en het gebruik van openbaar vervoer worden gestimuleerd. Een dergelijke aanpak resulteert in een zeer lage parkeernorm met geconcentreerde parkeervoorzieningen. Blok 8 huisvest een ondergrondse parkeergarage die meerdere blokken bedient.
 
Blok 8 is een ‘Gezonde en Duurzame’ woon- en werkomgeving. Naast veel groen dragen bovenstaande kwaliteiten in hoge mate bij aan sociale duurzaamheid. Ook de technische duurzaamheid voldoet aan hoge ambities op het gebied van energieopwekking en -gebruik, materiaalgebruik en circulariteit. Daarmee ontstaat een prettige en toekomstbestendige wijk, een fijne plek om in te wonen en te werken voor uiteenlopende doelgroepen: starters, ouderen, gezinnen en alleenstaanden. 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

© KCAP

Meer artikelen met dit thema

The Butterfly Effect – een ultralicht web over de weg

15 jun om 14:37 uur
In het kader van de Design Challenge ‘Onze Energie Ons Landschap’ ontwikkelde het multidisciplinaire team van…
Lees verder »

Golvende balkons en royale appartementen voor Westerschans 1b

14 jun om 12:25 uur
De tweede fase van de Westerschans in Goes is opgeleverd. Westerschans 1B wordt gekarakteriseerd door zijn…
Lees verder »

Inkijkje in unieke inrichtingsontwerp Floriade-terrein

2 jun om 09:00 uur
De openbare ruimte van het Floriade-terrein is een vreemde eend in de bijt. De omgeving doet vanaf 14 april 2022…
Lees verder »

Startschot voor eerste Deense basisschool met Ecolabel

19 mei om 08:00 uur
De New School in het Deense Sundby wordt het grootste bouwproject van de gemeente Guldborgsund ooit. De…
Lees verder »

70 meter hoog 'wiebertje' wint prijsvraag Zoetermeer

18 mei om 08:00 uur
Architect Ludo Grooteman van MOKE architecten heeft samen met Stadswaarde een prijsvraag van gemeente Zoetermeer…
Lees verder »

'Verbinding is een cruciale taak van de architect'

10 mei om 08:00 uur
Fred Schoorl, directeur van de Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus (BNA), is door Duurzaam Gebouwd…
Lees verder »

AIPH lanceert de World Green City Awards

30 apr om 09:53 uur
Natuur in de stad wordt alsmaar belangrijker om onze steden leefbaar en gezond te houden. De International…
Lees verder »

Nieuwe Rechtbank Amsterdam: functioneel en uitnodigend

29 apr om 16:23 uur
Op de plaats van het oude complex aan de Parnassusweg in Amsterdam is het uitnodigende nieuwe gebouw van de…
Lees verder »