KCAP ontwerpt blok 8 voor Merwede Utrecht

maandag 10 mei 2021
KCAP ontwerpt in opdracht van ontwikkelaars Synchroon en AM een multifunctioneel gebouwensemble binnen de ontwikkeling Merwedekanaalzone in Utrecht. Volgens het stedenbouwkundig plan voor het kerngebied Merwede van BURA urbanism verandert het voormalige industrieterrein naar levendig, gezond en duurzaam stadsdeel.

Binnen het plan ontwerpt KCAP blok 8, het grootste en meest stedelijke blok van deelgebied 5; een gemengd gebouwensemble met appartementen, voorzieningen en veel groen. Het welzijn van bewoners en bezoekers was leidend bij de totstandkoming van het stedenbouwkundig plan. Om dit te verwezenlijken zijn de volgende kwaliteiten gedefinieerd: ‘Coulissestad’, ‘Levendige Stadswijk’, ‘Groen tenzij’, ‘Mobiel Merwede’ en ‘Gezond en Duurzaam’. Het door KCAP ontworpen blok vertaalt deze kwaliteiten in een aantrekkelijke woon-, werk en leefomgeving.

Naast KCAP als coördinerend architect ontwerpen de bureaus MONK architecten en Studio Nauta enkele gebouwen van blok 8.

Levendige plek

Het idee van de ‘Coulissestad’ voorziet in een doorlaatbare en luchtige stedelijke context waar de dichtheid aansluit op de menselijke maat. Als antwoord daarop bestaat blok 8 uit een fijnkorrelige gebouwenstructuur met een duidelijk afleesbare opbouw: sokkel, een middenstuk en een setback met daktuinen van verschillende afmetingen rondom een toegankelijk en doorwaadbaar semiopenbaar hof. De architectonische kwaliteit van blok 8 sluit aan bij de buitenranden van de ontwikkeling.
 
KCAP geeft het idee van de ‘Levendige Stadswijk’ vorm met een diverse mix van functies die op elk moment van de dag levendigheid en activiteit genereren. Naast een grote verscheidenheid aan woningtypes omvat het multifunctionele blok een kinderdagverblijf, een buurt- en jongerencentrum, een gezondheidscentrum, een sportschool, een kantoorgebouw en diverse horecagelegenheden. Daarmee biedt blok 8 een levendige plek waar verschillende functies samen komen en mensen elkaar kunnen ontmoeten.

Natuurinclusief

Om een ‘Groen tenzij’-concept te creëren wordt het aandeel groen aan de binnen- en buitenkant van het blok gemaximaliseerd. Het door Flux landscape architecture ontworpen hof krijgt een groen karakter. Sommige gebouwen zijn voorzien van groene gevels en de lager gelegen daken bevatten daktuinen. Daarmee wordt bijgedragen aan een natuurinclusief plan dat ruimte biedt aan flora en fauna en zo de  biodiversiteit in de stad bevordert.
 
‘Mobiel Merwede’ betekent dat het maaiveld van Merwede zo autovrij en groen mogelijk ingericht wordt. Gezonde mobiliteit in de vorm van langzaam verkeer en het gebruik van openbaar vervoer worden gestimuleerd. Een dergelijke aanpak resulteert in een zeer lage parkeernorm met geconcentreerde parkeervoorzieningen. Blok 8 huisvest een ondergrondse parkeergarage die meerdere blokken bedient.
 
Blok 8 is een ‘Gezonde en Duurzame’ woon- en werkomgeving. Naast veel groen dragen bovenstaande kwaliteiten in hoge mate bij aan sociale duurzaamheid. Ook de technische duurzaamheid voldoet aan hoge ambities op het gebied van energieopwekking en -gebruik, materiaalgebruik en circulariteit. Daarmee ontstaat een prettige en toekomstbestendige wijk, een fijne plek om in te wonen en te werken voor uiteenlopende doelgroepen: starters, ouderen, gezinnen en alleenstaanden. 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

© KCAP

Meer artikelen met dit thema

Transities op gang brengen met The Butterfly Effect

14 sep om 10:08 uur
Voor de Design Challenge ‘Onze Energie Ons Landschap’ maakte het team van VenhoevenCS, DS Landschapsarchitecten en…
Lees verder »

Barcode Architects en krft presenteren PATCHWORK

19 aug om 08:00 uur
PATCHWORK, naar ontwerp van Barcode Architects en krft, wordt één van de eerste ontwikkelingen in de toekomstige…
Lees verder »

Benthem Crouwel + West 8 ontwerpen nieuw station voor Brno

18 aug om 08:00 uur
De stad Brno heeft het team van Benthem Crouwel Architects + West 8 Stedenbouw en Landschapsarchitectuur…
Lees verder »

Jan Snel realiseert hoogwaardig Topsportcentrum voor FC Utrecht

17 aug om 08:00 uur
Modulair bouwer Jan Snel heeft een hoogwaardige accommodatie opgeleverd voor de spelers van het eerste team van FC…
Lees verder »

Central Park: binnentuin van 500m2 op 11e verdieping in Utrecht

16 aug om 08:00 uur
Groen architectenbureau MOSS (Makers of Sustainable Spaces) ontwerpt in samenwerking met GroupA architecten een…
Lees verder »

Start bouw nieuwe woonwijk De Akkerranden in Oudenhoorn

5 aug om 08:00 uur
De eerste paal is geslagen, de bouw van de wijk De Akkerranden gaat van start. Aan de rand van de dorpskern van…
Lees verder »

Gelukkig ouder worden als uitgangspunt voor architectuur

4 aug om 08:00 uur
Hoe ontwerp je nieuwe woonvormen die bijdragen aan meer levensgeluk? En hoe transformeer je daarbij een complexe…
Lees verder »

Herwaardering van een eeuwenoud bouwmateriaal

2 aug om 08:00 uur
In de media lezen we de laatste jaren veelvuldig over de nieuwste ontwikkelingen in materialisatie, waarbij hout…
Lees verder »