KCAP en K+H winnen prijsvraag duurzame woontoren HafenCity

maandag 25 april 2022

Visual door Playtime

KCAP en K+H hebben, in samenwerking met Transsolar KlimaEngineering, PML Lange en WTM Engineers, de eerste prijs gewonnen voor een duurzame woontoren in Hamburg. Het project is een van drie ‘Wasserhäuser' die gebouwd gaan worden in de Baakenhafen, een deelgebied binnen het masterplan voor HafenCity van KCAP/ASTOC - momenteel de grootste binnenstedelijke ontwikkeling van Europa.

De ‘Wasserhäuser’ zoeken zorgvuldig de balans tussen stedenbouwkundige cohesie en een eigen architectonische identiteit. De drie gebouwen dienen dezelfde hoogte en voetafdruk te hebben, terwijl de aanwezigheid van prominente landmarks als de Elbphilharmonie vraagt om een terughoudend ontwerp. Het ensemble moet echter ook aansluiten bij de directe context van de Petersenkai en de overkoepelende architectuur van HafenCity. Kees Christiaanse, oprichter van KCAP: "Binnen het gehele stedenbouwkundige plan zijn de 'Wasserhäuser' de enige volumes die direct aan het water worden gebouwd - een prominent zichtbare locatie. Als gevolg hiervan vraagt het individuele ontwerp van iedere afzonderlijke toren om een subtiele maar herkenbare architectonische articulatie."

Uniform volume

‘Seestern', de door KCAP en K+H ontworpen toren, biedt een wijds uitzicht over de cruiseterminal in het Überseequartier en het groen van het Lohsepark, maar ook over de Elbe en de oostelijke Baakenhafen. De toren dankt zijn naam aan de stervormige plattegrond: een veelhoek van rechte lijnen omringd door een afgeronde, doorlopende balkonzone. Met uitzondering van de entree en het penthouse heeft elke verdieping dezelfde indeling, waardoor een uniform volume ontstaat dat slank en sculpturaal maar ook ingetogen is. "De indeling is het resultaat van grondig onderzoek. Ze garandeert een subtiele architectonische geleding, een efficiënte, duurzame gebouwstructuur en een maximum aan panoramisch uitzicht voor elke woning," legt Christian Herbert, partner bij K+H, uit.

Seestern visual
Visual door Playtime

De plint wordt omringd door een entreedek, dat bereikbaar is via een overdekte brug. Binnen biedt een dubbelhoge entreehal onder andere toegang tot het overdekte gedeelte van de speeltuin, die vanaf het dek naar binnen doorloopt. Aan de waterkant zijn op de begane grond gezinswoningen gepland. De daarboven gelegen verdiepingen zijn ingedeeld in woningtypologieën met verschillende indelingen en afmetingen, maar met een aantal gemeenschappelijke kenmerken: de appartementen zijn altijd opgezet in een meer openbaar en een meer besloten deel, en het woongedeelte en het balkon zijn altijd georiënteerd op het uitzicht. Het penthouse beslaat twee verdiepingen. Door de terugspringende daken ontstaan ruime terrassen, die bijdragen aan het silhouet van het gebouw. De sokkel van het gebouw, volledig omgeven door water, is versierd met een golfpatroon met zeesterreliëfs. 

Duurzaamheid

‘Seestern’ zet in op het hoogste niveau van duurzaamheid. Het klimaat- en energieconcept bestaat uit een reeks innovatieve, elkaar versterkende maatregelen, waarbij zoveel mogelijk gebruik wordt gemaakt van natuurlijke en locatiespecifieke oplossingen. Zo worden door het hele gebouw heen ventilatie-, zonwerings- en koelingssystemen op maat ingezet, die zich aanpassen aan hun locatie, de tijd en het seizoen. Een innovatief thermisch ijsopslagsysteem speelt in op de wisselende vraag naar energie, doordat het in de zomer warmteoverschotten en in de winter warmtetekorten compenseert; elektriciteit wordt opgewekt door zonnepanelen op het dak. De wisselwerking tussen de plattegrond, de vorm van de balkons, de thermische schil en deze maatregelen samen zorgen ervoor dat ‘Seestern’ maximale verblijfskwaliteit kan bieden met een minimale voetafdruk. Om ook tijdens de bouw het energiegebruik te beperken, streven KCAP en K+H ernaar zo min mogelijk beton te gebruiken; het wordt alleen toegepast wanneer dit onvermijdelijk is en zoveel mogelijk afgewisseld met hout als constructiemateriaal. 

Tekening Seestern
Tekening door KCAP en K+H

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

ZuidHaven in Scheveningen gereed

30 jun om 08:00 uur
ZuidHaven is opgeleverd en bewoond. Daarmee is het tweede deel van plan De Zuid aan de Scheveningse haven gereed…
Lees verder »
descriptionArtikel

VORM lanceert met initiatief BuurtBoost circulaire woonoplossing

28 jun om 08:00 uur
Bouwende projectontwikkelaar VORM heeft vanuit initiatief BuurtBoost een modulaire woonoplossing gelanceerd: de…
Lees verder »
descriptionArtikel

Kabinet investeert 1,2 miljard in infrastructuur voor het sneller bouwen van 135.000 nieuwe woningen

27 jun om 10:00 uur
Het kabinet heeft voor de komende 10 jaar € 7,5 miljard beschikbaar gesteld voor het bereikbaar maken van nieuwe…
Lees verder »
descriptionArtikel

Centraal Beheer-gebouw in Apeldoorn wordt startpunt nieuwe woonwijk

20 jun om 11:52 uur
Het Centraal Beheer-gebouw van architect Herman Hertzberger in Apeldoorn is een begrip: het kantoor wordt alom…
Lees verder »
descriptionArtikel

Het Holbeinhuis wordt de huiskamer van ondernemend Rotterdam

17 jun om 11:40 uur
Het iconische Holbeinhuis gelegen aan de Coolsingel 65, hoek Stadhuisplein in Rotterdam wordt gerenoveerd en klaar…
Lees verder »

Oplossingen voor de woningbouw

17 jun om 10:41 uur
Bij een (energetische) renovatie of het (planmatig/meerjarig) onderhoud in de woningbouw staat het belang van de…
Lees verder »
descriptionArtikel

'We bouwen een toren die niet bestaat'

10 jun om 08:23 uur
Op het Suikerterrein in Groningen wordt na de bouwvak gestart met de voorbereidende bouwwerkzaamheden voor de…
Lees verder »
descriptionArtikel

Dé aanpak voor binnenstedelijk verdichten

8 jun om 09:12 uur
Wat als we de krachten bundelen en samen sterk staan voor een betere woon- en leefomgeving? Die gedachte staat…
Lees verder »