Juf Nienke - 61 houten woningbouw voor leerkrachten

dinsdag 7 december 2021

Artist impressie van Juf Nienke door renderbureau 3D studio Prins.

Centrumeiland in Amsterdam krijgt een nieuwe entreegebouw: Juf Nienke, ontworpen door RAU en SeARCH voor ontwikkelaar Dokvast. Het gebouw telt 61 volledig houten huurwoningen die bedoeld zijn voor leerkrachten en andere mensen met een sleutelberoep in Amsterdam. Op 2 december zijn de eerste houten woonmodules geplaatst.

In Juf Nienke komen 61 volledig houten huurwoningen waarvan de helft middenhuur is en bedoeld is voor leerkrachten en andere mensen met een sleutelberoep in Amsterdam. Toekomstige huurders zijn bijvoorbeeld mensen die werken in onderwijs, zorg of veiligheid. De overige 31 woningen zijn vrije sector huurwoningen voor onder andere gezinnen.

Circulair, natuurinclusief en energiepositief

Juf Nienke wordt een volledig circulair, natuurinclusief en energiepositief gebouw met een stoere en stedelijke uitstraling. Het gebouw heeft een 15 meter hoge houten hoofddraagconstructie bovenop een betonnen tafelconstructie. Het gebouw wordt ontsloten door een herkenbare entree en een open ontmoetingsstraat met luie trappen aan weerskanten. Via de trappen hebben bewoners toegang tot een verhoogd dek met een prachtig uitzicht op de rustige gemeenschappelijke binnentuin. In de hoge transparante plint is ruimte voor winkeltjes, een koffiebar, gedeelde werkplekken, ateliers en bijvoorbeeld huiswerkbegeleiding. In de ondergrondse parkeerkelder is plaats voor 25 auto’s en 246 fietsen.

De voor Juf Nienke gebruikte materialen zijn voor het merendeel biobased en gerecycled; ze hebben een lage milieubelasting en zijn grotendeels hernieuwbaar. De slim geschakelde houten prefab modules (HSB en deels CLT) hebben een standaard breedte van 4 meter met variërende dieptes en zijn demonteerbaar waardoor het gebouw makkelijk kan aangepast worden naargelang het toekomstig gebruik. Doordat het gebouw nagenoeg volledig in hout wordt gebouwd, slaan de woningen zo'n 580.000 kg CO2 op, geeft de ontwikkelaar aan. Dankzij de industriële voorfabricage van de houten modules is bovendien de impact op de locatie minimaal en worden geluidsoverlast, afvalstromen en bouwduur beperkt.

Juf Nienke in aanbouw
Op 2 december zijn de eerste houten woonmodules van Juf Nienke geplaatst. Foto door Stijn Poelstra

De beplanting voor zowel de binnentuin als het gemeenschappelijke dek zijn zorgvuldig gekozen om de biodiversiteit te verrijken. De in de binnentuin gelegen dakrand van de parkeergarage is voorzien van vleermuiskasten. Als markante blikvanger op het dak komt er een vleermuishotel met paar- en winterverblijven. Daarnaast zorgen de tuin, de beplanting en het groendak voor een maximale waterretentie. Het gebouw is verbonden met de stadsverwarming en de pv-panelen op het dak zullen samen 140 kWp produceren.

Centrumeiland: groene en duurzame wijk

Centrumeiland is een van de eilanden waaruit IJburg bestaat. Het is een nieuw stuk land dat uitgroeit tot een groene en duurzame wijk om te wonen, te werken en te bewegen. Het eiland biedt plek aan iedereen, van jong tot oud, zoals gezinnen, jongeren en leraren bij project Juf Nienke. De woningen verspringen ten opzichte van elkaar en verschillen in grootte. Hierdoor is er veel ruimte voor groen en pleinen.

De komende maanden worden er in twaalf fases per dag zes tot twaalf woonunits geplaatst door modulebouwer Barli, zodat eind juni 2022 het meest duurzame woongebouw van Amsterdam gereed zal zijn. De woonmodules komen kant-en-klaar uit de fabriek en worden van Uden naar Amsterdam gereden waar ze met één hijskraan op de juiste plek gestapeld worden.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Aeres Hogeschool - duurzaamheid in de breedste zin van het woord

18 mei om 10:52 uur
Om goed na te kunnen denken en je optimaal te ontwikkelen is de omgeving van groot belang. Een duurzame…
Lees verder »
descriptionArtikel

Bijna 50% huizenbezitters wil verduurzamen, maar ziet geen mogelijkheden

18 mei om 00:01 uur
Hoewel 44 procent van de Nederlandse woningbezitters van plan is zijn woning in de komende twee jaar te…
Lees verder »
descriptionArtikel

Catalogus woonvormen voor senioren gelanceerd

16 mei om 14:20 uur
Op 16 mei 2022 is op het congres Thuis in de Wijk de 'Catalogus woonvormen voor senioren gelanceerd'. De Catalogus…
Lees verder »
descriptionArtikel

Duurzaam woongebouw met retentiedak in aanbouw in Den Bosch

16 mei om 13:58 uur
KAW-architecten bouwt op dit moment samen met Studio M10 aan een zeer duurzaam woongebouw van Den Bosch. Het…
Lees verder »
descriptionArtikel

KAAN Architecten voltooit elegante halfhoge torens voor wooncomplex De Zalmhaven

16 mei om 10:00 uur
De Zalmhaven is een hoogwaardig wooncomplex, ontwikkeld door AM & Amvest, op een locatie naast de voormalige…
Lees verder »
descriptionArtikel

‘Het mainstream onderwijs dient te worden aangepast’

11 mei om 08:55 uur
Op 21 juni organiseert Stedebouw & Architectuur in samenwerking met Peter Eisenburger van Groene Morgen het…
Lees verder »
descriptionArtikel

Superstedelijk wonen in Groot Hartje

3 mei om 09:13 uur
Naast het Eindhovense Philips Stadion is gestart met de bouw van Groot Hartje. LEVS ontwerpt op deze locatie in…
Lees verder »
descriptionArtikel

Clusius College maakt werk van groene en duurzame huisvesting

26 apr om 15:08 uur
Clusius College vestiging Hoorn gaat flink op de schop. Van de twee gebouwen wordt het vmbo-gebouw aangepast aan…
Lees verder »