Hugo de Jonge: 'Belang architectuur bij versnellen woningbouw'

dinsdag 6 september 2022

Minister de Jonge voor Little C, ontworpen door CULD en Inbo

Tijdens een BNA werkbezoek liet minister Hugo de Jonge van VRO zich positief uit over de mogelijke rol van de architect in de woningbouw. 'Het gaat om meer dan esthetiek, dat is belangrijk, maar ook om context en duurzaamheid.' Dit werd geïllustreerd aan de hand van twee projecten: Little C en Fenix I in Rotterdam.

Het bezoek aan de architectenbranche - in aanwezigheid van een bestuurslid BNSP - stond in het teken van het beter benutten van ontwerpkracht voor de grote maatschappelijke opgaven. Met Little C (waar Stedebouw & Architectuur recent de architect voor interviewde) werd getoond hoe verdichting en kwaliteit wél samen kunnen gaan, zowel architectonisch als stedenbouwkundig. Fenix I toonde een fraaie combinatie van hergebruik, durf, goeie architectuur en dito samenwerking, met de architect als spil. Beide projecten illustreerden dat het vroeg betrekken van architecten en ontwerpers effect heeft.

De minister werd ontvangen door de BNA-delegatie en de bij de projecten betrokken architecten en opdrachtgevers. Na een opening door voorzitter Jolijn Valk over ontwerpkracht, de maatschappelijke meerwaarde van architecten en de noodzakelijke samenwerking in de keten, werden de projecten bezocht. Onder leiding van BNA-directeur Fred Schoorl werd de minister over de rol en toegevoegde waarde van een goed ontwerp en proces bij binnenstedelijk bouwen geïnformeerd. De projecten toonden de toegevoegde waarde van de architect en intensieve samenwerking bij succesvolle stedelijke verdichting.

Little C toonde de minister hoe samenwerking met architecten een kwalitatief hoogwaardig stedelijk milieu oplevert, met hoge dichtheid en een levendige, groene omgeving voor bewoners en bedrijven. Zo voeg je wonen en leefbaarheid met kwaliteit aan de stad toe. Na een geanimeerd gesprek en rondleiding bezocht het gezelschap Fenix I. Bij dit project werd het mixed-use programma getoond waarbij bovenop de 100 jaar oude monumentale Fenixloods een nieuw volume is gebouwd met ruim 200 loft woningen. Verdichten, optoppen van een bestaand gebouw is pure noodzaak. In deze omvang en kwaliteit is het bijzonder. Zo ook de rol van de architect, die samen met ontwikkelaar en gemeente jarenlang keihard werkte aan leefbaarheid en kwaliteit.

bezoek Fenix
Minister de Jonge voor Fenix I, ontworpen door mei architects

De BNA-delegatie gaf de minister nadrukkelijk de boodschap mee ook in zijn beleid te stimuleren dat ontwerpkracht en ontwerper aan de voorkant meerwaarde hebben, gezien de complexe opgaven voor ons allemaal. Dat stedelijke verdichting kán en met verbeelden, verbinden en vernieuwen nieuwe oplossingen mogelijk zijn. En dat duurzaam en circulair moet en kan, ook met benutten van standaardisering en industrialisering. Daarnaast is door voorzitter Valk benadrukt dat niet alleen de rol en positie van ontwerpers versterkt moet, maar zeker ook de waardering en faire vergoedingen bij selecties en aanbestedingen. Dat de BNA als branche samen met beroepsverenigingen gaat voor gebouwd geluk, mocht niet ontbreken.

Voorzitter Valk vond het werkbezoek geslaagd. "We hebben laten zien dat we met alle ontwerpers en partners klaar staan voor de grote opgaven, op alle schaalniveaus. Het belang van schoonheid, diversiteit en context is mooi geïllustreerd. Wij zagen een minister die inziet dat voor woningbouw naast tempo wel degelijk kwaliteit nodig is voor duurzaam resultaat en een leefbare, betaalbare stad."

De minister nam afscheid met de oproep om zijn beleidsambitie Mooi Nederland met elkaar op te pakken, en: "Blijf me uitnodigen." De volgende onderwerpen - onder andere circulariteit, industrialisering - zijn al benoemd.
 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Geen groendak, maar kunstdak voor getransformeerd pand Deventer

24 nov om 08:00 uur
Aan de Nieuwe Markt in Deventer wordt gewerkt aan de ingrijpende renovatie van een voormalig schoolgebouw tot…
Lees verder »
descriptionArtikel

Fotovoltaïsche folie – de volgende stap voor zonne-energie

27 okt om 08:00 uur
We kunnen er niet omheen: zonnepanelen op gebouwen. Willen we gebouwen energiezuinig of zelfs energieleverend…
Lees verder »
descriptionArtikel

Nominaties Gulden Feniks dienen als voorbeeld en inspiratiebron

12 okt om 10:16 uurtimer2 min
De negen kanshebbers voor de Gulden Feniks, die op 10 november wordt uitgereikt op het congres van de NRP in…
Lees verder »
descriptionArtikel

LEVS architecten ontwerpt Carbon-based Design methodiek

19 sep om 12:28 uur
We kunnen niet vroeg genoeg beginnen met het sectorbreed afschalen van de uitstoot en met die gedachte heeft LEVS…
Lees verder »
descriptionArtikel

Valley uitgeroepen tot 's werelds beste wolkenkrabber

31 aug om 08:00 uur
De Emporis Skyscraper Award, een prestigieuze architectuurprijs die ieder jaar wordt uitgeraakt, is gewonnen door…
Lees verder »
descriptionArtikel

Uniek ontwerpproces voor de Tornado, blikvanger van FENIX

23 aug om 08:00 uur
FENIX Museum (in oprichting) heeft op 16 februari 2022 een belangrijke mijlpaal bereikt. Met een varende bok over…
Lees verder »
descriptionArtikel

Vooraankondiging aanbesteding ontwerp en bouw Nederlands paviljoen Expo 2025 in Osaka

10 aug om 08:00 uur
Nederland doet mee aan de wereldtentoonstelling Expo 2025 in Osaka van 13 april tot 13 oktober 2025. De…
Lees verder »
descriptionArtikel

Inschrijving Hans de Jonge Start-up Award geopend

9 aug om 10:32 uur
De inschrijving voor de Hans de Jonge Start-up Award is geopend. Deze prijs, een initiatief van Brink, is in het…
Lees verder »