Het Nederlandse architectenbureau VenhoevenCS heeft samen met het Franse Ateliers 2/3/4/ de competitie gewonnen voor het ontwerp van het zwemstadion voor de Olympische Spelen 2024 in Parijs. Na afloop van de spelen blijft het zwemstadion dienst doen als een innovatief sportcentrum voor de inwoners van Saint-Denis, Parijs.
Hout staat centraal in ontwerp zwemstadion Parijs 2024
dinsdag 24 november 2020
2 min
Het gebouw is ontworpen voor multifunctioneel gebruik. Tijdens de Olympische spelen vinden in het zwemstadion de wedstrijden waterpolo, schoonspringen en synchroonzwemmen plaats. Vervolgens kan het gebouw worden omgetoverd tot boccia stadion tijdens de Paralympics en na de spelen blijft het gebouw staan als ruimte voor diverse (sportieve) evenementen voor de wijk.
Gezonde stadswijk
De natuur vormde de belangrijkste inspiratiebron voor het ontwerp. Het nieuwe zwemstadion brengt de natuur in het hart van de nieuwe eco-wijk La Plaine Saulnier in Saint-Denis. Het gebouw is heel compact ontworpen en biedt daardoor ook ruimte om honderd bomen te planten en daarmee de luchtkwaliteit te verbeteren, de biodiversiteit te stimuleren en nieuwe ecologische verbindingen te maken. Om ook na de Olympische spelen een gezonde leefstijl te stimuleren, krijgt het gebouw een open en transparant karakter en zijn er in en om het complex ook diverse andere sportaccommodaties opgenomen.
Bouwen met hout
De hoofdconstructie van het zwemstadion wordt volledig gemaakt van hout. Op basis van dit biobased materiaal is een dakconstructie ontworpen met een minimale constructiehoogte. Als een zwevende vorm volgt het dak de lijn van de vereiste minimale ruimte die nodig is voor de tribunes met perfecte zichtlijnen op het multifunctionele wedstrijdbad. Daarbij wordt ook de benodigde hoeveelheid geconditioneerde lucht geminimaliseerd. Door hout te gebruiken voor de constructie is het percentage biosourced materialen verdubbeld ten opzichte van de vereisten.
Lees meer in de Innovatiecatalogus
Elk jaar publiceren wij de Innovatiecatalogus 2021, een nummer vol innovaties in materialen en producten. In dit nummer besteden we ook ruim aandacht aan houtbouw, waaronder in het Aquatics Center van VenhoevenCS. Houd de website van Stedebouw & Architectuur in de gaten voor de publicatie van de Innovatiecatalogus, of meld u aan voor de nieuwsbrief.

Ontwerp door VenhoevenCS architecture+urbanism / Ateliers 2/3/4/ Image: Proloog
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
‘Het mainstream onderwijs dient te worden aangepast’
11 mei om 08:55 uurOp 21 juni organiseert Stedebouw & Architectuur in samenwerking met Peter Eisenburger van Groene Morgen het…
Lees verder »
Grote opknapbeurt voor Pepergasthuis
11 mei om 09:15 uurWoningcorporatie Lefier geeft het Pepergasthuis in het centrum van Groningen een flinke opknapbeurt. Zowel aan de…
Lees verder »
Gevel-as-a-service: ‘Standaardiseer contracten, financiering en technische richtlijnen’
4 mei om 11:26 uurEen decennium geleden had je je niet kunnen voorstellen dat je het eigendom van een van de belangrijkste…
Lees verder »
Circulaire gemeentewerf voorziet in energie wagenpark en gebouw
3 mei om 13:45 uurDe nieuwe circulaire gemeentewerf van Nieuwkoop - een ontwerp van ORGA-architect in de vorm van een reptiel - is…
Lees verder »
3 aanbevelingen voor het duurzaam verlichten van een woonwijk
26 apr om 09:15 uurHet verlichten van openbare plekken is belangrijk: het draagt bij aan de veiligheid in zowel het verkeer als op…
Lees verder »
Oplossingen voor daken en dakdetails
25 apr om 10:13 uurHet afwerken van een dak is een hele klus. Vooral het afdichten van complexe delen en de hechting van bepaalde…
Lees verder »
Hollands glorie: zorg op het water
20 apr om 09:04 uurHet is een typisch Hollandse manier om inbreiden van nieuwbouw in de bebouwde kom te realiseren: op het water. Die…
Lees verder »
De Leegte
19 apr om 11:00 uurSociaalmaatschappelijke vraagstukken zijn ruimtelijke vraagstukken, waar ruimtelijke ontwerpers hun…
Lees verder »
Reactie toevoegen