Hondsrugpark 'van kantorenwijk naar levendig woon-werkgebied'

dinsdag 20 september 2022

Fotografie: Elisabeth van den Arend Schmidt

Samen met wethouder Reinier van Dantzig heeft eerste bewoner Sarah het gloednieuwe complex LIV De KARSP in de nieuwe wijk Hondsrugpark geopend. Het betreft een wijk in Amsterdam Zuidoost met een veelbelovende, groene toekomst. Zo wordt de Hondsrugweg omgetoverd tot een enorm stadspark.

Zuidoost staat voor een omvangrijke vernieuwingsopgave: 30.000 nieuwe woningen tot 2040, ook voor mensen uit Zuidoost. Orange Capital Partners, institutioneel belegger in Europees vastgoed, maakte met de gemeente afspraken om bij de toewijzing van de woningen voorrang te geven aan mensen uit dit stadsdeel. Bij de sociale woningen kregen mensen die werkzaam zijn in de zorg of het onderwijs voorrang. Met de realisatie van LIV De KARSP zijn ongeveer 115 Zuidoosters doorgestroomd naar een nieuwe woning. Het wooncomplex is gerealiseerd door woningbouworganisatie Wonam. 

28 jaar

In de twee gelijk uitziende nieuwe woontorens van circa zeventig en vijftig meter hoog is ruimte voor 274 huurappartementen. Daarvan zijn 28 sociale huurwoningen, 164 middenhuurwoningen en 82 vrije sector-huurwoningen. In de erfpachtvoorwaarden is vastgelegd dat de sociale en de middenhuurwoningen voor tenminste 28 jaar binnen dit segment worden verhuurd. De woningen hebben het energielabel A tot A ++. In de parkeergarage van het complex staan twee elektrische deelauto’s, die te reserveren zijn via een speciale app. LIV De KARSP werd half juni opgeleverd en alle woningen zijn op 1 september verhuurd.

Groener

Het groot kantorengebied Amstel III ten zuiden van de Johan Cruijff Arena wordt getransformeerd in een gemengd stuk stad voor duizenden Amsterdammers. In 2027 staan bij station Bullewijk en Holendrecht tienduizend woningen. De kantoren maken daarmee plaats voor een complete stadswijk. Tegelijk met de bouw van veel woningen komen er ook veel buurtvoorzieningen, zoals scholen, gezondheidscentra, buurtkamers, jongerentalentencentrum, apotheek, kinderopvang en sportfaciliteiten. En het gebied wordt groener, veel groener: de Hondsrugweg wordt omgetoverd tot een enorm stadspark. Hier komt een levendige stadswijk waar je plezierig kunt wonen, werken én ontspannen. In 2027 staan hier zo’n vijfduizend nieuwe woningen. 

Thuis in Zuidoost

Om nieuwe bewoners een warm welkom te geven en kennis te laten maken met Zuidoost voert het collectief HOBU (Holendrecht en Bullewijk), samen met lokale ondernemers en bewoners uit Zuidoost, een placemaking programma uit voor de gemeente. Zij organiseren lokale en kleinschalige initiatieven door heel Zuidoost, zoals foodtours, Bijlmer parkenfietstours, explore voor ondernemers en community events. Iedereen die mee op pad gaat, leert meer van Zuidoost kennen en van de cultuur, de geschiedenis en de achtergrondverhalen. Nieuwe bewoners leren zo Zuidoost ontdekken en Zuidoost maakt zo ook kennis met het vernieuwde Amstel III en de nieuwe bewoners.

“Dit hele gebied verandert de komende jaren van kantorenwijk naar een levendig woon-werkgebied. De appartementen van LIV de KARSP zijn de eerste woningen van de nieuwe stadswijk Hondsrugpark'', sprak de wethouder Woningbouw en Stedelijke Ontwikkeling tijdens de feestelijke opening.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

'100.000 woningen per jaar onhaalbaar'

26 sep om 09:01 uurtimer2 min
Uit onderzoek in opdracht van NEPROM, de vereniging van projectontwikkelaars, blijkt dat het aantal van 100.000…
Lees verder »
descriptionArtikel

VORM en Brainial gaan woningbouw versnellen door inzet van AI

13 sep om 08:45 uur
Bouwende projectontwikkelaar VORM is een samenwerking aangegaan met softwarebedrijf Brainial. Doelstelling van de…
Lees verder »
descriptionArtikel

Architectuur en de bouw tijdens de Maand van de Geschiedenis

13 sep om 08:40 uur
Op 1 oktober start het grootste historische evenement van Nederland: de Maand van de Geschiedenis. Honderden musea…
Lees verder »
descriptionArtikel

De kroning van Den Haag door Grotiustorens van MVRDV

24 aug om 08:00 uur
De skyline van Den Haag wordt verrijkt door de Grotiustorens, twee multifunctionele woontorens die zijn ontworpen…
Lees verder »
descriptionArtikel

VenhoevenCS en DS Landschapsarchitecten tekenen voor natuurinclusief wonen in Sluisbuurt

17 aug om 08:00 uur
Het team van gebiedsontwikkelaar AM, VenhoevenCS en DS Landschapsarchitecten heeft de tender gewonnen van kavel 4a…
Lees verder »
descriptionArtikel

Wonam wint tender voor inclusieve leefomgeving in Amsterdamse E-buurt

15 aug om 08:00 uur
‘Barrio Lobi’ staat voor ‘hou van je buurt’. Vanuit die gedachte ontwikkelde Wonam, samen met een ambitieus…
Lees verder »
descriptionArtikel

Little C – Een doorwaadbaar stukje Rotterdam

8 aug om 08:00 uur
Binnenstedelijk verdichten staat vaak gelijk aan hoogbouw, want stapelen staat gelijk aan meer woningen. In het…
Lees verder »
descriptionArtikel

Reconstructie De Loods opgeleverd en bewoond

12 jul om 15:52 uur
De Loods, een ode aan het industriële verleden van het Cruquiuseiland. LEVS architecten ontwierp deze…
Lees verder »