Hondsrugpark 'van kantorenwijk naar levendig woon-werkgebied'

dinsdag 20 september 2022

Fotografie: Elisabeth van den Arend Schmidt

Samen met wethouder Reinier van Dantzig heeft eerste bewoner Sarah het gloednieuwe complex LIV De KARSP in de nieuwe wijk Hondsrugpark geopend. Het betreft een wijk in Amsterdam Zuidoost met een veelbelovende, groene toekomst. Zo wordt de Hondsrugweg omgetoverd tot een enorm stadspark.

Zuidoost staat voor een omvangrijke vernieuwingsopgave: 30.000 nieuwe woningen tot 2040, ook voor mensen uit Zuidoost. Orange Capital Partners, institutioneel belegger in Europees vastgoed, maakte met de gemeente afspraken om bij de toewijzing van de woningen voorrang te geven aan mensen uit dit stadsdeel. Bij de sociale woningen kregen mensen die werkzaam zijn in de zorg of het onderwijs voorrang. Met de realisatie van LIV De KARSP zijn ongeveer 115 Zuidoosters doorgestroomd naar een nieuwe woning. Het wooncomplex is gerealiseerd door woningbouworganisatie Wonam. 

28 jaar

In de twee gelijk uitziende nieuwe woontorens van circa zeventig en vijftig meter hoog is ruimte voor 274 huurappartementen. Daarvan zijn 28 sociale huurwoningen, 164 middenhuurwoningen en 82 vrije sector-huurwoningen. In de erfpachtvoorwaarden is vastgelegd dat de sociale en de middenhuurwoningen voor tenminste 28 jaar binnen dit segment worden verhuurd. De woningen hebben het energielabel A tot A ++. In de parkeergarage van het complex staan twee elektrische deelauto’s, die te reserveren zijn via een speciale app. LIV De KARSP werd half juni opgeleverd en alle woningen zijn op 1 september verhuurd.

Groener

Het groot kantorengebied Amstel III ten zuiden van de Johan Cruijff Arena wordt getransformeerd in een gemengd stuk stad voor duizenden Amsterdammers. In 2027 staan bij station Bullewijk en Holendrecht tienduizend woningen. De kantoren maken daarmee plaats voor een complete stadswijk. Tegelijk met de bouw van veel woningen komen er ook veel buurtvoorzieningen, zoals scholen, gezondheidscentra, buurtkamers, jongerentalentencentrum, apotheek, kinderopvang en sportfaciliteiten. En het gebied wordt groener, veel groener: de Hondsrugweg wordt omgetoverd tot een enorm stadspark. Hier komt een levendige stadswijk waar je plezierig kunt wonen, werken én ontspannen. In 2027 staan hier zo’n vijfduizend nieuwe woningen. 

Thuis in Zuidoost

Om nieuwe bewoners een warm welkom te geven en kennis te laten maken met Zuidoost voert het collectief HOBU (Holendrecht en Bullewijk), samen met lokale ondernemers en bewoners uit Zuidoost, een placemaking programma uit voor de gemeente. Zij organiseren lokale en kleinschalige initiatieven door heel Zuidoost, zoals foodtours, Bijlmer parkenfietstours, explore voor ondernemers en community events. Iedereen die mee op pad gaat, leert meer van Zuidoost kennen en van de cultuur, de geschiedenis en de achtergrondverhalen. Nieuwe bewoners leren zo Zuidoost ontdekken en Zuidoost maakt zo ook kennis met het vernieuwde Amstel III en de nieuwe bewoners.

“Dit hele gebied verandert de komende jaren van kantorenwijk naar een levendig woon-werkgebied. De appartementen van LIV de KARSP zijn de eerste woningen van de nieuwe stadswijk Hondsrugpark'', sprak de wethouder Woningbouw en Stedelijke Ontwikkeling tijdens de feestelijke opening.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Doorbouwgarantie moet versnelling bieden aan nieuwbouw

19 okt om 12:30 uur

In de Tweede Kamer is een meerderheid voor de invoering van een ‘doorbouwgarantie’. Dit betekent dat…

Lees verder »
descriptionArtikel

Stimulering gezonde, duurzame woningbouw met puntensysteem

19 okt om 10:00 uur

Sinds ruim een jaar hanteert de gemeente Veenendaal een puntensysteem om gezonde, groene en duurzame woningbouw…

Lees verder »
descriptionArtikel

KCAP wint competitie woon- en werkcomplex Toulouse

19 jul om 08:00 uur
KCAP heeft de internationale prijsvraag gewonnen voor Altiplano, een woon- en werkcomplex in Toulouse Aerospace.…
Lees verder »
descriptionArtikel

Feestelijke start bouw van 'de Tuin van Teding' in Delft

17 jul om 08:00 uur
Op 29 juni werd officieel stilgestaan bij de start van de bouw van ‘de Tuin van Teding’. Dit feestelijke moment…
Lees verder »
descriptionArtikel

Octagon Leiden bereikt hoogste punt

23 jun om 11:00 uur

Met het hijsen van de afdekplaat van de liftschacht naar het dak heeft de zogenoemde topping out ceremony…

Lees verder »
descriptionArtikel

Duurzaamheid en zorgtechnologie gaan hand in hand op nieuwe locatie De Koppels Zwolle

7 jun om 08:50 uur

De nieuwe woonzorglocatie van InteraktContour, in Zwolle, voor mensen met (niet-)aangeboren hersenletsel is…

Lees verder »
descriptionArtikel

'Senior Smart Living' voor vitale vijftigplusser in ParkEntree Schiedam

6 jun om 11:29 uur

Samen met andere vitale vijftigplussers wonen, werken en recreëren, dat is het idee achter ParkEntree in…

Lees verder »
descriptionArtikel

Wijkvernieuwing is één opgave met meerdere deelprojecten

2 jun om 11:32 uur

Voor de Rotterdamse wijk Crooswijk combineert KAW inbreidingsplannen (stedebouwkundig) met de komst van…

Lees verder »
/* ActiveCampaign */