Herontwikkeling historische Fenixloodsen

dinsdag 6 oktober 2020
timer 4 min
Een uniek en historisch bouwwerk in Rotterdam: de Fenixloodsen. Wonen aan het water met een prachtig uitzicht, in en op een voormalige havenloods, klinkt als muziek in de oren. De stijlvolle lofts zijn een ontwikkeling van Heijmans. Meekelenkamp Kunststof Techniek (MKT), gespecialiseerd in parkeerprojecten, ging aan de slag met de producten van Triflex. Dit bedrijf leverde, samen met de betrokken partijen, een succesvolle bijdrage aan de herontwikkeling van deze bijzondere loodsen.

De uitdaging

De bestaande betonnen parkeervloeren en hellingbanen dienden volledig antislip gemaakt te worden. Tevens moesten de parkeervloeren van een waterdichte afwerking worden voorzien en de vloerafwerking moest volledig in Q-Park standaard uitstraling worden aangebracht. Tot slot waren de op de bestaande laaddok gerealiseerde dakterrassen nodig toe aan een waterdichte en antislip afwerking.

De oplossing

Heijmans, Mei Architects, Q-park, Holland Immo Group en Triflex applicateur MKT gingen op zoek naar een passende oplossing. Een van de belangrijke criteria was dat het een duurzame oplossing moest zijn. Voor elke situatie is in overleg met de aannemer gekeken naar de juiste oplossing. Gezien de specifieke eisen en de gewenste uitstraling was een afwerking in vloeibare kunststof de juiste keuze. Er is gekozen om de Triflex systemen CPS-C+, CPS-T+, DeckFloor variant 3 en ProPark variant 3 toe te passen bij de parkeervoorziening en het Triflex BFS systeem, chips en antislip voor de dakterrassen.


Een veilige, ontspannen atmosfeer in een afgesloten parkeergarage is verrassend goed haalbaar. Met het Triflex CPS-C+ systeem valt de juiste ambiance te creëren. Dit systeem kent veel voordelen. Het is een antislipsysteem voor parkeervloeren dat is ontwikkeld volgens de meest recente inzichten in kleur en lichtontwerp voor openbare ruimtes. Daarnaast vereenvoudigt het ook de oriëntatie van gebruikers door een van de diverse kleuren te gebruiken, wat uitsluitend de veiligheid verbetert.


Met het toepassen van het Triflex CPS-T+ systeem wordt het parkeerdek duurzaam beschermd. Tevens is het systeem zeer elastisch, wat ervoor zorgt dat het dynamisch en scheuroverbruggend is. Er ontstaat hierdoor een naadloos en waterdicht oppervlak. Met dit systeem kan eindeloos met kleur gevarieerd worden en het vereenvoudigt de oriëntatie voor de gebruikers.

 

Ten derde is er gekozen voor Triflex Deckfloor systeem, variant 3. Dit systeem is onder andere mechanisch belastbaar, snel uithardend, weersbestendig, antislip en zijn er wederom diverse kleurvariaties mogelijk. Voor de hellingbanen is gekozen voor het Triflex ProPark systeem, variant 3. Dit systeem kent ook vele voordelen. Het is onder andere een volledig gewapend afdichtingssysteem, ondoordringbaar, snel uithardend, weersbestendig, chemicaliën- en dooizoutbestendig, elastisch en antislip. Tot slot was iedereen (betreffende de dakterrassen) het eens over de keuze voor het duurzame Triflex BFS systeem, chips en antislip. Mechanisch belastbaar, zelfnivellerend, weersbestendig, naadloze afdichting en scheuroverbruggend zijn een aantal van de vele belangrijke eigenschappen.

Het proces

Meekelenkamp vertelt: “De omstandigheden tijdens de uitvoering waren gunstig te noemen, waardoor er geen afwijkende maatregelen getroffen dienden te worden.” Het werkgebied is aanvankelijk goed afgezet om tijdens de applicatie en uitharding de vloer te beschermen tegen vroegtijdige belasting. Na het stralen van de parkeervloeren zijn er hechtmetingen verricht en zijn vervolgens de Triflex systemen (CPS-C+, CPS-T+, DeckFloor, variant 3 en ProPark, variant 3) een voor een toegepast. Op de eerste verdieping van de woontoren zijn de terrasvloeren gerenoveerd en voorzien van een gloednieuwe uitstraling. Nadat de aannemer eerst een betonnen slijtlaag heeft gestort op de constructievloer ter plaatse van de dakterrassen, is het Triflex BFS systeem aangebracht. Dit systeem is afgewerkt met een kleurfinish die is voorzien van antislip korrels en afgestrooid met chips.”

Het resultaat

Duurzaam, waterdicht, antislip en een nieuwe uitstraling. Dat is het eindresultaat van het onlangs gerenoveerde historische bouwwerk: de Fenixloodsen. Er is gekozen voor een Q-park standaard uitstraling en de dakterrassen zijn voorzien van een waterdichte en antislip afwerking. Door gekozen te hebben voor deze hoogwaardige en duurzame systemen gaat de parkeergarage weer voor jaren mee. Triflex kijkt met trots terug op dit bijzondere project en de prettige samenwerking met Meekelenkamp Kunststof Techniek.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
Herontwikkeling historische Fenixloodsen

Meer artikelen met dit thema

Van zeventiende-eeuws wevershuis tot hedendaags stadshuis

18 okt om 08:58 uur
Woonhuis Vijzelgracht is een rijksmonument dat rond 1670 door Philips Vingboons is ontworpen als wevershuis. Het…
Lees verder »

Transformatie van de toekomst

13 okt om 08:00 uur
We zijn de laatste 20 jaar sterk geobsedeerd geraakt met iconografie; in elke stad worden iconen gerealiseerd.…
Lees verder »

Van 1-dimensionaal naar 10-dimensionaal

11 okt om 08:00 uur
Landschapsarchitectenbureau Felixx heeft in opdracht van gemeente Groningen een leidraad opgesteld voor de…
Lees verder »

Visitekaartje voor de ongedeelde stad

29 sep om 08:00 uur
De Grunobuurt in Groningen is al twee decennia verwikkeld in een herontwikkeling. Hoewel in die periode het…
Lees verder »

‘Wij zijn radicaal tegen radicaliteit’

27 sep om 11:47 uur
“Als je aan de stad wil werken, moet je eerst begrijpen waarom de stad is geworden zoals hij is”, zegt Jeroen de…
Lees verder »

Editie Renovatie & Herstructurering 2021 is verschenen

24 sep om 08:28 uur
De vierde editie van Stedebouw & Architectuur in 2021 is verschenen. Het thema van dit nummer is Renovatie…
Lees verder »

Sneak preview: Stedebouw & Architectuur Renovatie & Herstructurering 2021

21 sep om 09:43 uur
"We hebben een inhaalslag te maken", aldus Jeroen de Willigen van De Zwarte Hond, gasthoofdredacteur van de…
Lees verder »

Claim jouw plek op de Inspiratiedag Renovatie

15 sep om 08:55 uur
De bouwsector staat voor een fikse renovatie-opgave. Met duurzame materialen en integrale renovatieconcepten weet…
Lees verder »