Grootschalige verduurzaming voor 600 woningen in Doorn

Bewoners zien verduurzaming niet altijd als een meerwaarde, uit angst voor overlast, tijdsbeslag en huurverhoging bijvoorbeeld. Om de bewoners enthousiast te krijgen, heeft KAW een klantvriendelijke aanpak ontwikkeld. Met als doel tempo brengen in de verduurzaming en wel op zo’n manier dat de bewoners er gelukkig van worden. Eind juni 2021 zijn 600 van de in totaal 800 te renoveren woningen klaar. Heuvelrug Wonen is tevreden. De woningcorporatie werd bovendien uitgeroepen tot een van de duurzaamste corporaties van Nederland.
Voor alle woningen maakte KAW eerst een passend aanbod. Enthousiaste huurders kregen vervolgens voorrang. Hoe meer mensen in een bepaalde straat of buurt meededen, hoe eerder de huizen verduurzaamd werden. Zo werden bewoners in hun eigen tempo, van bewustwording naar uitvoering en zelfs als ambassadeurs, gemotiveerd om hun huis te laten verduurzamen. Door de persoonlijke aanpak was er minder weerstand.
Marjolein Camstra-De Vries, specialist bewonerscommunicatie bij KAW, zit drie dagen per week bij Heuvelrug Wonen op kantoor (als de corona-omstandigheden dat toelaten): "We hebben de bewonerscommunicatie geheel overgenomen van de woningcorporatie. Zo heeft het project een eigen website waar de huurders alles kunnen vinden om de eerste stap tot verduurzaming te zetten. Door aanwezig te zijn en in gesprek te gaan met bewoners creëren we hele korte lijnen, en we blijven ook tijdens en na de verduurzaming van de woning bereikbaar voor de bewoners."
Win-win voor huurder en corporatie
Met de KAW-aanpak wordt er op grote schaal versnelling in de energiebesparing en het wooncomfort van de Heuvelrug-woningvoorraad gerealiseerd. Medio 2021 zijn - in een proces dat een aantal jaar geleden startte met het eerste overleg - al 75 procent van de woningen van energielabel D (of slechter) naar A gegaan. Dit doet KAW door traditionele complexgewijze verduurzaming te combineren met een consumentgerichte individuele aanpak, waarbij proces- en productinnovatie en bewustwording hand in hand gaan. De huurder krijgt er comfortabelere woning voor terug en lagere energielasten. De huurverhoging is nooit meer dan de helft van de opbrengst, zodat de huurder er altijd op vooruit gaat.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Bouw moet zich voorbereiden op nieuwe Europese emissie-eis
23 jun om 13:45 uur 6 minDemissionair minister Mona Keijzer gaat de aangekondigde aanscherping van de milieu-prestatie-eis (MPG) voor…
Van der Pekbuurt: verrassend eenvoudig en geraffineerd
19 jun om 07:30 uur 6 minDe Van der Pekbuurt lag onlangs nog onder een kritisch vergrootglas, maar je kunt het ontwerp van Jan Ernst van…
De MPG in relatie tot groot en groots wonen
18 jun om 07:30 uur 10 minDe MPG zou moeten aanzetten tot het bouwen met zo min mogelijk absolute impact. Toch komen kleinere woningen…
Geven we nog wel les in gezonde gebouwen?
11 jun om 09:00 uur 4 minDe nood wordt steeds hoger: geven we kinderen nog wel onderwijs in gezonde gebouwen? Het is één van de centrale…
Kringloop Integratie Platform verlaagt kosten verduurzaming
26 mei om 07:30 uur 11 minKun je ruim 35.000 euro besparen door een woning slimmer te verduurzamen? Wel volgens transitiemaker Niels Rood…
Missen woningcorporaties straks tientallen miljarden euro's?
17 apr om 11:30 uur 5 minBranchevereniging Aedes is allesbehalve blij met het actuele voorstel van de regeringscoalitie om de huren in…
Meer zekerheid bij investeren in flexwoningen
3 apr om 07:30 uurOm de woningnood iets te verlichten, kunnen verplaatsbare woningen een tijdelijke oplossing bieden. Maar dat ‘…
Duurzaam bouwen: kansen om gebouw eigen uitstraling te geven
25 feb om 07:30 uurWe vervolgen de rubriek Future Architects op deze website met Marije Sanders van Archifit. Haar pleidooi: maak…
Reactie toevoegen