Grootschalige verduurzaming voor 600 woningen in Doorn

maandag 9 augustus 2021
Woningcorporatie Heuvelrug Wonen uit Doorn staat voor een forse verduurzamingsopgave. Het Klimaatakkoord schrijft voor dat hun woningbezit gemiddeld op energielabel B moet uitkomen. Om dit te bereiken, maakte Heuvelrug in samenwerking met KAW de keuze om alle woningen met een energielabel D of slechter te verduurzamen naar energielabel A. Daarbij is het essentieel dat de huurders mee willen werken.

Bewoners zien verduurzaming niet altijd als een meerwaarde, uit angst voor overlast, tijdsbeslag en huurverhoging bijvoorbeeld. Om de bewoners enthousiast te krijgen, heeft KAW een klantvriendelijke aanpak ontwikkeld. Met als doel tempo brengen in de verduurzaming en wel op zo’n manier dat de bewoners er gelukkig van worden. Eind juni 2021 zijn 600 van de in totaal 800 te renoveren woningen klaar. Heuvelrug Wonen is tevreden. De woningcorporatie werd bovendien uitgeroepen tot een van de duurzaamste corporaties van Nederland. 

Voor alle woningen maakte KAW eerst een passend aanbod. Enthousiaste huurders kregen vervolgens voorrang. Hoe meer mensen in een bepaalde straat of buurt meededen, hoe eerder de huizen verduurzaamd werden. Zo werden bewoners in hun eigen tempo, van bewustwording naar uitvoering en zelfs als ambassadeurs, gemotiveerd om hun huis te laten verduurzamen. Door de persoonlijke aanpak was er minder weerstand.

Marjolein Camstra-De Vries, specialist bewonerscommunicatie bij KAW, zit drie dagen per week bij Heuvelrug Wonen op kantoor (als de corona-omstandigheden dat toelaten): "We hebben de bewonerscommunicatie geheel overgenomen van de woningcorporatie. Zo heeft het project een eigen website waar de huurders alles kunnen vinden om de eerste stap tot verduurzaming te zetten. Door aanwezig te zijn en in gesprek te gaan met bewoners creëren we hele korte lijnen, en we blijven ook tijdens en na de verduurzaming van de woning bereikbaar voor de bewoners."

Win-win voor huurder en corporatie

Met de KAW-aanpak wordt er op grote schaal versnelling in de energiebesparing en het wooncomfort van de Heuvelrug-woningvoorraad gerealiseerd. Medio 2021 zijn - in een proces dat een aantal jaar geleden startte met het eerste overleg - al 75 procent van de woningen van energielabel D (of slechter) naar A gegaan. Dit doet KAW door traditionele complexgewijze verduurzaming te combineren met een consumentgerichte individuele aanpak, waarbij proces- en productinnovatie en bewustwording hand in hand gaan. De huurder krijgt er comfortabelere woning voor terug en lagere energielasten. De huurverhoging is nooit meer dan de helft van de opbrengst, zodat de huurder er altijd op vooruit gaat.

Kijk hier voor meer informatie.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Programma Duurzame & Gezonde Scholen Congres compleet!

19 okt om 13:20 uur
Op 10 november komen we samen in Eindhoven voor het Duurzame & Gezonde Scholen Congres. Leer alles over…
Lees verder »

Spaarndammerhart legt verbinding tussen heden en verleden

18 okt om 08:00 uur
De Spaarndammerbuurt is een bijzondere plek, wat vooral te danken is aan de iconische Amsterdamse School-stijl.…
Lees verder »

Nieuwe naam voor Nationaal Gezonde Scholen Congres

6 okt om 11:29 uur
Op 10 november organiseren wij het Nationaal Gezonde Scholen Congres. Toen wij daarvoor de samenwerking aangingen…
Lees verder »

ZorgSaamWonen Award: de stembussen zijn geopend!

16 sep om 11:06 uur
De stembussen voor de Prijsvraag Eenzaamheid: ruimte voor ontmoeting zijn geopend. Vanaf nu tot en met 27…
Lees verder »

De Peperklip: opknapbeurt met Invisivent NL

15 sep om 09:15 uur
In Rotterdam is De Peperklip na een grondige en broodnodige opknapbeurt in ere hersteld. Ook de kozijnen werden…
Lees verder »

Claim jouw plek op de Inspiratiedag Renovatie

15 sep om 08:55 uur
De bouwsector staat voor een fikse renovatie-opgave. Met duurzame materialen en integrale renovatieconcepten weet…
Lees verder »

Woningen bouwen met oog op de toekomst

13 sep om 10:00 uur
Woningen die het mogelijk maken om er zo lang mogelijk in te kunnen blijven wonen, ook wel levensloopbestendige…
Lees verder »

Arnhem krijgt ouderwets begijnenhofje

10 sep om 08:50 uur
In de Middeleeuwen was het begijnenhofje, ook wel oudemannenhofje, een normaal verschijnsel. Woningen rond een…
Lees verder »