Groot houten woningbouwproject in Heerhugowaard

maandag 31 oktober 2022
timer 2 min

Impressie van Woodstone, het houten woningbouwproject in Heerhugowaard. Beeld vervaardigd in opdracht van M.J. de Nijs Projectontwikkeling.

Heerhugowaard krijgt vijf houten woontorens die volgens de ontwikkelaars tezamen het grootste houten woningbouwproject van Europa vormen. Het gebruik van CLT, een duurzame bouwmethode met hout, geldt als uitgangspunt voor dit project.

In opdracht van M.J. de Nijs Projectontwikkeling is Boparai verantwoordelijk voor de architectuur van de drie torens die als eerste gerealiseerd worden. De overige twee torens zijn door Mecanoo ontworpen. Hamlet Design+Build Technology is verantwoordelijk voor het ontwerp en de realisatie van de vijf houten casco’s. Het stedenbouwkundig plan is van de hand van Rudy Uytenhaak + Partners.

De vijf torens staan verstrooid ten opzichte van elkaar in het door Rob van Dijk ontworpen landschap. Ieder gebouw staat op een robuust vormgegeven betonnen basement. Vanaf de eerste verdieping wordt de draagstructuur helemaal in CLT (kruislaags verlijmd massief hout) uitgevoerd. De gevels worden voorzien van steenachtige gevelbekleding in combinatie met hergebruikt Azobé-hout dat ooit als damwanden dienst heeft gedaan en daarmee een circulaire toevoeging is aan het project.

Van binnen naar buiten ontwerpen

"Voor Boparai was het de eerste keer dat we houten woongebouwen van deze omvang hebben ontworpen", aldus directeur Neelu Boparai. "Het ontwerpproces van de woongebouwen in CLT begon met het bepalen van de houten hoofdstructuur door Hamlet. Dit vormde de basis van waaruit ons ontwerpteam de draad verder oppakte", zo legt Neelu de werkwijze en samenwerking met De Nijs en Hamlet uit.

Het gaat om 204 woningen bedoeld voor de verkoop, variërend van 40 tot 150 vierkante meters met één superieur penthouse van 200 vierkante meters. De woningen, behoudens de studio’s, hebben allen een buitenruimte die als wintertuin is vormgegeven. De driehoekige vormgeving van deze wintertuinen zorgt ervoor dat ze als serres werken en geven de bewoners maximaal uitzicht. Omdat de gevels van de drie woongebouwen aan één zijde geluid-belast zijn doen de wintertuinen ook dienst als geluidswering. Op koude winterdagen, of juist in het vroege voorjaar, zijn ze ook goed te gebruiken. Zodra de zon erop staat warmen de serres op en is het er goed toeven. 

Schone keuze

Door het maximaal toepassen van CLT ontstaat er een significante CO₂-reductie. Neelu Boparai: "Bij CLT-bouw wordt alles gefabriceerd in de fabriek. Op de bouwplaats wordt het gehele gebouw in enkele weken in elkaar gezet. Dit leidt tot minder vervoersbewegingen en daarmee minder impact op de directe omgeving en minder stikstof. Bouwen met hout is bovendien een schone en klimaatpositieve keuze. Bomen slaan gedurende hun groeitijd CO₂ op. Dit blijft voor eeuwig in het hout zitten, ook wanneer ermee wordt gebouwd. In dit project zit maar liefst 5,4 miljoen kilogram CO₂ opgeslagen. Ook wordt er nog eens ruim vier miljoen kilogram CO₂-uitstoot voorkomen door voor hout te kiezen in plaats van voor beton."

De drie woongebouwen van Boparai binnen het project, genaamd Woodstone, worden in het voorjaar van 2024 opgeleverd.
 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Nieuwe kansen voor innovatieve woonvormen

15 apr om 07:30 uur

Wie actief is op het gebied van wooncoöperaties, CPO’s en andere collaboratieve…

Lees verder »
descriptionArtikel

Met vuistregels voor houtbouw besparen op de kosten

26 mrt om 12:00 uur

Om bouwen met hout echt te kunnen opschalen, heeft INBO een gids uitgebracht met tal van basisprincipes voor…

Lees verder »
descriptionArtikel

De kracht van geografische data voor een breder publiek

22 mrt om 12:00 uur

Actuele vraagstukken als de woningnood en klimaatverandering vragen om oplossingen die moeten komen van…

Lees verder »
descriptionArtikel

Pleidooi voor typologisch experiment

5 mrt om 07:30 uur

In 2006 ging LEVS architecten op zoek naar een nieuw onderkomen. Het bureau vond een mooie locatie op het…

Lees verder »
descriptionArtikel

Vijf maatregelen om funderingsschade goed aan te pakken

1 mrt om 10:00 uur

De Raad voor de leefomgeving en infrastructuur verwacht dat vierhonderdduizend panden in Nederland te maken…

Lees verder »
descriptionArtikel

Nieuwe rekentool om CO₂-uitstoot terug te dringen

20 feb om 11:30 uur

Een groot deel van de CO₂-uitstoot in de bouw wordt toegeschreven aan het bouwen van nieuwe gebouwen. De…

Lees verder »
descriptionArtikel

Seminar De Bewoner Centraal 2.0 zet grote stappen vooruit

9 feb om 10:25 uur

De grootste uitdaging om de bestaande woningvoorraad te verduurzamen is niet de…

Lees verder »
descriptionArtikel

Gemeente Kampen gaat voor hoogste circulaire doel

8 feb om 07:30 uur

Met de ambitie om het meest circulaire schoolgebouw van Nederland te realiseren, nam de Gemeente Kampen een…

Lees verder »