Fraaie, sociale woningbouw met missie op monumentaal landgoed

dinsdag 22 februari 2022
KAW ontwerpt op dit moment sociale nieuwbouw voor een kwetsbare doelgroep die door bezuinigingen al jaren moeilijk aan een woning kan komen op de monumentale buitenplaats Rosenburg in Den Haag. Twee fraaie, lichte en duurzame woongebouwen met organische ronde vormen die als parkachtige paviljoens in een herontwikkeld groen landschap komen te staan.

De bewoners wonen in reguliere woningen die ze huren van Arcade Wonen, maar wel op het instellingsterrein van Parnassia, dat zorg aanbiedt waar nodig. Voor KAW stak de uitdaging vooral in het scheppen van een veilige en geborgen, maar tegelijkertijd open woonsfeer, en dat is gelukt.

Het project (in opdracht van Arcade Wonen) vormt de start van de herontwikkeling van dit monumentale landgoed van GGZ-instelling Parnassia. In dit eerste deel komen 145 zelfstandige woningen beschikbaar voor een kwetsbare doelgroep die door bezuinigingen in de geestelijke gezondheidszorg al jaren lastig een woonplek kan vinden. 

De appartementen zijn verdeeld over twee gebouwen en gegroepeerd in woongroepen van circa veertig woningen. Per woongroep is een zogenaamde sociale conciërge aanwezig die een oogje in het zeil houdt en ondersteuning geeft. Het noordelijke woongebouw huisvest twee woongroepen met elk hun eigen entree en algemene functies, maar met gedeelde ruimten zoals die voor stadswarmte, afvalbergingsruimte en fietsbergingen. Op die manier worden twee, zelfstandige functionerende woongroepen gecombineerd in een efficiënt bouwvolume. Het zuidelijke woongebouw bestaat uit een drie- en vierlaagse vleugel in een L-vorm. In de oksel van de twee vleugels zitten de entree, de verticale ontsluiting en de algemene functies.

KAW sociale woningbouw

Mossedumdak met pv-panelen

De woningen zijn vanzelfsprekend duurzaam. De verwarming gebeurt dus op stadswarmte. Verder staan er pv-panelen op het dak, dat gedeeltelijk mossedum is. Daarnaast komen er nestkasten in de gevels voor vleermuizen, zwaluwen en insecten.

Het landgoed Rosenburg dateert uit 1712 en is sterk beïnvloed door de Engelse landschapstijl. Met de herontwikkeling geeft KAW middels een ontwerp van steden- en landschapsbureau Vollmer & Partners een moderne interpretatie aan deze romantische landschapsstijl. Het ontwerp plaatst de gebouwen als paviljoens in het groen, echt verbonden met de publieke parkachtige omgeving. Zo zijn de buitenruimten ontworpen als verlengde van de gevel en liggen er verhoogde taluds tegen de buitenruimten aan. Daardoor loopt het groen echt tot aan de gebouwen en worden de bouwwerken voelbaar verankerd in het landschap. De verhoogde taluds bieden tegelijkertijd privacy voor de bewoners op de begane grond.

KAW sociale woningbouw

Wijds uitzicht

De uitdaging was om een veilige en geborgen, maar ook een open woonsfeer te scheppen. Enerzijds voorzien de solide baksteenarchitectuur en aardse tinten in de behoefte om je terug te kunnen trekken in de eigen woning. Anderzijds zorgt het interieur voor een overzichtelijke en lichte sfeer. Alle woningen hebben grote puien met een wijds uitzicht en woningbrede balkons die zo het landschap in reiken.

De twee gebouwen hebben een eigen identiteit, maar tegelijkertijd een subtiele verwantschap. Zo heeft elk bouwblok een eigen metselwerk-sortering, met deels dezelfde stenen. De detaillering van het prefab-beton is aangepast op de karakteristieken van de gebouwen, en zijn dus voor elk blok uniek. Op deze manier blijven de gebouwen als zelfstandige eenheden kenbaar tussen alle toekomstige ontwikkelingen, maar is het ook zichtbaar dat ze dezelfde woonfunctie hebben.

Voor meer info over dit en andere (zorg-)projecten van KAW zie www.kaw.nl.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

ZuidHaven in Scheveningen gereed

30 jun om 08:00 uur
ZuidHaven is opgeleverd en bewoond. Daarmee is het tweede deel van plan De Zuid aan de Scheveningse haven gereed…
Lees verder »
descriptionArtikel

VORM lanceert met initiatief BuurtBoost circulaire woonoplossing

28 jun om 08:00 uur
Bouwende projectontwikkelaar VORM heeft vanuit initiatief BuurtBoost een modulaire woonoplossing gelanceerd: de…
Lees verder »
descriptionArtikel

Kabinet investeert 1,2 miljard in infrastructuur voor het sneller bouwen van 135.000 nieuwe woningen

27 jun om 10:00 uur
Het kabinet heeft voor de komende 10 jaar € 7,5 miljard beschikbaar gesteld voor het bereikbaar maken van nieuwe…
Lees verder »
descriptionArtikel

Centraal Beheer-gebouw in Apeldoorn wordt startpunt nieuwe woonwijk

20 jun om 11:52 uur
Het Centraal Beheer-gebouw van architect Herman Hertzberger in Apeldoorn is een begrip: het kantoor wordt alom…
Lees verder »

Oplossingen voor de woningbouw

17 jun om 10:41 uur
Bij een (energetische) renovatie of het (planmatig/meerjarig) onderhoud in de woningbouw staat het belang van de…
Lees verder »
descriptionArtikel

'We bouwen een toren die niet bestaat'

10 jun om 08:23 uur
Op het Suikerterrein in Groningen wordt na de bouwvak gestart met de voorbereidende bouwwerkzaamheden voor de…
Lees verder »
descriptionArtikel

Dé aanpak voor binnenstedelijk verdichten

8 jun om 09:12 uur
Wat als we de krachten bundelen en samen sterk staan voor een betere woon- en leefomgeving? Die gedachte staat…
Lees verder »
descriptionArtikel

Woonwijk De Plantage onderscheidt zich door regionale identiteit

8 jun om 08:00 uur
Aan de zuidkant van Geldermalsen is de Plantage volop in aanbouw. Ongeveer de helft van de in totaal 1.500…
Lees verder »