Fiets(parkeer)vriendelijk Alfa-college

vrijdag 19 november 2021

Het Woma fietsenrek bij Alfa College Hoogeveen.

Het Alfa-college is een ROC voor Noord- en Oost-Nederland. Het verzorgt middelbare beroepsopleidingen en educatieve trajecten in Groningen, Hardenberg, Hoogeveen, Assen en Leek. Daarnaast verzorgt het bedrijfsopleidingen op maat en diverse cursussen en opleidingen voor volwassenen. Ongeveer 12.000 jongeren en volwassenen volgen er een opleiding of cursus, verzorgd door zo'n 1.000 medewerkers.

Het Alfa-college zet zich in voor duurzame mobiliteit. Men wil medewerkers en studenten stimuleren om meer gebruik te maken van duurzame vervoersmogelijkheden voor woon-werk, werk-werk en studieverkeer. Eén van de wensen hierbij is om het parkeren van fietsen bij de onderwijsinstellingen te optimaliseren. Vanuit een tender is Klaver Fietsparkeren geselecteerd als beste partner voor de onderwijsinstelling op het gebied van fietsparkeren.

Werken aan (sociale) veiligheid

Door de toename van buitenmodelfietsen wordt het parkeren van fietsen tegenwoordig een steeds grotere uitdaging. Deze fietsen met een breed krat of mand voorop kunnen vaak moeilijk in een regulier fietsenrek geparkeerd worden. De kans op een slag in het wiel of andere schade is groot. Veel van dit soort fietsenrekken worden namelijk niet gebruikt, waardoor fietsen los geparkeerd staan en er een onoverzichtelijk geheel ontstaat. Op een onderwijslocatie met honderden en soms duizenden fietsers kan dit een enorme negatieve impact op de omgeving hebben.

Voor de locatie Admiraal de Ruyterlaan in Groningen heeft het Alfa-college daarom gekozen om een Wave overkapping met Woma fietsenrekken te realiseren. De Wave overkapping bestaat uit een thermisch verzinkt stalen constructie met robuuste stalen dakplaten. Onder de overkapping zijn led-armaturen geplaatst voor optimaal zicht en sociale veiligheid.

Woma fietsenrek

De Woma fietsenrekken zijn speciaal door Klaver ontwikkeld voor onderwijslocaties. De fietsenrekken zijn geschikt voor bijvoorbeeld standaard (stads)fietsen, fietsen met een krat of mand voorop en elektrische fietsen. Een slag in het wiel wordt voorkomen doordat fietsen worden ondersteund bij de voorvork. Verder is onderhoud van het terrein eenvoudig, omdat het fietsenrek beschikt over een bolvormige voetplaat. Daardoor blijft zwerfvuil en blad niet hangen onder de fietsplaatsen.

Circulariteit

Onlangs zijn voor de locatie Hoogeveen dezelfde oplossingen op het gebied van fietsparkeren gerealiseerd. Waar voorheen eenvoudige fietsenrekken op een groot open plein stonden, heeft Klaver ook hier een overdekte fietsenstalling met universele fietsenrekken geplaatst.

Verder heeft bij de renovatie van het schoolgebouw naar een toekomstbestendige onderwijsvoorziening circulariteit een grote rol gespeeld. Zo hebben de oude traptreden een nieuw leven als decoratie gekregen en zijn bestaande bomen verplaatst naar een nieuwe plek op het buitenterrein. Om deze reden heeft Klaver een biobased variant van de Wave overkapping te ontwikkelen als mogelijke aanvulling op de bestaande fietsenstallingen aangeboden. Er is tijdens de realisatie van de fietsenstalling rekening gehouden met deze mogelijke uitbreiding in de toekomst.


 

Cover S&A SB 2021Dit artikel verscheen eerder in het vakblad Stedebouw & Architectuur, thema Scholenbouw 2021. 

De hele editie is hier te downloaden.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Eerste element ‘plug-in’ fietsenstalling IJboulevard ingevaren over het IJ

30 nov om 16:12 uur
Op 30 november is het eerste van drie betonnen elementen voor de fietsenstalling aan de IJzijde van Amsterdam…
Lees verder »

Blik terug op het Duurzame & Gezonde Scholen Congres

30 nov om 14:16 uur
Op 10 november kwamen we in Eindhoven bij elkaar om de volgende stappen voor gezonde en duurzame scholen te…
Lees verder »

Spoorzone Zwolle – een interessante puzzel van groene ambities

29 nov om 08:00 uur
De ambities bij gemeente Zwolle liegen er niet om. De ontwikkeling van de spoorzone belooft een prachtig stukje…
Lees verder »

Spelen en leren in het groen op speelplein in Vlaardingen

24 nov om 08:00 uur
Het leerlingenbestand van IKC ’t Palet in Vlaardingen en hun schoolgebouw groeiden letterlijk uit hun jasje. Een…
Lees verder »

Fixscreen doekzonwering voor stedelijke basisschool Desselgem

23 nov om 08:00 uur
De doekzonwering in de stedelijke basisschool in het Belgische Desselgem dateerde van begin jaren 90. Toen was er…
Lees verder »

Duurzaam parkeren

22 nov om 13:00 uur
Iets waar je als innovatieve architect of planoloog niet meer omheen kan, is het actuele thema duurzaamheid. In de…
Lees verder »

Innovatiepartnerschap Amsterdam streeft naar kwalitatief onderwijsvastgoed met standaard PvE

18 nov om 14:27 uur
Amsterdam bouwt de komende jaren duizenden nieuwe woningen, wat een grote behoefte voor nieuwe schoolgebouwen met…
Lees verder »

‘Een specialist voor je buitenspeelterrein is onmisbaar gebleken’

18 nov om 08:43 uur
Het is een veelgehoorde wens bij nieuwbouw van scholen: het buitenterrein moet een verlengstuk van het…
Lees verder »