Extreme hitte vraagt om extreme oplossingen

maandag 12 oktober 2020
timer 3 min
De renovatie van het voormalige goederenstation Gare Maritime op de Brusselse Tour & Taxis-site leende zich niet voor standaardoplossingen. De buitenproportionele afmetingen van de vele glaspartijen vroegen om een net zo imposante zonwering, iets waar alleen zonweringfabrikant Renson aan kon voldoen. Het resultaat spreekt voor zich.

Gare Maritime is onderdeel van de herontwikkeling van de Tour & Taxis-site, die sinds 2015 in handen is van vastgoedbedrijf Extensa. Het goederenstation wordt herbestemd tot multifunctioneel complex met 30.000 m2 aan kantoren en 12.000 m2 retail en commerciële ruimte. Binnenin bouwt Extensa tien afzonderlijke nieuwbouwvolumes. Hierbij is telkens rekening gehouden met de waarde van de oorspronkelijke bouwmaterialen, zoals de geheel herstelde houtpanelen van het plafond uit 1902. Kers op de taart is dat Gare Maritime energieneutraal wordt, dankzij geothermische verwarming en verkoeling en talloze zonnepanelen op het dak.

Hout en staal

Extensa heeft de ambitie om de ecologische voetafdruk van Gare Maritime zo klein mogelijk te houden. In dit project vertaalt zich dat naar een betonloze uitvoering, op de funderingen na. De rest van de nieuwbouw units bestaat geheel uit hout en staal. Delen hiervan, zoals de historische stalen structuur, zijn hergebruikt in de renovatie om afval te voorkomen. Diezelfde ambitie wordt nageleefd door de toegepaste buitendoekzonwering.



Naast talloze zonnepanelen op het dak van Gare Maritime, dragen de meters aan zonwering bij aan een energieneutraal pand.

 

De gevels van deze stalen kolos zijn afgewerkt met brede glaspartijen, dus de noodzaak om het zonlicht op hete dagen buiten te houden spreekt voor zich. Wat niet voor zichzelf sprak, was de afmeting van de benodigde zonwering. Om de kosten te drukken, waren aparte screens per raam uit den boze. Extensa zocht juist naar doekzonwering die de ramen in één stuk konden overbruggen. Uiteindelijk bleken de screens een grootte van 36m2 te moeten hebben, in plaats van een standaard 22 m2. Renson, gespecialiseerd in zonwering, ventilatiesystemen en gevelbekleding, bleek de enige partij te zijn die aan deze eis kon voldoen door de 12 meter brede ramen te overspannen met twee screens van telkens 6 meter breed.

Op maat

In totaal gaat het om 1.750 m2 aan op maat gemaakte Fixscreens. De grootste daarvan zijn zes meter breed en zes meter hoog en alle werden op dertien meter boven de grond bevestigd. De doeken zijn transparant en belemmeren het zicht naar buiten niet. Tegelijk blokkeren ze wel de lichtinval zodat wie er werkt geen last heeft van reflectie op z’n computerscherm en wordt het risico op oververhitting binnen voorkomen. Roel Berlaen, communicatieverantwoordelijke bij Renson, legt uit: “Met buitendoekzonwering
houd je het licht tegen nog voor het het glas kan bereiken. De isolerende luchtlaag tussen de screens en het venster zorgt er tevens voor dat de warmte buiten blijft. Met hittegolven zoals afgelopen zomer in het achterhoofd is het dus alles behalve een overbodige luxe en trouwens de meest efficiënte oplossing tegen oververhitting binnen.”



De zes meter hoge Fixscreens werden op dertien meter boven de grond bevestigd.

Extensa is tevreden over de samenwerking met Renson, aldus Kevin de Neve, head of construction bij Extensa: “Ze hebben bewezen dat het een partner is die meedenkt. Terwijl anderen zeiden dat het niet haalbaar was, gingen zij op zoek naar een oplossing.”


Deze projectenparade verscheen ook in de vierde editie van Stedebouw & Architectuur van 2020, thema Renovatie & Herstructurering. Download het magazine nu in onze digitale bibliotheek.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
Extreme hitte vraagt om extreme oplossingen

De herontwikkeling van Gare Maritime op de Tour & Taxissite In Brussel streeft naar een zo klein mogelijke ecologische afdruk.

Meer artikelen met dit thema

Afdichting WTC Kunstvijver Schiphol

18 apr om 11:00 uur

Wie wel eens op Schiphol is geweest, zal het misschien herkennen: de WTC kunstvijver, met enorme ’drijvende’,…

Lees verder »
descriptionArtikel

Alle kinderen verdienen een goed klimaat

29 mrt om 14:00 uur

Half maart kwamen meer dan 350 deelnemers uit de kinderopvang, onderwijs, ministeries, gemeenten en de…

Lees verder »
descriptionArtikel

Met vuistregels voor houtbouw besparen op de kosten

26 mrt om 12:00 uur

Om bouwen met hout echt te kunnen opschalen, heeft INBO een gids uitgebracht met tal van basisprincipes voor…

Lees verder »

De mens achter duurzame dakbedekking

4 mrt om 07:30 uur

Wie op zoek is naar duurzame bitumineuze dakbedekking komt al snel uit bij Wédéflex. Het bedrijf uit Den Bosch…

Lees verder »
descriptionArtikel

Flatbrand Valencia: ‘Grote probleem is naleving eisen’

27 feb om 07:30 uur

Na de verschrikkelijke brand in de Grenfelltoren in Londen (2017) roept de recente brand van een flatgebouw in…

Lees verder »
descriptionArtikel

Nieuwe rekentool om CO₂-uitstoot terug te dringen

20 feb om 11:30 uur

Een groot deel van de CO₂-uitstoot in de bouw wordt toegeschreven aan het bouwen van nieuwe gebouwen. De…

Lees verder »
descriptionArtikel

Nieuwe zorgvisie met toekomstige woonvormen

14 feb om 07:30 uur

Met een nieuwe, eigen zorgvisie - ‘Wonen met Zorg’ - wil INBO het gesprek aangaan met betrokkenen op het gebied…

Lees verder »
descriptionArtikel

Gemeente Kampen gaat voor hoogste circulaire doel

8 feb om 07:30 uur

Met de ambitie om het meest circulaire schoolgebouw van Nederland te realiseren, nam de Gemeente Kampen een…

Lees verder »