ENKA Arnhem: kansen voor leegstand

woensdag 24 maart 2021
timer 4 min
In Arnhem, tussen de Velperweg en de spoorlijn naar Zutphen, ligt een groot braakliggend terrein dat bekend staat als ENKA of AKZO. Dit terrein was de locatie van één van de grootste kunstzijdeproducenten van Nederland, namelijk de Eerste Nederlandse Kunstzijdefabriek Arnhem. Waar dit terrein vroeger een kloppend hart van industrie was, heeft het terrein veel van de originele industriële energie verloren doordat het grootste deel van de originele fabrieksgebouwen gesloopt zijn.

Auteur: Joël Maijen
Beeld rechts: Luchtfoto van het huidige ENKA-terrein in Arnhem
 

In 2020 is een gebiedsvisie door de gemeente Arnhem opgesteld voor het ENKA-terrein om nieuw leven in het gebied te blazen. De focus van Arnhems visie is het creëren van een gemixt gebied waar stedelijk wonen binnen de fabriekszone samenkomt met bedrijvigheid in de Vosdijkzone.


Het overgrote deel van het gebied wordt gebruikt voor een groot parkeerterrein. Daarnaast ligt een kleiner gebied braak. Dit stuk land wordt in het plan de fabriekszone genoemd, omdat hier vroeger de meeste fabriekshallen stonden. Ten noorden van hier is een appartementengebouw gerealiseerd aan de Novahof en Novalaan. Hiernaast is de entree van het gebied, de Tivolilaan.

Leren van de buren

De huidige staat van het gebied in Arnhem staat in sterk contrast met een soortgelijk gebied, ongeveer 20 kilometer naar het westen: het ENKA-terrein in Ede. Origineel was dit ook een kunstzijdefabriek van hetzelfde bedrijf, maar tegenwoordig zijn daar veel meer ontwikkelingen gedaan dan in Arnhem. Gemeente Ede heeft relatief veel geïnvesteerd in het ENKA-terrein en dat heeft geleid tot een nieuwe en populaire wijk met interessante bedrijvigheid zoals ‘De Fietser’, een experience center voor fietsgerelateerde zaken in één van de oude fabriekshallen van de ENKA.ENKA-terrein in Ede.

 

Als gemeente Arnhem van het ENKA-terrein een populaire hotspot wil maken, kan er veel geleerd worden van hoe het in Ede is aangepakt. Dit omdat in Ede voornamelijk is gekeken naar de historie en monumentaliteit van de oude fabriekshallen en de sfeer van het gebied. Deze aspecten van de historie zijn dan ook terug te vinden in de originele gevel van de fabriek die bewaard is gebleven en een nieuw leven heeft gekregen als voorgevel van 41 woningen, die bekend staan als de ‘muurwoningen’. Dit zal echter anders aangepakt moeten worden, aangezien de originele fabriekshallen in Arnhem niet meer bestaan, maar een industriële en moderne sfeer is met gemak terug te brengen zoals het gedaan is in Ede.

Centrum van wonen en bedrijvigheid

Komende jaren moet er gekeken worden naar de potentie van het ENKA-terrein in Arnhem, om het om te vormen tot een nieuw centrum van wonen en bedrijvigheid. Het gebruik van industriele thema’s in architecturele en stedenbouwkundige ontwerpen kunnen leiden tot een unieke sfeer waardoor het gebied kan gaan groeien tot een bruisende buurt, waar mensen graag willen komen, in sterk contrast met het huidige braakliggende terrein.Huidige gebiedsvisie door gemeente Arnhem.

 

Door de centrale ligging van het terrein en de gemakkelijke bereikbaarheid met auto, fiets en OV is het ENKA-gebied in Arnhem ideaal voor nieuwe ontwikkelingen. De gemeente snapt dat deze locatie ideaal is voor herontwikkelingen op grotere schaal. Het is dan ook te verwachten dat in de komende jaren vernieuwende plannen zullen komen voor nieuwbouw op de ENKA. De hoofdlijnen die gelegd zijn in de huidige gebiedsvisie (zie afbeelding hierboven), opgezet in juni 2020, zijn nog relatief breed, maar lijken al een goed idee te geven wat er kán gebeuren. 
 Joël Maijen doet onderzoek naar de potentie van industrieel erfgoed. In de komende weken lees je meer artikelen van zijn hand over diverse kansrijke terreinen in Nederland, telkens met een kijk op de gebiedsvisie, handige inzichten en mogelijke ingrepen die gedaan kunnen worden.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

KCAP ontwerpt blok 8 voor Merwede Utrecht

10 mei om 13:00 uur
KCAP ontwerpt in opdracht van ontwikkelaars Synchroon en AM een multifunctioneel gebouwensemble binnen de…
Lees verder »

Huis van Stad en Regio startschot voor gebiedsontwikkeling Dordrecht

4 mei om 11:39 uur
In Dordrecht werd enkele jaren geleden het stadskantoor, een pand uit 1967, afgeschreven. Dat wierp de vraag op:…
Lees verder »

Aftrap voor herontwikkeling District West

12 apr om 11:41 uur
APF International heeft de aftrap gegeven voor de herontwikkeling van drie kantoorgebouwen en nieuwbouw aan de…
Lees verder »

Doorontwikkeling van de lagenbenadering

31 mrt om 08:00 uurtimer4 min
Waar in de Nota Ruimte in 2004 de laag ‘ondergrond’ als een belangrijk fundament is geïntroduceerd onder de…
Lees verder »

Leren van Vlaanderen

29 mrt om 08:00 uurtimer3 min
Hoe kan het dat de beste Nederlandse architecten in België werken? Onze Expert Wilma Kempinga diept in deze blog…
Lees verder »

Grootste vlindertuin in Nieuw Delft met oplevering Guldenwater

26 mrt om 08:00 uurtimer2 min
Met de laatste woning in Guldenwater, onderdeel van de grootschalige gebiedsontwikkeling van de vroegere spoorzone…
Lees verder »

Ontwikkelvisie Fellenoord/Internationale Knoop XL Eindhoven vastgesteld

25 mrt om 08:00 uurtimer3 min
De Ontwikkelvisie Fellenoord/Internationale Knoop XL is door de gemeenteraad Eindhoven unaniem vastgesteld en…
Lees verder »

Duurzame en veilige oplossingen voor zorginstellingen

24 mrt om 08:00 uurtimer4 min
De beleving in een zorginstelling moet zo veilig en comfortabel mogelijk zijn. Het is belangrijk om aandacht te…
Lees verder »