Energiedaken: milieuvriendelijk en duurzaam

donderdag 12 augustus 2021
Gele daken zijn daken waar duurzame energie opgewekt wordt. Een geel dak, ook wel energiedak genoemd, is een dak waarmee u energie van het dak haalt in de vorm van warmte en/of stroom. Anderen spreken ook van een geel dak als er alleen stroom opgewekt wordt, bijvoorbeeld door middel van zonnepanelen.

De op het dak verkregen energie kan in uw woning of gebouw gebruikt worden, hierdoor heeft u minder energie van het net nodig. Gevolg: een lagere energierekening. Mits het dak groot genoeg is, kan zelfs een heel gebouw worden voorzien van duurzame energie. Duurzame energieopwekking betekent minder CO2-uitstoot, daarmee draagt u bij aan een schonere lucht en het tegengaan van het broeikaseffect.

Door het opwekken van duurzame energie op het dak van uw woning of bedrijfspand stijgt tevens uw duurzaamheidslabel, waardoor ook de waarde van uw pand of woning toeneemt. Een geel dak kan echt geld opleveren. Om het rendement van bijvoorbeeld zonnepanelen voor elektriciteit te berekenen, moet er vooral gekeken worden naar wat uw verbruik is. De hoogte van uw verbruik bepaalt namelijk in welke tariefgroep van energiebelasting u valt, ofwel het bedrag dat u betaalt voor een kilowattuur. 

Hoe werkt een energiedak?

Met een geel dak kan energie worden opgeslagen en later weer worden hergebruikt. Overdag wordt het dak verwarmd door het zonlicht en in de nacht koelt het weer af. Zonnepanelen kunnen op platte of licht gebogen daken worden toegepast en onzichtbaar in de dakconstructie worden geïntegreerd. De toplaag van het dak bestaat uit een sterk absorberend dakmateriaal. Daaronder wordt de zonnewarmte aan de dakbedekking onttrokken.  

Waterdicht en wortelwerend

Energiedaken moeten uiteraard volledig waterdicht en in sommige gevallen wortelwerend zijn. Cruciale factoren zijn aansluitingen, hoeken, doorvoeren en andere vaak complexe detailleringen. Wanneer hier vocht achterblijft, vormt het een potentieel zwakke plek. De dakafdichtingssystemen van Triflex zijn ontwikkeld op basis van de vloeibare kunststofhars PMMA. 

Zonnepanelen op witte daken

Triflex biedt een verscheidenheid aan hoogwaardige oplossingen die een nuttige bijdrage leveren aan energiebesparing. Maar, duurzaamheid is niet alleen de goede thermische isolatie van gebouwen. Door gebruik te maken van energie uit duurzame bronnen, zoals door zonneboilers of zonnepanelen op het dak te plaatsen, kan ook de energiekwaliteit worden verbeterd. Een witte dakbedekking is bijvoorbeeld zeer geschikt in combinatie met zonnepanelen. De reductie van de binnentemperatuur met 3℃ tot 5℃ en koeling op door een reflecterende werking, zijn een aantal voordelen van zonnepanelen op witte daken.

Benieuwd naar de mogelijkheden of heeft u een andere vraag? Neem dan vrijblijvend contact met ons op via +31 (0)38 460 20 50 of mail naar info@triflex.nl. We helpen u graag verder. 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

De Doelen in Rotterdam krijgt groen dak met waterberging

21 sep om 09:11 uur
Op het dak van concert- en congresgebouw de Doelen in Rotterdam wordt het platte dak van 2.581m² bedekt met een…
Lees verder »

Transities op gang brengen met The Butterfly Effect

14 sep om 10:08 uur
Voor de Design Challenge ‘Onze Energie Ons Landschap’ maakte het team van VenhoevenCS, DS Landschapsarchitecten en…
Lees verder »

Groen dak, goed geregeld

21 jul om 08:00 uur
Het aanleggen van groene daken en groene gevels neemt een enorme vlucht. De vele subsidieregelingen voor groene…
Lees verder »

Beter wonen in NL: Integrale waardering van modulaire verbeterscenario’s vanuit welzijn, duurzaamheid en kosten

9 jul om 14:49 uur
Eerder dit jaar startte het onderzoek Beter Wonen in Nederland. Het onderzoeksteam streeft hiermee naar modulaire…
Lees verder »

MVRDV ontwerpt terrasvormig R&D hoofdkantoor in Shanghai

5 jul om 10:02 uur
Het nieuwe 11 verdiepingen tellende hoofdkantoor van Lankuaikei Agriculture Development (LAD) in Shanghai is door…
Lees verder »

Editie Gevels & Daken 2021 is verschenen

2 jul om 07:00 uur
De derde editie van Stedebouw & Architectuur in 2021 is verschenen. Het thema van dit nummer is Gevels &…
Lees verder »

Energieneutrale primeur in de Beemster startschot voor meer houtbouw

29 jun om 08:00 uur
In Unesco Werelderfgoed de Beemster is de eerste energieneutrale stolpboerderij van Nederland opgeleverd. Het…
Lees verder »

Sneak preview: Stedebouw & Architectuur Gevels & Daken 2021

23 jun om 09:46 uur
"De gevel wordt meer en meer een Zwitsers zakmes", aldus gasthoofdredacteur Leonie van Ginkel in deze editie. Een…
Lees verder »