Ecopark DeLimes: méér dan een afvalsorteerstation

woensdag 14 mei 2014
timer 3 min
Letterlijk de vruchten plukken van een afvalstort: het kan nu in het nieuwe Ecopark DeLimes in Alphen aan den Rijn. Het Ecopark wordt een leer-, leef-, werk-, en recreatiepark voor materiaalstromen en duurzame energieproductie. Voor de gebouwen (agnova architecten) en de omgeving (Vollmer & Partners) is hergebruik van materialen het uitgangspunt geweest.

 

De gemeente Alphen aan den Rijn stelde een ambitieuze ontwikkelingsvisie op voor het nieuwe afvalsorteerstation. Geïnspireerd op het principe van Cradle2Cradle gelden duurzame uitgangspunten voor iedere ontwikkelfase van dit project. Eén van de uitgangspunten is ‘Gebruik bestaand kapitaal; landschap, mensen en bedrijven’. Dit is in het ontwerp op de spits gedreven.

 

Hergebruikt materiaal

Voor de materialisering en de inrichtingselementen is zoveel mogelijk hergebruikt materiaal aangewend. Tweedehands hout is verduurzaamd en als nieuw bouwproduct toegepast in de gebouwen. Schanskorven gevuld met puin maken afscheidingen in de buitenruimte. Het puin is voor een deel afkomstig van het woongebouw dat op het terrein stond en dat plaats heeft moeten maken voor het Ecopark. De toegepaste klinkers zijn afkomstig uit verschillende woonstraten, die recent heringericht zijn. Ook zijn er paden van gebroken dakpannen. Geen alledaagse klus voor de aannemers (Nieuwenhuizen Daandels bouw en Den Ouden Groep) maar wel een inspirerende.

 

Opmerkelijk groene aanblik

Doorgaans oogt een haal- en brengstation weinig aantrekkelijk. Het Ecopark vormt hierop een welkome uitzondering. Hoewel op het terrein beperkt ruimte is voor beplanting, biedt het Ecopark van buitenaf een opmerkelijk groene aanblik door de toegepaste inheemse beplanting en natuurlijke inrichting van de oevers. Deze bepalen het beeld van de passant. Bezoekers van het Ecopark rijden rondom een containerkuil, die 1,5 meter verdiept ligt. De verdiepte ligging verhoogt de doorloopsnelheid, vermindert geluidsoverlast en maakt bovendien containers minder gezichtsbepalend.

 

Uitbundig bloemenmengsel

De oevers krijgen een bloem- en kruidenrijk karakter aangevuld met fraaie heestergroepen. Het contrast tussen binnen- en buitenzijde van de taluds is opvallend. De “overzijde” is relatief strak vormgegeven, terwijl de binnenzijde speelser van karakter is. De natuurvriendelijke oevers zijn rijk aan rietsoorten, waterplanten en uitbundig bloemenmengsel. De schanskorven vormen een contrasterend strak kader. In combinatie met gemengde hagen en extra nestkasten bieden zij plaats aan kleine vogels en insecten. Uniek is de toepassing van fruitbomen op het Ecopark.

 

Een welkome plek

Bij de retourbalie kan ingebracht materiaal gekocht worden. De sprekende gebouwen op het terrein onderscheiden zich ook op bouwfysisch gebied (WE-Adviseurs). Een helofytenfilter zuivert grijs water; de gebouwen zijn niet aangesloten op het riool. Ook is er geen gasaansluiting. De verwarming geschiet CO2-neutraal met een palletkachel. Voor de energieopwekking wordt gebruik gemaakt van een windmolen en zonnecellen. Op de hoek van het terrein komt het Huis van de Duurzaamheid: ingericht voor milieu- educatiedoeleinden. Er is een speciaal lespakket ontwikkeld voor de leerlingen van de basisscholen in Alphen aan den Rijn. Zij zullen het Ecopark ook gaan bezoeken.Van een vervaarlijk containerpark wordt het afvalsorteerstation een welkome plek waar ook kinderen kunnen komen, doen en leren. Dat de trend mag zijn gezet!

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Inzendingen 13e editie VKG Architectuurprijs 2023 geopend

1 jun om 10:55 uur

De 13e editie van de VKG Architectuurprijs, vakprijs voor projecten waarbij esthetiek, circulariteit,…

Lees verder »
descriptionArtikel

Circulaire Openbare Ruimte Congres: tijd voor actie!

30 mei om 09:30 uur

Nederland circulair in 2050 en in 2030 al de helft minder verbruik van primaire…

Lees verder »
descriptionArtikel

'Juist nu is verbindende kracht van architectuur van belang'

24 mei om 08:45 uur

De winnaars van de verkiezing 'BNA Beste Gebouw van het Jaar 2023' richten zich allemaal op de thema's van de…

Lees verder »
descriptionArtikel

Mondiale architectuurprijs voor Orga-project De Verwondering

17 mei om 13:14 uur

Orga-project basisschool De Verwondering heeft een internationale architectuurprijs in de wacht gesleept.…

Lees verder »
descriptionArtikel

Houtbouw in de schijnwerpers

16 mei om 10:01 uur

Ondanks veel vragen en onzekerheden over houtbouw bij consumenten overweegt 35 procent bij een volgende…

Lees verder »
descriptionArtikel

Poortgebouw in Halfweg: van personeelskantine oude suikerfabriek tot moderne bedrijfs- en kantoorruimte

10 mei om 10:32 uur

Met behoud van de kenmerkende robuuste bouwstijl is in het Poortgebouw te Halfweg een moderne werkomgeving met…

Lees verder »
descriptionArtikel

Expositie van transformatie schoolgebouw tot prettige woonomgeving

4 mei om 13:43 uur

Ter gelegenheid van de oplevering van de transformatie van De Meester van Haarlem schetst de gelijknamige…

Lees verder »
descriptionArtikel

Realisatie betaalbare houten conceptwoningen in Crooswijk Rotterdam

28 apr om 11:50 uur

Met buurtontwikkelaar Buurtboost pakt VORM bestaande buurten aan door te werken aan zowel de fysieke als…

Lees verder »