Ecopark DeLimes: méér dan een afvalsorteerstation

woensdag 14 mei 2014
timer 3 min
Letterlijk de vruchten plukken van een afvalstort: het kan nu in het nieuwe Ecopark DeLimes in Alphen aan den Rijn. Het Ecopark wordt een leer-, leef-, werk-, en recreatiepark voor materiaalstromen en duurzame energieproductie. Voor de gebouwen (agnova architecten) en de omgeving (Vollmer & Partners) is hergebruik van materialen het uitgangspunt geweest.

 

De gemeente Alphen aan den Rijn stelde een ambitieuze ontwikkelingsvisie op voor het nieuwe afvalsorteerstation. Geïnspireerd op het principe van Cradle2Cradle gelden duurzame uitgangspunten voor iedere ontwikkelfase van dit project. Eén van de uitgangspunten is ‘Gebruik bestaand kapitaal; landschap, mensen en bedrijven’. Dit is in het ontwerp op de spits gedreven.

 

Hergebruikt materiaal

Voor de materialisering en de inrichtingselementen is zoveel mogelijk hergebruikt materiaal aangewend. Tweedehands hout is verduurzaamd en als nieuw bouwproduct toegepast in de gebouwen. Schanskorven gevuld met puin maken afscheidingen in de buitenruimte. Het puin is voor een deel afkomstig van het woongebouw dat op het terrein stond en dat plaats heeft moeten maken voor het Ecopark. De toegepaste klinkers zijn afkomstig uit verschillende woonstraten, die recent heringericht zijn. Ook zijn er paden van gebroken dakpannen. Geen alledaagse klus voor de aannemers (Nieuwenhuizen Daandels bouw en Den Ouden Groep) maar wel een inspirerende.

 

Opmerkelijk groene aanblik

Doorgaans oogt een haal- en brengstation weinig aantrekkelijk. Het Ecopark vormt hierop een welkome uitzondering. Hoewel op het terrein beperkt ruimte is voor beplanting, biedt het Ecopark van buitenaf een opmerkelijk groene aanblik door de toegepaste inheemse beplanting en natuurlijke inrichting van de oevers. Deze bepalen het beeld van de passant. Bezoekers van het Ecopark rijden rondom een containerkuil, die 1,5 meter verdiept ligt. De verdiepte ligging verhoogt de doorloopsnelheid, vermindert geluidsoverlast en maakt bovendien containers minder gezichtsbepalend.

 

Uitbundig bloemenmengsel

De oevers krijgen een bloem- en kruidenrijk karakter aangevuld met fraaie heestergroepen. Het contrast tussen binnen- en buitenzijde van de taluds is opvallend. De “overzijde” is relatief strak vormgegeven, terwijl de binnenzijde speelser van karakter is. De natuurvriendelijke oevers zijn rijk aan rietsoorten, waterplanten en uitbundig bloemenmengsel. De schanskorven vormen een contrasterend strak kader. In combinatie met gemengde hagen en extra nestkasten bieden zij plaats aan kleine vogels en insecten. Uniek is de toepassing van fruitbomen op het Ecopark.

 

Een welkome plek

Bij de retourbalie kan ingebracht materiaal gekocht worden. De sprekende gebouwen op het terrein onderscheiden zich ook op bouwfysisch gebied (WE-Adviseurs). Een helofytenfilter zuivert grijs water; de gebouwen zijn niet aangesloten op het riool. Ook is er geen gasaansluiting. De verwarming geschiet CO2-neutraal met een palletkachel. Voor de energieopwekking wordt gebruik gemaakt van een windmolen en zonnecellen. Op de hoek van het terrein komt het Huis van de Duurzaamheid: ingericht voor milieu- educatiedoeleinden. Er is een speciaal lespakket ontwikkeld voor de leerlingen van de basisscholen in Alphen aan den Rijn. Zij zullen het Ecopark ook gaan bezoeken.Van een vervaarlijk containerpark wordt het afvalsorteerstation een welkome plek waar ook kinderen kunnen komen, doen en leren. Dat de trend mag zijn gezet!

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
Ecopark DeLimes: méér dan een afvalsorteerstation

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Alle kinderen verdienen een goed klimaat

29 mrt om 14:00 uur

Half maart kwamen meer dan 350 deelnemers uit de kinderopvang, onderwijs, ministeries, gemeenten en de…

Lees verder »
descriptionArtikel

Met vuistregels voor houtbouw besparen op de kosten

26 mrt om 12:00 uur

Om bouwen met hout echt te kunnen opschalen, heeft INBO een gids uitgebracht met tal van basisprincipes voor…

Lees verder »
descriptionArtikel

Nieuwe rekentool om CO₂-uitstoot terug te dringen

20 feb om 11:30 uur

Een groot deel van de CO₂-uitstoot in de bouw wordt toegeschreven aan het bouwen van nieuwe gebouwen. De…

Lees verder »
descriptionArtikel

Nieuwe zorgvisie met toekomstige woonvormen

14 feb om 07:30 uur

Met een nieuwe, eigen zorgvisie - ‘Wonen met Zorg’ - wil INBO het gesprek aangaan met betrokkenen op het gebied…

Lees verder »
descriptionArtikel

Gemeente Kampen gaat voor hoogste circulaire doel

8 feb om 07:30 uur

Met de ambitie om het meest circulaire schoolgebouw van Nederland te realiseren, nam de Gemeente Kampen een…

Lees verder »
descriptionArtikel

Bouwen binnen CO2-budget: zo doe je dat

6 feb om 07:30 uur

De huidige manier van ontwerpen en bouwen zorgt voor een grote CO2-uitstoot en een forse bijdrage aan de…

Lees verder »
descriptionArtikel

Innovaties in dakbedekking gebaat bij circulair ontwerp

30 jan om 07:30 uur

Door de groeiende aandacht voor de herkomst, levensduur en hergebruik van producten, verandert ook de…

Lees verder »
descriptionArtikel

Zo realiseer je ‘meest circulaire kindcentrum van Nederland’

29 jan om 07:30 uur

Dankzij de hoge duurzaamheidsambitie van de gemeente wordt in Kampen het ‘meest circulaire kindcentrum van…

Lees verder »