Deventer maakt zich sterk voor circulariteit

woensdag 7 oktober 2020
timer 3 min
Deventer is een platform gestart dat de circulariteit in de stad een impuls gaat geven. Voor een brede waaier van partijen uit de bouwkolom vindt binnenkort de kick-off plaats. Onder het motto ‘geen afval – geen uitval’.

Deventer heeft de ambitie om in 2050 circulair te zijn. Op de korte termijn ligt er een enorme uitdaging in het circulair bouwen en in circulaire gebiedsontwikkeling. Er is nog beperkt kennis en ervaring op circulair gebied en in de dagelijkse praktijk bestaat er een kloof tussen ambitie en realisme. Vandaar dat Cirkelstad Deventer opdrachtnemers en bedrijven gaat verbinden om van praten naar doen te komen. Deventer maakt een circulaire vuist!


“Circulariteit is op dit moment nog veel meer een vraag dan een kant-en-klare oplossing”, vindt Deventer wethouder Thomas Walder (foto rechts). “Gelukkig dringt het belang van circulariteit steeds meer tot mensen door. En gelukkig zijn er pioniers, mensen die het aandurven om te experimenteren en zo bij te dragen aan de route naar een wereld zonder afval”.

Circulaire matras

“In Deventer zijn veel ondernemers met circulariteit bezig”, aldus Walder. “Auping ontwikkelde bijvoorbeeld onlangs het eerste volledig circulaire matras ter wereld. Een experimenteel volledig circulaire bedrijfshal is neergezet bij VDR Bouwgroep, die daar ook een gemeentelijke prijs voor ontvangen heeft.”


“Een recente koper op het A1 Bedrijvenpark, Davo, is gestart met het bouwen van een volledig circulair gebouw met statiegeld. Dát circulariteit de toekomst is, daar ben ik van overtuigd. Op welke manier, dat gaan we de komende jaren ontdekken.”

Werkatelier

Binnen Cirkelstad Deventer gaan regionale koplopers actief aan de slag om van idee naar realisatie te komen. In deze Community of Practice, bestaande uit allerlei stakeholders in de bouwkolom van bouw, infra en facilitymanagement, wordt kennis gedeeld en ingezet voor projecten.


Door de diversiteit binnen zo’n werkatelier, waar onder andere bouwers, slopers, afvalverwerkers, woningcorporaties, architecten, projectontwikkelaars, innovatieve startups, bouwtoeleveranciers, stedenbouwers, overheden en kennisinstellingen samenwerken aan het realiseren van circulaire projecten, komen ideeën tot bloei. Dit, tezamen met de ambitie van de gemeente Deventer, maakt dat je toekomstbestendige duurzame locaties creëert, waar je als werknemer graag wilt werken en waar je als ondernemer succesvol kunt zijn.

Kick-off bijeenkomst

Cirkelstad Deventer is op zoek naar partijen die circulair willen doen. Heb je interesse om circulariteit in de praktijk te brengen? Meld je aan! Op 18 november 2020 (13.30 – 15.30 uur) vindt de eerste informatiebijeenkomst plaats voor bedrijven en instellingen die willen (en inmiddels al) deelnemen aan Cirkelstad Deventer.


Voor meer informatie en aanmelden kun je terecht op www.versnellingnl.nl/cirkelstad-deventer.


Onze collega's van Duurzaam Gebouwd brengen binnenkort meer updates over Cirkelstad Deventer, zoals interviews met Rutger Büch (Cirkelstad) en wethouder Thomas Walder (Deventer). Volg Duurzaam Gebouwd om op de hoogte te blijven.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Een stapje dichterbij het optimale gebouw

11 mei om 08:00 uur
Parametrisch ontwerpen speelt in steeds meer projecten een rol. Zo ook bij ingenieurs- en adviesbureau Arup. “We…
Lees verder »

Sneak preview: Stedebouw & Architectuur Circulair Bouwen 2021

10 mei om 09:45 uur
De bouwsector schuift op naar een circulaire economie. Dat begint bij de definitie, want wat verstaan we eigenlijk…
Lees verder »

'Verbinding is een cruciale taak van de architect'

10 mei om 08:00 uur
Fred Schoorl, directeur van de Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus (BNA), is door Duurzaam Gebouwd…
Lees verder »

Huis van Stad en Regio startschot voor gebiedsontwikkeling Dordrecht

4 mei om 11:39 uur
In Dordrecht werd enkele jaren geleden het stadskantoor, een pand uit 1967, afgeschreven. Dat wierp de vraag op:…
Lees verder »

Minitopia: 100 zelfbouwers kunnen droomhuis realiseren in Eindhoven

29 apr om 16:34 uur
In de nieuwe Eindhovense wijk Buurtschap te Veld is ruimte voor 100 eigenzinnige compacte woonvormen. De…
Lees verder »

Nieuwste editie Stedebouw & Architectuur verschijnt op 20 mei

23 apr om 12:10 uur
De volgende editie van Stedebouw & Architectuur draait volledig om het thema Circulair Bouwen. Centraal staan…
Lees verder »

BIG ontwerpt ultraduurzaam hoofdkwartier voor Oppo R&D

19 apr om 11:22 uur
Smartphonefabrikant Oppo laat in China een nieuw hoofdkwartier bouwen voor de R&D-afdeling. Het gebouw neemt…
Lees verder »

Beleidsonderzoek IBO bevestigt slechte staat van onderwijshuisvesting

14 apr om 08:54 uur
Opnieuw is aangetoond dat scholen in Nederland er slecht voor staan qua eisen, binnenklimaat en verduurzaming. Het…
Lees verder »