Delftse TU studenten presenteren duurzaam prototype voor portiekflats

vrijdag 28 mei 2021
SUM (Symbiotic Urban Movement), een studententeam van de Technische Universiteit Delft, presenteerde op woensdagmiddag 26 mei 2021 hun Prototype Design Reveal voor de Solar Decathlon Europe. Deze competitie zal volgend jaar (2022) in mei en juni plaatsvinden in Wuppertal, Duitsland. In 2019 begonnen de ruim vijftig studenten aan het bedenken van een oplossingsgericht ontwerp voor de verouderde woningvoorraad in Nederland.

Tijdens dit evenement werd het ontwerp voor het prototype gepresenteerd dat het team in het najaar gaat bouwen en volgend jaar meeneemt naar Wuppertal, Duitsland. Het prototype zal bestaan uit drie delen van het door SUM in december gepresenteerde gebouwontwerp: de commerciële plint, een woning en de circulatiekern. Door hun plan uit te leggen aan de hand van deze drie gekozen elementen, hoopt het team de winst te kunnen behalen tijdens de Solar Decathlon Europe competitie volgend jaar.

Het doel van de Solar Decathlon Europe competitie is om innovatieve oplossingen te ontwikkelen om de technische, architectonische en sociale uitdagingen aan te pakken waarmee de steden van vandaag worden geconfronteerd. Steeds meer mensen wonen in stedelijke gebieden, waar de vraag naar woonruimte en middelen toeneemt. Daarom ligt de focus van de wedstrijd op het moderniseren van de bestaande gebouwvoorraad en het ontwerpen van hun stedelijke omgeving.

Het ontwerp zal getoetst worden op tien verschillende onderdelen, waaronder engineering en constructie, betaalbaarheid en levensvatbaarheid, innovatie en communicatie, onderwijs en sociale bewustzijn.

Visie SUM

De visie van het team is gebaseerd op het woord symbiosis. Mens en natuur moeten dichter bij elkaar komen en moeten samen leven, in symbiose. Hierbij is er een relatie waarin beide partijen van elkaar profiteren. Dit weerspiegelt zich in het gehele ontwerp wat het team maakt voor de bestaande portiekflats. 

De Dreef in Den Haag is gekozen als case study waar het team met behulp van de woningbouwvereniging in direct contact staat met de bewoners. Dit is essentieel voor het ontwerpen van het prototype aangezien het één op één gebouwd zal worden. Het prototype brengt SUMs ideeën voor duurzame architectuur op kleinere schaal in de praktijk.

Prototype van SUM

Ontwerp

De begane grond van het prototype wordt omgevormd tot een gezamenlijke en publieke ruimte met een werkruimte en een café. Het omliggende terras sluit hierop aan door het gebruik van modulaire elementen, die kunnen fungeren als bijvoorbeeld zitplaatsen, plantenbakken of fietsparkeerplaatsen, waar bezoekers het prototype van buitenaf kunnen bekijken, maar ook kunnen genieten van de omliggende natuur.

De circulatiekern vormt niet alleen de weg naar boven, maar hier bevinden zich ook gezamenlijke functies uit het gebouwontwerp, zoals de wasruimte en de brievenbussen. In de woning op de bovenverdieping wordt het modulaire meubelsysteem getoond, waardoor ruimtes anders ingedeeld kunnen worden naargelang bepaalde indelingen nodig zijn. Zo kunnen bijvoorbeeld de elementen waar het bed en het bureau zich bevinden volledig ingeklapt worden, waardoor een grotere woonkamer ontstaat.

Het ontwerp van SUM stimuleert en koestert de bestaande sociale gemeenschap en brengt symbiotische relaties tot stand tussen het lokale milieu en bestaande en nieuwe bewoners. Hiermee wil SUM zowel energie- als sociaal positieve gebouwen creëren.

De volgende stappen

Het team zal deze zomer van start gaan met de daadwerkelijke bouw van hun prototype, welke feestelijk onthuld zal worden in de herfst van 2021. Hierna zal het prototype in Nederland te bezoeken zijn, voordat het in april 2022 mee wordt vervoerd naar Duitsland om daar deel te nemen aan de competitie.

Volg het team en hun voortgang op de website www.delftsolardecathlon.com, of volg ze op Facebook of Instagram (@team.sum). Hier is altijd het laatste nieuws te zien. 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

ZuidHaven in Scheveningen gereed

30 jun om 08:00 uur
ZuidHaven is opgeleverd en bewoond. Daarmee is het tweede deel van plan De Zuid aan de Scheveningse haven gereed…
Lees verder »
descriptionArtikel

VORM lanceert met initiatief BuurtBoost circulaire woonoplossing

28 jun om 08:00 uur
Bouwende projectontwikkelaar VORM heeft vanuit initiatief BuurtBoost een modulaire woonoplossing gelanceerd: de…
Lees verder »
descriptionArtikel

Kabinet investeert 1,2 miljard in infrastructuur voor het sneller bouwen van 135.000 nieuwe woningen

27 jun om 10:00 uur
Het kabinet heeft voor de komende 10 jaar € 7,5 miljard beschikbaar gesteld voor het bereikbaar maken van nieuwe…
Lees verder »
descriptionArtikel

Centraal Beheer-gebouw in Apeldoorn wordt startpunt nieuwe woonwijk

20 jun om 11:52 uur
Het Centraal Beheer-gebouw van architect Herman Hertzberger in Apeldoorn is een begrip: het kantoor wordt alom…
Lees verder »

Oplossingen voor de woningbouw

17 jun om 10:41 uur
Bij een (energetische) renovatie of het (planmatig/meerjarig) onderhoud in de woningbouw staat het belang van de…
Lees verder »
descriptionArtikel

'We bouwen een toren die niet bestaat'

10 jun om 08:23 uur
Op het Suikerterrein in Groningen wordt na de bouwvak gestart met de voorbereidende bouwwerkzaamheden voor de…
Lees verder »
descriptionArtikel

Dé aanpak voor binnenstedelijk verdichten

8 jun om 09:12 uur
Wat als we de krachten bundelen en samen sterk staan voor een betere woon- en leefomgeving? Die gedachte staat…
Lees verder »
descriptionArtikel

Woonwijk De Plantage onderscheidt zich door regionale identiteit

8 jun om 08:00 uur
Aan de zuidkant van Geldermalsen is de Plantage volop in aanbouw. Ongeveer de helft van de in totaal 1.500…
Lees verder »