Delftse TU studenten presenteren duurzaam prototype voor portiekflats

vrijdag 28 mei 2021
SUM (Symbiotic Urban Movement), een studententeam van de Technische Universiteit Delft, presenteerde op woensdagmiddag 26 mei 2021 hun Prototype Design Reveal voor de Solar Decathlon Europe. Deze competitie zal volgend jaar (2022) in mei en juni plaatsvinden in Wuppertal, Duitsland. In 2019 begonnen de ruim vijftig studenten aan het bedenken van een oplossingsgericht ontwerp voor de verouderde woningvoorraad in Nederland.

Tijdens dit evenement werd het ontwerp voor het prototype gepresenteerd dat het team in het najaar gaat bouwen en volgend jaar meeneemt naar Wuppertal, Duitsland. Het prototype zal bestaan uit drie delen van het door SUM in december gepresenteerde gebouwontwerp: de commerciële plint, een woning en de circulatiekern. Door hun plan uit te leggen aan de hand van deze drie gekozen elementen, hoopt het team de winst te kunnen behalen tijdens de Solar Decathlon Europe competitie volgend jaar.

Het doel van de Solar Decathlon Europe competitie is om innovatieve oplossingen te ontwikkelen om de technische, architectonische en sociale uitdagingen aan te pakken waarmee de steden van vandaag worden geconfronteerd. Steeds meer mensen wonen in stedelijke gebieden, waar de vraag naar woonruimte en middelen toeneemt. Daarom ligt de focus van de wedstrijd op het moderniseren van de bestaande gebouwvoorraad en het ontwerpen van hun stedelijke omgeving.

Het ontwerp zal getoetst worden op tien verschillende onderdelen, waaronder engineering en constructie, betaalbaarheid en levensvatbaarheid, innovatie en communicatie, onderwijs en sociale bewustzijn.

Visie SUM

De visie van het team is gebaseerd op het woord symbiosis. Mens en natuur moeten dichter bij elkaar komen en moeten samen leven, in symbiose. Hierbij is er een relatie waarin beide partijen van elkaar profiteren. Dit weerspiegelt zich in het gehele ontwerp wat het team maakt voor de bestaande portiekflats. 

De Dreef in Den Haag is gekozen als case study waar het team met behulp van de woningbouwvereniging in direct contact staat met de bewoners. Dit is essentieel voor het ontwerpen van het prototype aangezien het één op één gebouwd zal worden. Het prototype brengt SUMs ideeën voor duurzame architectuur op kleinere schaal in de praktijk.

Prototype van SUM

Ontwerp

De begane grond van het prototype wordt omgevormd tot een gezamenlijke en publieke ruimte met een werkruimte en een café. Het omliggende terras sluit hierop aan door het gebruik van modulaire elementen, die kunnen fungeren als bijvoorbeeld zitplaatsen, plantenbakken of fietsparkeerplaatsen, waar bezoekers het prototype van buitenaf kunnen bekijken, maar ook kunnen genieten van de omliggende natuur.

De circulatiekern vormt niet alleen de weg naar boven, maar hier bevinden zich ook gezamenlijke functies uit het gebouwontwerp, zoals de wasruimte en de brievenbussen. In de woning op de bovenverdieping wordt het modulaire meubelsysteem getoond, waardoor ruimtes anders ingedeeld kunnen worden naargelang bepaalde indelingen nodig zijn. Zo kunnen bijvoorbeeld de elementen waar het bed en het bureau zich bevinden volledig ingeklapt worden, waardoor een grotere woonkamer ontstaat.

Het ontwerp van SUM stimuleert en koestert de bestaande sociale gemeenschap en brengt symbiotische relaties tot stand tussen het lokale milieu en bestaande en nieuwe bewoners. Hiermee wil SUM zowel energie- als sociaal positieve gebouwen creëren.

De volgende stappen

Het team zal deze zomer van start gaan met de daadwerkelijke bouw van hun prototype, welke feestelijk onthuld zal worden in de herfst van 2021. Hierna zal het prototype in Nederland te bezoeken zijn, voordat het in april 2022 mee wordt vervoerd naar Duitsland om daar deel te nemen aan de competitie.

Volg het team en hun voortgang op de website www.delftsolardecathlon.com, of volg ze op Facebook of Instagram (@team.sum). Hier is altijd het laatste nieuws te zien. 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Nieuw: ‘Rapportage Woningbouw in hout’

17 jun om 10:14 uur
Veel woningcorporaties willen gaan bouwen in hout, maar hebben ook vragen. De ‘Rapportage Woningbouw in hout’ gaat…
Lees verder »

Deze sprekers kun je verwachten op het Duurzaam Gebouwd Congres

17 jun om 08:00 uur
Het Duurzaam Gebouwd Congres draagt dit jaar het thema 'Welkom in de Woonfabriek'. De naam zegt het al: de…
Lees verder »

Onderzoek naar geluidsadaptief bouwen van start

14 jun om 15:51 uur
Op 15 juni wordt in Haarlemmermeer gestart met het opbouwen van een zogenaamd fieldlab, waar onderzoek wordt…
Lees verder »

Ondanks krapte is woningtekort afgenomen door corona

11 jun om 10:36 uur
Nog steeds worden de meeste woningen boven vraagprijs verkocht. Toch zien we een bijzondere ontwikkeling: het…
Lees verder »

Gezond Utrechts studentenleven met The Cube

8 jun om 08:00 uur
Het markante studentenwooncomplex The Cube staat op de oude locatie van de Nederlandse Pakketdienst in de wijk…
Lees verder »

Onderzoek ‘Beter Wonen in Nederland’ van start

31 mei om 08:42 uur
Saint-Gobain, producent van innovatieve oplossingen voor o.a. de gebouwschil en inbouw, maakt zich hard voor een…
Lees verder »

70 meter hoog 'wiebertje' wint prijsvraag Zoetermeer

18 mei om 08:00 uur
Architect Ludo Grooteman van MOKE architecten heeft samen met Stadswaarde een prijsvraag van gemeente Zoetermeer…
Lees verder »

Residentie Philyra - wonen op een erfgoedsite

7 mei om 11:35 uur
Borgerwijk, gelegen aan IJzerenveld in Sint-Katelijne-Waver in België, hervormt de zorgsite van Borgerstein naar…
Lees verder »