Deense ambassadeur opent modelwoning De Poorters van Montfoort

dinsdag 23 april 2013
timer 3 min
Afgelopen donderdag is de bouwfase van het eerste Active House renovatieproject in Nederland feestelijk afgesloten met de opening van de modelwoning. De openingshandeling van De Poorters van Montfoort werd officieel verricht door de Deense ambassadeur in Nederland Reimer R. Nielsen en de burgemeester van de gemeente Montfoort Bert Jansen.

De tien sociale huurwoningen zijn duurzaam gerenoveerd, waardoor de vraag naar energie zeer beperkt is. Daarnaast is het wooncomfort van de bewoners verbeterd doordat meer leefruimte, daglicht en natuurlijke ventilatie is gecreëerd. Om te testen of de gestelde doelstellingen in de praktijk daadwerkelijk worden behaald, worden de woningen en de ervaringen van de gebruikers een tijd geregistreerd.

Medio maart kregen zeven bewoners na vijf maanden de sleutel terug van hun totaal gerenoveerde woning. De feestelijke opening van de modelwoning vormde het sluitstuk van de renovatie van De Poorters van Montfoort, een duurzaam experiment in de sociale huursector waarbij het wooncomfort en de gezondheid van de bewoners centraal staan. Voor het eerst in Nederland zijn woningen van veertig jaar oud duurzaam gerenoveerd, waarbij tevens voor de bewoners een comfortabel binnenklimaat is gecreëerd.

Voor Karin Verdooren, directeur-bestuurder van woningcorporatie GroenWest was de opening een bijzondere dag: “Bij alle activiteiten die GroenWest ontplooit, wegen we zorgvuldig af wat onze bijdrage kan zijn voor de toekomst. We richten ons hierbij vooral op bestaande woningen, want daar is de meeste winst te behalen. Het resultaat van deze duurzaam gerenoveerde woningen, waarin de behoeftes aan daglicht, warmtebeheersing en natuurlijke ventilatie in evenwicht zijn met elkaar en het energieverbruik, is daarvan een goed voorbeeld.” 


Bewoners centraal stellen
De focus van deze renovatie lag op meer dan alleen energiebesparing. Het creëren van een comfortabel binnenklimaat voor de bewoners stond centraal. ”Een thuis gaat verder dan een dak boven je hoofd. Het moet een plek zijn waar je je veilig voelt en prettig en comfortabel kunt leven. We zijn dan ook blij dat de bewoners zo enthousiast hebben gereageerd op het resultaat”, aldus Verdooren.

Active House in bestaande bouw
Kurt Emil Eriksen, Algemeen secretaris van de International Active House Alliance gaf aan verheugd te zijn dat de Active House Visie is toegepast bij een renovatieproject. “Het is belangrijk dat we ons realiseren dat 90% van alle gebouwen over 50 jaar nog steeds zal bestaan. Deze gebouwen zullen een energiemodernisatie moeten ondergaan en het is belangrijk om daarbij niet alleen te kijken naar de energieprestaties, maar vooral ook naar het binnenklimaat. Zo zal de temperatuur in deze woningen ook in de zomer optimaal blijven. Hiervoor zijn aan de zuidkant van de woning niet alleen zonnepanelen toegepast om energie op te wekken, maar ook rolluiken en buitenzonweringen aangestuurd door intelligente systemen, om oververhitting tegen te gaan.” 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
Deense ambassadeur opent modelwoning De Poorters van Montfoort

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

‘De omwenteling naar een nieuw tijdperk’

26 apr om 07:30 uur

Op 14, 15 en 16 mei vindt in de Brabanthallen in Den Bosch dé vakbeurs voor verbetering van bestaand vastgoed…

Lees verder »
descriptionArtikel

Nieuwe kansen voor innovatieve woonvormen

15 apr om 07:30 uur

Wie actief is op het gebied van wooncoöperaties, CPO’s en andere collaboratieve…

Lees verder »
descriptionArtikel

Blue zones bieden een wenkend perspectief

3 apr om 07:30 uur

Blue zones zijn plekken in de wereld waar mensen relatief lang en gelukkig leven. “Blue zones bestaan overal,…

Lees verder »
descriptionArtikel

Kroniek van een aangekondigde nood

13 mrt om 16:00 uur

Het magazine Stedebouw & Architectuur is vernieuwd! Met onder meer de nieuwe rubrieken Bouwiconen, Rapport…

Lees verder »
descriptionArtikel

Vernieuwde Stedebouw & Architectuur: Gezondheid & Welzijn

6 mrt om 13:25 uur

Het fors vernieuwde nieuwe magazine van Stedebouw & Architectuur is net uit! In deze digitale editie zijn…

Lees verder »
descriptionArtikel

Doe mee: hoe denk jij over een gezonde openbare ruimte?

16 feb om 07:30 uur

Kunnen vuistregels voor de gezonde leefomgeving jou verder helpen? Het RIVM en het ministerie van…

Lees verder »
person_outlineBlog

Rijke biodiversiteit: gunstige invloed op gezondheid

15 feb om 07:30 uur

Biodiversiteit heeft niet alleen betrekking op de planten- en dierenwereld. Een rijke biodiversiteit heeft ook…

Lees verder »
descriptionArtikel

Nieuwe zorgvisie met toekomstige woonvormen

14 feb om 07:30 uur

Met een nieuwe, eigen zorgvisie - ‘Wonen met Zorg’ - wil INBO het gesprek aangaan met betrokkenen op het gebied…

Lees verder »