Deens bureau CEBRA ontwerpt kantoor rondom sociaal welzijn

dinsdag 23 februari 2021
timer 2 min
Het Deense architectenbureau CEBRA ontwerpt het nieuwe hoofdkantoor van Danish Crown in het Deense Randers. Het ontwerp betreft een gebouw van drie vleugels inclusief omliggend landschap. Het kantoor moet een werkplek worden die sociale relaties en welzijn ondersteunt.

Het ontwerp is volgens CEBRA geïnspireerd op de historische Deense boerderijen en landbouwdorpen, passend bij de ambitie van Danish Crown om in 2050 al hun voedsel klimaatneutraal te verbouwen. Het ontwerp kenmerkt zich door het veelvoudig gebruik van metselwerk. Drie vleugelgebouwen zijn aan één kant tegen elkaar geschoven om de hoofdingang te omkaderen. Richting het noorden waaieren de vleugels uit naar een open landschap. De afzonderlijke gebouwen zijn tot elkaar gericht, zodat ze rond een centraal binnenste knooppunt verzamelen.


Deze centrale ruimte dient als bruisend hart van het gebouw. Hierin worden gemeenschappelijke voorzieningen als een kantine, showkeuken en winkel voor medewerkers gesitueerd. Ook verbindt de ruimte het gebouw verticaal door middel van open bruggen en trappen. Door de versprongen opstelling van de rechthoekige volumes rond een levendige atriumruimte ontstaat een divers en flexibel ruimtelijk landschap. Duidelijk afgebakende ruimtes voor de afdelingen van de bedrijven in elke vleugel worden gecombineerd met een diverse setting van verschillende ruimtelijke kwaliteiten en werkzones. Dit zijn onder meer privé-vergaderruimtes, eenpersoons- en groepswerkplekken, koffiespots en sociale ontmoetingszones.De gezonde werkomgeving

Het gebouw- en landschapsontwerp ondersteunt een werkomgeving die draait om de fysieke en mentale gezondheid en om het sociale en professionele welzijn van de medewerkers. De uitwaaierende vleugels optimaliseren binnenkomend daglicht voor zowel werkstations als gemeenschappelijke ruimtes. De plaatsing van de volumes bieden bovendien een weids over het open landschap voor een hoog comfortniveau.


Ook creëren de werkomgevingen en het landschapsontwerp gevarieerde reeksen van functionele, sociale en activiteitenzones. Het landschap is gemodelleerd naar de radiale veldverdeling van de historische dorpen en waaiert uit in diverse velden met natuurlijke en agrarische landschappen. Deze velden worden gescheiden door hagen en gebieden voor klimaatadaptatie en regenwaterbeheer, waardoor nieuwe leefgebieden voor flora en fauna ontstaan.Een stelsel van paden leidt door het landschap die recreatieve kwaliteiten, natuurbelevenissen en aantrekkelijke bestemmingen combineert. Het hoofdkantoor van de Deense Kroon motiveert werknemers om zich binnen en buiten het gebouw te verplaatsen, af te spreken voor een informele wandeling en deel te nemen aan verschillende gemeenschappelijke activiteiten.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Beleidsonderzoek IBO bevestigt slechte staat van onderwijshuisvesting

14 apr om 08:54 uur
Opnieuw is aangetoond dat scholen in Nederland er slecht voor staan qua eisen, binnenklimaat en verduurzaming. Het…
Lees verder »

Aftrap voor herontwikkeling District West

12 apr om 11:41 uur
APF International heeft de aftrap gegeven voor de herontwikkeling van drie kantoorgebouwen en nieuwbouw aan de…
Lees verder »

Een nieuw likje verf

6 apr om 12:34 uurtimer2 min
De website van Stedebouw & Architectuur is vernieuwd. Toch is dit niet alleen een nieuw likje verf; je leest…
Lees verder »

‘Wees vindingrijk, gebruik gezond verstand en toon empathie’

31 mrt om 08:00 uurtimer5 min
Het staat buiten kijf dat de covid-19-pandemie ons heeft gedwongen om te evalueren hoe zorginstellingen worden…
Lees verder »

Doorontwikkeling van de lagenbenadering

31 mrt om 08:00 uurtimer4 min
Waar in de Nota Ruimte in 2004 de laag ‘ondergrond’ als een belangrijk fundament is geïntroduceerd onder de…
Lees verder »

Grijs en Groen Wonen in hartje Olstergaard

29 mrt om 08:00 uurtimer7 min
De huisvesting van ouderen levert voortdurend nieuwe mogelijkheden op. Zo realiseert een groep van oudere…
Lees verder »

Leren van Vlaanderen

29 mrt om 08:00 uurtimer3 min
Hoe kan het dat de beste Nederlandse architecten in België werken? Onze Expert Wilma Kempinga diept in deze blog…
Lees verder »

‘Nederland houdt van de uitstraling van gemetselde gevels’

26 mrt om 08:00 uurtimer4 min
De bouwmarkt ontwikkelt zich snel op veel fronten, ook op vlak van gevelstenen en metselblokken. Twee prominente…
Lees verder »