De zelfreinigende werking van titaanwit

donderdag 13 december 2018
timer 3 min
Het metaal titaan komt veel voor in de aarde. Het grootste gedeelte titaan wordt toegepast als titaandioxiode ( TiO2 ). Je kan titaandioxide onder andere tegenkomen in de farmaceutische industrie, autolakken, verven, de bouw, kleding en zelfs tandpasta. Een belangrijke toepassing van titaandioxide is als wit pigment. Echter is titaanwit meer dan alleen kleur.

Zelfreinigend beton

Titaandioxide wordt naast wit pigment tevens toegepast als fotokatalysator. Fotokatalyse bij oppervlakken leidt ertoe dat deze oppervlakken niet zo snel vervuilen (zelfreiniging), omdat organische stoffen worden afgebroken. Het betonproduct zal hierdoor gelijkmatig en licht van kleur blijven. Bovendien kan fotokatalyse schadelijke gassen, zoals NOx (stikstofoxiden) en SOx (zwaveloxiden) afbreken. Deze schadelijke gassen worden omgezet naar natuurlijke stoffen, zoals nitraten en sulfaten. Dit zorgt ervoor dat de omgevingskwaliteit wordt verbeterd.

 

Het proces

Titaandioxide is in de vorm van anataas het meest geschikt om een fotokatalyserend effect te bewerkstelligen. Het normale anataaspigment, dat wordt gebruikt om beton lichter te kleuren, heeft deze fotokatalyserende werking. Hoe ziet dat proces eruit? Zie hier de illustratie.

 

Fotyokatalyserend effect

Reeds sinds de jaren vijftig van de vorige eeuw blijkt het fotokatalyserend effect ook uit onderzoeken. Sinds het einde van de jaren negentig worden bovendien zeer fijngemalen anataaspigmenten (nano-materiaal) geproduceerd, die een nog sterker fotokatalyserend effect hebben, omdat ze veel meer oppervlak hebben. Deze stoffen hebben vanwege hun kleine deeltjesgrootte vrijwel geen kleurend (in de zin van lichtermakend) effect meer, in tegenstelling tot het normale anataaspigment. Deze fijne stoffen noemt men ook geen pigmenten meer maar fotokatalysatoren. Scholz Benelux kan beide producten leveren, zowel de fotokatalysatoren als de normale anataaspigmenten.

 

De fotokatalysatoren worden in vele sectoren ingezet. Denk aan klinkers, betondakpannen en andere betonproducten. Veel betonproducenten gebruiken echter de fotokatalyserende werking van het normale anataaspigment om fotokatalyserende effecten te bereiken. Belangrijk bij beton is, dat men niet eenvoudig kan zeggen hoe effectief de fotokatalyserende werking is. Want naast het toevoegen van anataas zijn ook de receptuur en de structuur van het oppervlakte van het beton van belang. Zo kan elke producent zelf de fotokatalyserende werking van zijn betonproduct beïnvloeden. Dat kan via ISO 22197-1 worden berekend door verschillende instituten. Klik hier voor een overzicht van dergelijke instituten. 

 

De producenten van titaandioxide en vele gebruikers zitten sinds maart 2011 in de vakvereniging van toegepaste fotokatalyse (FAP). Als pigmentleverancier zit Scholz daar in het technische college. De FAP is onderdeel van het Verband der Mineralfarbenindustrie e.V (VdMi), waartoe ook Scholz behoort. De FAP is er mee bezig om het thema fotokatalyse te standaardiseren en voor de gebruikers ook meer begrijpelijk te maken. De FAP heeft de grootte van de relatieve fotokatalyserende efficiency (rPCE-Waarde) gedefinieerd. Dat is een waarde die de werkzaamheid van een product waarin fotokatalyse is verwerkt beschrijft en vergelijkbaar maakt. Via VdMi is allerlei informatie te raadplegen gericht op dit onderwerp.

 

Bekijk Scholz Benelux voor meer informatie of neem gerust contact op. Zo is er te lezen hoe het sulfaat- en chlorideproces worden ingezet voor de productie van titaandioxide.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
De zelfreinigende werking van titaanwit

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Bouwiconen: Jimmy van der Aa trapt af met Peter Zumthor

27 mrt om 07:30 uur

In onze nieuwe rubriek Bouwiconen vragen we een Nederlandse architect naar het werk dat hem of haar veel…

Lees verder »
descriptionArtikel

De kracht van geografische data voor een breder publiek

22 mrt om 12:00 uur

Actuele vraagstukken als de woningnood en klimaatverandering vragen om oplossingen die moeten komen van…

Lees verder »
descriptionArtikel

Vijf maatregelen om funderingsschade goed aan te pakken

1 mrt om 10:00 uur

De Raad voor de leefomgeving en infrastructuur verwacht dat vierhonderdduizend panden in Nederland te maken…

Lees verder »
descriptionArtikel

Symposium over de kansen voor waterrijk bouwen

29 feb om 07:30 uur

Tijdens het symposium Building the Future, op maandag 18 maart in Zwolle, wordt ingegaan op stedenbouwkundige…

Lees verder »
descriptionArtikel

Metamorfose van de lelijkste straat van Arnhem

28 feb om 07:30 uur

Het Centrum Architectuur, Stedenbouw en Landschap van Arnhem (CASA) beloonde de Ingenieur J.P. van…

Lees verder »
descriptionArtikel

Droge voeten in je woning dankzij groennorm

23 feb om 07:30 uur

Drie grote banken pleitten deze week voor de invoering van een klimaatlabel voor koopwoningen. Maar wat nu als…

Lees verder »
descriptionArtikel

Kunstmatig versus kunstzinnig

19 feb om 15:30 uur

De afbeelding bij dit webartikel was te mooi om te laten liggen als cover van onze Innovatiecatalogus 2024 (…

Lees verder »
descriptionArtikel

Nieuwe groennorm steden vergt vele miljarden

13 feb om 07:30 uur

Geen enkele bestaande norm in Nederland stelt kwaliteitseisen aan groenvoorzieningen. Mocht er alsnog een…

Lees verder »