De slimme 2-in-1 oplossing voor gevelrenovatie

donderdag 14 juli 2016
timer 4 min
In een woonwijk in het dorp Oosterhout moesten 48 woningen worden gerenoveerd. Niet alleen een nieuw interieur en nieuwe daken, ook de gevel moest geheel op de schop om aan de nieuwe energienormen te kunnen voldoen (Rc=3.5 m2K/W voor renovatieprojecten sinds 2015). Woonstichting Valburg koos in dit geval voor een innovatieve oplossing: niet de oude gevel vervangen, maar hem inpakken in een tweede schil.

De meeste warmte van een woning ontsnapt langs de muren. De muren isoleren levert dus het meeste voordeel op wat betreft energiebesparing. Hoewel dit kan door de binnenzijde te isoleren of door de spouw na te vullen, worden de koudebruggen pas echt in zijn geheel weggewerkt door de buitenzijde van de gevel te isoleren. Maar wat is dan beter: gevel eraf en nieuwe erop, of de oude gevel opknappen? Woonstichting Valburg stond voor deze keuze bij het renoveren van een reeks oude woningen in de jaren ’50 woonwijk in Oosterhout. De keuze viel op een derde optie: het E-Board isolatiesysteem.
 

Gewoon thuis blijven wonen

Bijzonder aan dit systeem is dat de te renoveren woning, gevel en al, wordt ingepakt in een tweede schil. Het E-Board systeem bestaat reeds acht jaar en is in België door Vandersanden Group ontwikkeld. Het betreft een hard geperste isolatieplaat ECO-EPS HR die dampopen maar waterdicht is en door middel van een tand- en groefsysteem met een haaklasverbinding gemakkelijk aan elkaar te bevestigen is. Eerst worden deze isolatieplaten op de oorspronkelijke gevel bevestigd, daarna worden de steenstrippen erop verlijmd. De horizontale richels op de platen (de zogenaamde lagenmaat) zorgen ervoor dat de bakstenen zo strak mogelijk worden geplaatst.Door het E-Board systeem ontstaat er bij de renovatie veel minder afval, de oude gevel blijft immers intact. Maar er is een ander voordeel dat dit systeem uniek maakt: de bewoners kunnen gewoon thuis blijven wonen terwijl de nieuwe gevel wordt gemonteerd. Zo ook tijdens de renovatie van de 48 woningen, onderdeel van het project H2O van Woonstichting Valburg. De bewonerscommissie werd op basis van een demonstratiemodel van Vandersanden Group, leverancier van het E-Board isolatiesysteem, erg enthousiast. Vooral het feit dat zij niet hoefden te verhuizen naar een tijdelijke woning sprak aan. “De bewoners vonden het fantastisch, al wilden een aantal in eerste instantie niet meedoen,” aldus Peter Delsing, commercieel directeur bij Vandersanden. “Dat was vooral de kat uit de boom kijken: toen ze de resultaten zagen, keerden ze voor de volle honderd procent om.” Het tweede voordeel was dat dit systeem ook voor de zestien nieuwbouwwoningen van het project H2O gebruikt kon worden. 

Het lijkt wel nieuwbouw

Aannemer De Vree en Sliepen BV voerde de renovatie uit. Voor de woningen in Oosterhout zijn steenstrippen verwerkt die een dikte hebben van ca. 20 mm. Voor de vensterbanken zijn er speciale hoek-steenstrippen gebruikt om de isolatieplaten onzichtbaar af te werken. De nieuwe gevel werd in pakweg vier weken geplaatst, de gehele renovatie nam een half jaar in beslag. De gerenoveerde woningen hebben nu een isolatiewaarde van Rc=3.67 m2K/W. Zowel de bewoners als Vandersanden zijn erg tevreden met het resultaat, ook wat betreft de minimale overlast van de werkzaamheden. “Er staan natuurlijk wel steigers en er lopen bouwvakkers om je huis heen, maar het eindresultaat is het waard,” aldus Delsing.“Vandersanden werd vroeg betrokken in het project en we konden daardoor op technisch vlak goed meedenken en adviseren. Een goed product leveren is één ding, maar een goede begeleiding is net zo belangrijk.” Delsing verwacht dat het E-Board systeem in de toekomst veel vaker toegepast zal gaan worden, voor nieuwbouw en renovatie. Een woning gerenoveerd met dit isolatiesysteem lijkt bovendien net op een nieuwbouwwoning. “Wie het niet zou weten, meent dat de gehele gevel is gemetseld!”

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
De slimme 2-in-1 oplossing voor gevelrenovatie

De gerenoveerde gevel van de woningen in Oosterhout.

Meer artikelen met dit thema

Een stapje dichterbij het optimale gebouw

11 mei om 08:00 uur
Parametrisch ontwerpen speelt in steeds meer projecten een rol. Zo ook bij ingenieurs- en adviesbureau Arup. “We…
Lees verder »

'Verbinding is een cruciale taak van de architect'

10 mei om 08:00 uur
Fred Schoorl, directeur van de Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus (BNA), is door Duurzaam Gebouwd…
Lees verder »

Residentie Philyra - wonen op een erfgoedsite

7 mei om 11:35 uur
Borgerwijk, gelegen aan IJzerenveld in Sint-Katelijne-Waver in België, hervormt de zorgsite van Borgerstein naar…
Lees verder »

KNB Jaarverslag 2020: een jaar van keramische innovaties

6 mei om 11:06 uur
"2020 zal worden herinnerd als het jaar waarin baksteengevelwerk niet altijd meer baksteenmetselwerk hoeft te zijn…
Lees verder »

Omgevingsvisie Amsterdam: de zoektocht naar de complete stad

3 mei om 11:04 uur
Eerder dit jaar maakte gemeente Amsterdam het ontwerp Omgevingsvisie Amsterdam 2050 openbaar. Het lijvige document…
Lees verder »

Minitopia: 100 zelfbouwers kunnen droomhuis realiseren in Eindhoven

29 apr om 16:34 uur
In de nieuwe Eindhovense wijk Buurtschap te Veld is ruimte voor 100 eigenzinnige compacte woonvormen. De…
Lees verder »

Plannen genoeg, we moeten nu bouwen!

22 apr om 08:40 uur
De komende jaren moet er een flink aantal woningen gebouwd worden in Nederland. Wel 1.000.000 nieuwe woningen…
Lees verder »

Noord-Nederland poneert deal in strijd tegen woningnood

21 apr om 11:19 uur
De provincies Groningen, Fryslân, Drenthe en Flevoland willen een kwart van de nationale woningbouwopgave voor hun…
Lees verder »