De slimme 2-in-1 oplossing voor gevelrenovatie

donderdag 14 juli 2016
timer 4 min
In een woonwijk in het dorp Oosterhout moesten 48 woningen worden gerenoveerd. Niet alleen een nieuw interieur en nieuwe daken, ook de gevel moest geheel op de schop om aan de nieuwe energienormen te kunnen voldoen (Rc=3.5 m2K/W voor renovatieprojecten sinds 2015). Woonstichting Valburg koos in dit geval voor een innovatieve oplossing: niet de oude gevel vervangen, maar hem inpakken in een tweede schil.

De meeste warmte van een woning ontsnapt langs de muren. De muren isoleren levert dus het meeste voordeel op wat betreft energiebesparing. Hoewel dit kan door de binnenzijde te isoleren of door de spouw na te vullen, worden de koudebruggen pas echt in zijn geheel weggewerkt door de buitenzijde van de gevel te isoleren. Maar wat is dan beter: gevel eraf en nieuwe erop, of de oude gevel opknappen? Woonstichting Valburg stond voor deze keuze bij het renoveren van een reeks oude woningen in de jaren ’50 woonwijk in Oosterhout. De keuze viel op een derde optie: het E-Board isolatiesysteem.
 

Gewoon thuis blijven wonen

Bijzonder aan dit systeem is dat de te renoveren woning, gevel en al, wordt ingepakt in een tweede schil. Het E-Board systeem bestaat reeds acht jaar en is in België door Vandersanden Group ontwikkeld. Het betreft een hard geperste isolatieplaat ECO-EPS HR die dampopen maar waterdicht is en door middel van een tand- en groefsysteem met een haaklasverbinding gemakkelijk aan elkaar te bevestigen is. Eerst worden deze isolatieplaten op de oorspronkelijke gevel bevestigd, daarna worden de steenstrippen erop verlijmd. De horizontale richels op de platen (de zogenaamde lagenmaat) zorgen ervoor dat de bakstenen zo strak mogelijk worden geplaatst.



Door het E-Board systeem ontstaat er bij de renovatie veel minder afval, de oude gevel blijft immers intact. Maar er is een ander voordeel dat dit systeem uniek maakt: de bewoners kunnen gewoon thuis blijven wonen terwijl de nieuwe gevel wordt gemonteerd. Zo ook tijdens de renovatie van de 48 woningen, onderdeel van het project H2O van Woonstichting Valburg. De bewonerscommissie werd op basis van een demonstratiemodel van Vandersanden Group, leverancier van het E-Board isolatiesysteem, erg enthousiast. Vooral het feit dat zij niet hoefden te verhuizen naar een tijdelijke woning sprak aan. “De bewoners vonden het fantastisch, al wilden een aantal in eerste instantie niet meedoen,” aldus Peter Delsing, commercieel directeur bij Vandersanden. “Dat was vooral de kat uit de boom kijken: toen ze de resultaten zagen, keerden ze voor de volle honderd procent om.” Het tweede voordeel was dat dit systeem ook voor de zestien nieuwbouwwoningen van het project H2O gebruikt kon worden.



 

Het lijkt wel nieuwbouw

Aannemer De Vree en Sliepen BV voerde de renovatie uit. Voor de woningen in Oosterhout zijn steenstrippen verwerkt die een dikte hebben van ca. 20 mm. Voor de vensterbanken zijn er speciale hoek-steenstrippen gebruikt om de isolatieplaten onzichtbaar af te werken. De nieuwe gevel werd in pakweg vier weken geplaatst, de gehele renovatie nam een half jaar in beslag. De gerenoveerde woningen hebben nu een isolatiewaarde van Rc=3.67 m2K/W. Zowel de bewoners als Vandersanden zijn erg tevreden met het resultaat, ook wat betreft de minimale overlast van de werkzaamheden. “Er staan natuurlijk wel steigers en er lopen bouwvakkers om je huis heen, maar het eindresultaat is het waard,” aldus Delsing.



“Vandersanden werd vroeg betrokken in het project en we konden daardoor op technisch vlak goed meedenken en adviseren. Een goed product leveren is één ding, maar een goede begeleiding is net zo belangrijk.” Delsing verwacht dat het E-Board systeem in de toekomst veel vaker toegepast zal gaan worden, voor nieuwbouw en renovatie. Een woning gerenoveerd met dit isolatiesysteem lijkt bovendien net op een nieuwbouwwoning. “Wie het niet zou weten, meent dat de gehele gevel is gemetseld!”

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
De slimme 2-in-1 oplossing voor gevelrenovatie

De gerenoveerde gevel van de woningen in Oosterhout.

Meer artikelen met dit thema

Afdichting WTC Kunstvijver Schiphol

18 apr om 11:00 uur

Wie wel eens op Schiphol is geweest, zal het misschien herkennen: de WTC kunstvijver, met enorme ’drijvende’,…

Lees verder »
descriptionArtikel

Kun je vernieuwen door het verleden te omarmen?

17 apr om 07:30 uur

Tijdens het nieuwe kunst- en architectuurfestival Cherish or Destroy luidt de centrale vraag: in hoeverre moet…

Lees verder »
descriptionArtikel

Blue zones bieden een wenkend perspectief

3 apr om 07:30 uur

Blue zones zijn plekken in de wereld waar mensen relatief lang en gelukkig leven. “Blue zones bestaan overal,…

Lees verder »
descriptionArtikel

Bouwiconen: Jimmy van der Aa trapt af met Peter Zumthor

27 mrt om 07:30 uur

In onze nieuwe rubriek Bouwiconen vragen we een Nederlandse architect naar het werk dat hem of haar veel…

Lees verder »
descriptionArtikel

Met vuistregels voor houtbouw besparen op de kosten

26 mrt om 12:00 uur

Om bouwen met hout echt te kunnen opschalen, heeft INBO een gids uitgebracht met tal van basisprincipes voor…

Lees verder »
descriptionArtikel

De kracht van geografische data voor een breder publiek

22 mrt om 12:00 uur

Actuele vraagstukken als de woningnood en klimaatverandering vragen om oplossingen die moeten komen van…

Lees verder »

De mens achter duurzame dakbedekking

4 mrt om 07:30 uur

Wie op zoek is naar duurzame bitumineuze dakbedekking komt al snel uit bij Wédéflex. Het bedrijf uit Den Bosch…

Lees verder »
descriptionArtikel

Vijf maatregelen om funderingsschade goed aan te pakken

1 mrt om 10:00 uur

De Raad voor de leefomgeving en infrastructuur verwacht dat vierhonderdduizend panden in Nederland te maken…

Lees verder »