De kroning van Den Haag door Grotiustorens van MVRDV

woensdag 24 augustus 2022

Foto door Daria Scagliola

De skyline van Den Haag wordt verrijkt door de Grotiustorens, twee multifunctionele woontorens die zijn ontworpen door MVRDV voor vastgoedontwikkelaar Provast. De torens zijn 120 en 100 meter hoog en bevinden zich aan de Grotiusplaats, op een steenworp afstand van station Den Haag Centraal en de Koninklijke Bibliotheek. Het complex met zijn opvallende kronen van gestapelde appartementen voegt nieuwe betaalbare huurwoningen toe op een zeer centrale plek in de stad en met een ov-knooppunt voor de deur; van de 655 appartementen zijn 114 bestemd voor sociale huur en 295 voor huur in het middensegment.

De Grotius-torens lopen naar boven toe uit in een landschap van gestapelde appartementen. Deze ‘kronen’ zijn al van verre zichtbaar. In een gebied waar elke meter slim moet worden benut, ontwierp MVRDV twee appartementengebouwen van in totaal 61.800 m2. Door de torens slim te snijden aan de voet, bleven doorgaande straten behouden, konden er nieuwe pleintjes worden gerealiseerd en bieden de torens wisselende perspectieven.

In het ontwerp is veel aandacht besteed aan de top van de torens: door ze aan de bovenzijde asymmetrisch te laten ‘afbrokkelen’, ontstond het kenmerkende landschap van gestapelde terrassen, aan de zuidzijde meer dan aan de noordzijde. De kroon kreeg een extra accent, zowel in kleur als in materiaal. Voor de terrassen en de gevel is gekozen voor een duurzame bamboecomposiet. Het kleurverloop van het natuursteen – van beige voor de bovenste lagen naar antraciet voor de benedenverdiepingen – zorgt verder voor een zachte landing op het maaiveld.

Uitzicht Grotius
Foto foor Emmely van Mierlo

De appartementen mogen verschillen in huurprijs en grootte. Iedere bewoner heeft een buitenruimte gekregen waar hij beschut kan zitten. Dit is mede te danken aan de vormgeving van die buitenruimtes; ook de woningen zonder kroonterras hebben balkons die zich deels als loggia in de woning bevinden, deels uitsteken. Welke afmeting de appartementen ook hebben, ze kregen elk zo groot mogelijke ramen om het uitzicht te maximaliseren.

"Binnen dit al vrij drukke gebied hebben we met dit ontwerp in feite nieuwe ruimte geschapen", zegt Winy Maas, medeoprichter van MVRDV. "De torens ogen smal, maar bevatten veel oppervlakte en een mix van woningen. Het ‘dorp aan de top’ is letterlijk een kroon op het ontwerp. De stapeling van appartementen zorgt naast uitzicht ook voor makkelijke ontmoetingen. Het ontwerp vergroot de benaderbaarheid, huurders zullen straks bijna het gevoel hebben alsof ze op de begane grond wonen en elkaar makkelijk uitnodigen voor een glas wijn of etentje."

Grotius
Foto door Daria Scagliola

Met zijn gevels van natuursteen en duurzame composiet bamboeplanken, gasloze woningen en circa 1.500 parkeerplekken voor fietsen naast 244 voor auto’s, zijn de Grotiustorens ook duurzaam. Bij het ontwerp is aandacht besteed aan energiezuinigheid in de vorm van goede isolatie en wtw-installaties. De torens zijn verder multifunctioneel: naast huurwoningen zijn er op de begane grond verschillende voorzieningen, van restaurants en cafés tot dienstverlening. Speciaal voor bewoners is een app ontwikkeld waarmee ze met elkaar in contact kunnen komen voor sport- of eetafspraken, wat de sociale cohesie zal bevorderen.

De twee torens staan niet op zich: ze vormen het startpunt van de make-over van het gebied ten oosten van Den Haag Centraal. Hierbij horen het deels overkappen van de Utrechtsebaan en het doortrekken van voetgangersroute richting Bezuidenhout. De Grotiustorens zorgen ervoor dat de openbare ruimte een nieuwe dimensie krijgt. Het project kan het begin vormen van een verdere verdichting en vergroening van dit deel van Den Haag.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

De kracht van geografische data voor een breder publiek

22 mrt om 12:00 uur

Actuele vraagstukken als de woningnood en klimaatverandering vragen om oplossingen die moeten komen van…

Lees verder »
descriptionArtikel

Vijf maatregelen om funderingsschade goed aan te pakken

1 mrt om 10:00 uur

De Raad voor de leefomgeving en infrastructuur verwacht dat vierhonderdduizend panden in Nederland te maken…

Lees verder »
descriptionArtikel

Flatbrand Valencia: ‘Grote probleem is naleving eisen’

27 feb om 07:30 uur

Na de verschrikkelijke brand in de Grenfelltoren in Londen (2017) roept de recente brand van een flatgebouw in…

Lees verder »
descriptionArtikel

Seminar De Bewoner Centraal 2.0 zet grote stappen vooruit

9 feb om 10:25 uur

De grootste uitdaging om de bestaande woningvoorraad te verduurzamen is niet de…

Lees verder »
descriptionArtikel

Jeroen de Willigen pleit voor een nieuwe bouwcultuur

16 jan om 14:30 uur

Bij De Zwarte Hond is Jeroen de Willigen partner-stedenbouwkundige en creatief directeur. Deze herfst werd hij…

Lees verder »
descriptionArtikel

Uitvoering van rijksbeleid fysieke leefomgeving loopt achter

15 jan om 12:30 uur

De Raad voor de Leefomgeving en Infrastructuur (Rli) roept het kabinet op om de balans tussen…

Lees verder »
descriptionArtikel

Trends in de woningmarkt 2024: benut het momentum

8 jan om 10:00 uur

Op het gebied van volkshuisvesting is er in 2024 een kans om echt stappen te zetten vanaf beleidsafspraken en…

Lees verder »
descriptionArtikel

The Family biedt veel variatie en keuze midden in de stad

12 dec 2023

Vandaag en morgen (12 en 13 december) krijgen bewoners in Delft de sleutel van hun woning in The Family. Dit…

Lees verder »