De Juffer: natuurinclusief landschappelijk woonconcept

woensdag 13 april 2022

Artist impression door VORM, WE, ZUS, 3dVivid

Projectontwikkelaar VORM is met De Juffer geselecteerd als trotse winnaar van een uniek woongebouw aan De Plas van Van Buijsen in gemeente Pijnacker-Nootdorp. VORM gaat 23 appartementen met ondergrondse parkeergarage realiseren – naar ontwerp van WE Architecten en ZUS [Zones Urbaines Sensibles] - , als onderdeel van een groter ecologisch raamwerk, met veel aandacht voor natuurinclusief en klimaatadaptief ontwerp.

Respect voor context en historie, een maximale beleving van het landschap en exclusief wonen vormen de drie conceptpijlers voor het plan. Met De Juffer wordt de functie ‘wonen’ toegevoegd, passend binnen het landschap. Het uitgangspunt van De Juffer: groene kwaliteit toevoegen, waarin de plas het landschappelijk raamwerk vormt voor het woongebouw. Het gebouw wordt letterlijk gevormd door het groen dat toegevoegd is aan het landschap. Een plek met doorstroomwoningen voor bijvoorbeeld mensen die vanuit een grondgebonden woning naar een appartement willen verhuizen, waar rust en ruimte centraal staan.

Natuurinclusief landschappelijk concept

De Juffer is gebaseerd op een natuurinclusief, landschappelijk concept, waarbij de beplanting in de directe omgeving bepalend is geweest voor de vormgeving van het woongebouw. Door eerst de natuurlijke mal te bepalen van de parkachtige, groene zoom rondom de plas worden mensen, planten en dieren op harmonieuze wijze bij elkaar gebracht. Door eerst de natuur te creëren en vervolgens het gebouw, ontstaat een omgeving die per definitie natuurinclusief is. “Vanaf de balkons kunnen bewoners straks de bladeren van de bomen aanraken”, vertelt Wouter Disseldorp, Conceptontwikkelaar bij VORM. “Het concept dat we hier neerzetten biedt ruimte aan mensen, maar ook aan diverse dieren zoals de Gierzwaluw, Zwarte roodstaart, Huismus, Grutto, vleermuizen, vlinders en bijen.“ vult Kristian Koreman van ZUS aan.

De Juffer
Artist impression door VORM, WE, ZUS, 3dVivid

De Juffer vormt zich organisch naar de (aan te planten) bomen. “Het wordt een alzijdig gebouw, dat zich op natuurlijke wijze voegt op de locatie” vertelt Erik de Vries van WE Architecten. “De geknikte gevels en de organisch gevormde houten terrassen omarmen als het ware de bomen, waardoor het natuurlijke landschap zowel vanuit de woning als vanaf de buitenruimte maximaal wordt beleefd.”

Grote ecologische waarde

In het plan trekt de Rotterdamse projectontwikkelaar de groene zoom door en plant meer bomen en struiken aan. Hiermee wordt een grote ecologische waarde toegevoegd aan het groene gebied. In de uitwerking van het gebouw staat het respect voor de landschappelijke inpassing en de historie van de locatie voorop. De nest- en schuilvoorzieningen voor de vogels en vleermuizen zijn geïntegreerd in de muren achter het Braziliaanse metselwerk. Insecten krijgen ook hun eigen habitat in het plan. Door verschillende groottes en holtes af te wisselen ontstaat een grote ecologische rijkdom en wordt de biodiversiteit in het gebied vergroot. Er zijn voor vele diersoorten plekken om te schuilen, te slapen, te nestelen en zich te voeden.

Klimaatbestendig

Het ontwerp anticipeert op de veranderingen van het klimaat. Bij het ontwerp van De Juffer zijn de duurzaamheidsontwerpprincipes vanaf de start leidend geweest, wat resulteert in een energieleverend gebouw. Het ontwerp anticipeert op de oriëntatie, wordt CO2-neutraal ontworpen en gebouwd en voegt ecologische waarde toe aan het gebied. De woningen zijn niet alleen comfortabel maar bevorderen de gezondheid: naar buiten gaan, bewegen en ontspanning.

Het totale plangebied wordt rain proof ingericht, waarbij extreme toekomstige piekbuien met 90 mm water binnen het plangebied vastgehouden kunnen worden. Naast retentiecapaciteit op de daken zijn ook de terrassen ingericht om regenwater vertraagd af te voeren naar een in de parkeerkelder opgestelde regenwaterbuffer. Dit regenwater wordt bij droogte hergebruikt als irrigatievoorziening voor het groen in de buitenruimten van de woningen en als waswater voor auto’s.

De Juffer
Artist impression door VORM, WE, ZUS, 3dVivid

Kijk hier voor meer informatie rondom de planning of aanmelding.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Challenge geeft inzicht in vergroeningspotenties

11 apr om 07:30 uur

Hoe groen is jouw stad? Met de Groene Stad Challenge krijgen gemeenten daar een goed inzicht in, zoals blijkt…

Lees verder »
descriptionArtikel

Werksessies natuurinclusief bouwen voor gezonde bewoners

26 mrt om 15:30 uur

Ben je een gebiedsontwikkelaar of projectontwikkelaar en ben je geïnteresseerd in hoe groenvoorzieningen in…

Lees verder »
descriptionArtikel

De kracht van geografische data voor een breder publiek

22 mrt om 12:00 uur

Actuele vraagstukken als de woningnood en klimaatverandering vragen om oplossingen die moeten komen van…

Lees verder »
descriptionArtikel

Vijf maatregelen om funderingsschade goed aan te pakken

1 mrt om 10:00 uur

De Raad voor de leefomgeving en infrastructuur verwacht dat vierhonderdduizend panden in Nederland te maken…

Lees verder »
person_outlineBlog

Rijke biodiversiteit: gunstige invloed op gezondheid

15 feb om 07:30 uur

Biodiversiteit heeft niet alleen betrekking op de planten- en dierenwereld. Een rijke biodiversiteit heeft ook…

Lees verder »
descriptionArtikel

Nieuwe groennorm steden vergt vele miljarden

13 feb om 07:30 uur

Geen enkele bestaande norm in Nederland stelt kwaliteitseisen aan groenvoorzieningen. Mocht er alsnog een…

Lees verder »
descriptionArtikel

Seminar De Bewoner Centraal 2.0 zet grote stappen vooruit

9 feb om 10:25 uur

De grootste uitdaging om de bestaande woningvoorraad te verduurzamen is niet de…

Lees verder »
descriptionArtikel

Een groen gebouw kent ook bouwkundig groen

7 feb om 07:30 uur

Waaraan moet een groen gebouw voldoen? Leiden de specificaties wel tot voldoende groen? Of wordt het hooguit…

Lees verder »