CO2 als bouwsteen in strijd tegen klimaatverandering

woensdag 24 maart 2021
timer 3 min
Duurzame en circulaire alternatieven voor allerhande bouwmaterialen verschijnen in rap tempo op de markt om een zo klimaatneutraal mogelijk gebouw te maken. Laten we daarbij niet het interieur vergeten. Voor een volgende stap in een klimaatneutrale gebouwde omgeving introduceert Interface een innovatieve tapijttegel die tijdens het productieproces meer CO2 uit de atmosfeer haalt dan er wordt uitgestoten.

Interface, duurzaam vloerenfabrikant, heeft als onderdeel van haar Climate Take Back-missie het doel gesteld om tegen 2040 een CO2-negatieve onderneming te zijn. Janneke Leenaars, duurzaamheidsmanager Noord Europa bij Interface, legt uit: “CO2 is op zichzelf niet goed of slecht, we hebben er nu alleen teveel van op de verkeerde plek: in de atmosfeer. Het is daarom essentieel om als maatschappij onze CO2-uitstoot drastisch te verlagen, natuurlijke ecosystemen te herstellen, te beschermen en te onderzoeken hoe er met innovaties CO2 kan worden opgeslagen.”

Geïnspireerd door Japanse esthetiek

Interface heeft aan langdurig onderzoekstraject achter de rug waarin de natuur als inspiratiebron werd gebruikt. Hierin werd gezocht naar de mogelijkheid om CO2 als bouwsteen te laten functioneren voor de producten van de fabrikant. Om de eerste CO2-negatieve tapijttegel te realiseren, ontwikkelde Interface het CQuestTM backing-systeem. Binnen deze lijn zijn daaruit de CQuestTMBio en de CQuestTMBioX geproduceerd, een biocomposiet backing zonder bitumen gemaakt met biobased en gerecyclede materialen die netto CO2-negatief zijn.


De speciale garen en tuftprocessen in de CQuest™ BioX-backing worden gebruikt in drie Co2-negatieve tapijttegelstijlen. Deze maken onderdeel uit van de Embodied Beauty TM-collectie van het bedrijf. De zeven verschillende productstijlen in deze lijn zijn gedurende de gehele productlevenscyclus CO2-neutraal en in het geval van de tapijttegels ook CO2-negatief. De stijl van de serie varieert van kleine monochrome patronen tot grafische getufte texturen, geïnspireerd door de Japanse esthetiek. Ook onderdeel van het portfolio is de Flash Line van Interface. Dit is een CO2-negatief microtuft-product dat de functionaliteit en duurzaamheid van een harde voer combineert met de textuur en uitstraling van tapijttegels. De Flash Line wordt geleverd met de de CQuest™ BioX-backing.De Flash Line, een CO2-negatief microtuft-product.

Ontwerp met aandacht voor klimaat

“Onze eerste collectie met CO2-negatieve producten toont aan dat ontwerpen met aandacht voor zowel klimaat als esthetiek hand in hand kunnen gaan”, aldus Kari Pei, vice-president Global Product Design bij Interface. “De tapijttegels creëren een vloer die evenwicht en gratie uitstraalt en geschikt is voor vrijwel elke ruimte.” De producten in de Embodied Beauty TM-collectie helpen designers om de CO2-voetafdruk te verlagen van de ruimtes die zij ontwerpen. Alle stijlen zijn te combineren en kunnen eenvoudig en efficiënt naast elkaar worden geïnstalleerd.


De ontwikkeling van de CO2-negatieve tapijttegels is een belangrijke mijlpaal in de Climate Take Back-missie van Interface. Met deze missie wil het bedrijf een bijdrage leveren aan het omkeren van de opwarming van de aarde. De innovatieve nieuwe producten helpen klanten om de CO2-voetafdruk van hun ruimtes te verlagen. Leenaars sluit af: “Als je een serieus pand hebt met veel meters, zoals scholen, ziekenhuizen of overheidsgebouwen, dan kun je een enorm verschil maken met een (cradle-to-gate) CO2-negatief product en wat over de gehele levenscyclus CO2-neutraal is. Als je zo’n besparing omrekent naar de CO2-uitstoot van een auto in gereden kilometers, dan is dat voor mij elke keer weer indrukwekkend.”

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
CO2 als bouwsteen in strijd tegen klimaatverandering

De drie CO2-negatieve tapijttegelstijlen van Interface: Shishu Stitch™, Tokyo Texture™ en Zen Stitch™.

Meer artikelen met dit thema

BIG ontwerpt ultraduurzaam hoofdkwartier voor Oppo R&D

19 apr om 11:22 uur
Smartphonefabrikant Oppo laat in China een nieuw hoofdkwartier bouwen voor de R&D-afdeling. Het gebouw neemt…
Lees verder »

Amsterdamse woningcorporatie krijgt primeur met houten woongebouw

15 apr om 11:54 uur
Als eerste woningcorporatie in Amsterdam gaat Stadgenoot een houten woongebouw realiseren voor sociale huur. Het…
Lees verder »

Aftrap voor herontwikkeling District West

12 apr om 11:41 uur
APF International heeft de aftrap gegeven voor de herontwikkeling van drie kantoorgebouwen en nieuwbouw aan de…
Lees verder »

Compact, stoer en duurzaam Nautisch Coördinatie Centrum

9 apr om 09:33 uur
In de haven van Amsterdam is het Nautisch Coördinatie Centrum opgeleverd. Dit compacte houten gebouw naar ontwerp…
Lees verder »

Een nieuw likje verf

6 apr om 12:34 uurtimer2 min
De website van Stedebouw & Architectuur is vernieuwd. Toch is dit niet alleen een nieuw likje verf; je leest…
Lees verder »

‘Wees vindingrijk, gebruik gezond verstand en toon empathie’

31 mrt om 08:00 uurtimer5 min
Het staat buiten kijf dat de covid-19-pandemie ons heeft gedwongen om te evalueren hoe zorginstellingen worden…
Lees verder »

Doorontwikkeling van de lagenbenadering

31 mrt om 08:00 uurtimer4 min
Waar in de Nota Ruimte in 2004 de laag ‘ondergrond’ als een belangrijk fundament is geïntroduceerd onder de…
Lees verder »

Grijs en Groen Wonen in hartje Olstergaard

29 mrt om 08:00 uurtimer7 min
De huisvesting van ouderen levert voortdurend nieuwe mogelijkheden op. Zo realiseert een groep van oudere…
Lees verder »