CO2 als bouwsteen in strijd tegen klimaatverandering

woensdag 24 maart 2021
timer 3 min
Duurzame en circulaire alternatieven voor allerhande bouwmaterialen verschijnen in rap tempo op de markt om een zo klimaatneutraal mogelijk gebouw te maken. Laten we daarbij niet het interieur vergeten. Voor een volgende stap in een klimaatneutrale gebouwde omgeving introduceert Interface een innovatieve tapijttegel die tijdens het productieproces meer CO2 uit de atmosfeer haalt dan er wordt uitgestoten.

Interface, duurzaam vloerenfabrikant, heeft als onderdeel van haar Climate Take Back-missie het doel gesteld om tegen 2040 een CO2-negatieve onderneming te zijn. Janneke Leenaars, duurzaamheidsmanager Noord Europa bij Interface, legt uit: “CO2 is op zichzelf niet goed of slecht, we hebben er nu alleen teveel van op de verkeerde plek: in de atmosfeer. Het is daarom essentieel om als maatschappij onze CO2-uitstoot drastisch te verlagen, natuurlijke ecosystemen te herstellen, te beschermen en te onderzoeken hoe er met innovaties CO2 kan worden opgeslagen.”

Geïnspireerd door Japanse esthetiek

Interface heeft aan langdurig onderzoekstraject achter de rug waarin de natuur als inspiratiebron werd gebruikt. Hierin werd gezocht naar de mogelijkheid om CO2 als bouwsteen te laten functioneren voor de producten van de fabrikant. Om de eerste CO2-negatieve tapijttegel te realiseren, ontwikkelde Interface het CQuestTM backing-systeem. Binnen deze lijn zijn daaruit de CQuestTMBio en de CQuestTMBioX geproduceerd, een biocomposiet backing zonder bitumen gemaakt met biobased en gerecyclede materialen die netto CO2-negatief zijn.


De speciale garen en tuftprocessen in de CQuest™ BioX-backing worden gebruikt in drie Co2-negatieve tapijttegelstijlen. Deze maken onderdeel uit van de Embodied Beauty TM-collectie van het bedrijf. De zeven verschillende productstijlen in deze lijn zijn gedurende de gehele productlevenscyclus CO2-neutraal en in het geval van de tapijttegels ook CO2-negatief. De stijl van de serie varieert van kleine monochrome patronen tot grafische getufte texturen, geïnspireerd door de Japanse esthetiek. Ook onderdeel van het portfolio is de Flash Line van Interface. Dit is een CO2-negatief microtuft-product dat de functionaliteit en duurzaamheid van een harde voer combineert met de textuur en uitstraling van tapijttegels. De Flash Line wordt geleverd met de de CQuest™ BioX-backing.De Flash Line, een CO2-negatief microtuft-product.

Ontwerp met aandacht voor klimaat

“Onze eerste collectie met CO2-negatieve producten toont aan dat ontwerpen met aandacht voor zowel klimaat als esthetiek hand in hand kunnen gaan”, aldus Kari Pei, vice-president Global Product Design bij Interface. “De tapijttegels creëren een vloer die evenwicht en gratie uitstraalt en geschikt is voor vrijwel elke ruimte.” De producten in de Embodied Beauty TM-collectie helpen designers om de CO2-voetafdruk te verlagen van de ruimtes die zij ontwerpen. Alle stijlen zijn te combineren en kunnen eenvoudig en efficiënt naast elkaar worden geïnstalleerd.


De ontwikkeling van de CO2-negatieve tapijttegels is een belangrijke mijlpaal in de Climate Take Back-missie van Interface. Met deze missie wil het bedrijf een bijdrage leveren aan het omkeren van de opwarming van de aarde. De innovatieve nieuwe producten helpen klanten om de CO2-voetafdruk van hun ruimtes te verlagen. Leenaars sluit af: “Als je een serieus pand hebt met veel meters, zoals scholen, ziekenhuizen of overheidsgebouwen, dan kun je een enorm verschil maken met een (cradle-to-gate) CO2-negatief product en wat over de gehele levenscyclus CO2-neutraal is. Als je zo’n besparing omrekent naar de CO2-uitstoot van een auto in gereden kilometers, dan is dat voor mij elke keer weer indrukwekkend.”

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
CO2 als bouwsteen in strijd tegen klimaatverandering

De drie CO2-negatieve tapijttegelstijlen van Interface: Shishu Stitch™, Tokyo Texture™ en Zen Stitch™.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

‘Het mainstream onderwijs dient te worden aangepast’

11 mei om 08:55 uur
Op 21 juni organiseert Stedebouw & Architectuur in samenwerking met Peter Eisenburger van Groene Morgen het…
Lees verder »
descriptionArtikel

Gevel-as-a-service: ‘Standaardiseer contracten, financiering en technische richtlijnen’

4 mei om 11:26 uur
Een decennium geleden had je je niet kunnen voorstellen dat je het eigendom van een van de belangrijkste…
Lees verder »
descriptionArtikel

Circulaire gemeentewerf voorziet in energie wagenpark en gebouw

3 mei om 13:45 uur
De nieuwe circulaire gemeentewerf van Nieuwkoop - een ontwerp van ORGA-architect in de vorm van een reptiel - is…
Lees verder »
descriptionArtikel

Hollands glorie: zorg op het water

20 apr om 09:04 uur
Het is een typisch Hollandse manier om inbreiden van nieuwbouw in de bebouwde kom te realiseren: op het water. Die…
Lees verder »
person_outlineBlog

De Leegte

19 apr om 11:00 uur
Sociaalmaatschappelijke vraagstukken zijn ruimtelijke vraagstukken, waar ruimtelijke ontwerpers hun…
Lees verder »
descriptionArtikel

Genomineerden Next Step Award 2022 bekend

15 apr om 12:21 uur
De genomineerden voor de vierde editie van het Next Step Program zijn bekend. Tien jonge architectenbureaus mogen…
Lees verder »
descriptionArtikel

Digital wellbeing als standaard voor de zorg

6 apr om 08:00 uur
Hoe maken we het leven van mensen met een zorgbehoefte makkelijker? We denken hierbij veelal aan fysieke…
Lees verder »
descriptionArtikel

Zo begin je als architect aan digitalisering

28 mrt om 09:16 uur
Architecten zijn van oudsher meesters van pen en papier. We kunnen echter niet meer om de digitalisering van het…
Lees verder »