CO2 als bouwsteen in strijd tegen klimaatverandering
Interface, duurzaam vloerenfabrikant, heeft als onderdeel van haar Climate Take Back-missie het doel gesteld om tegen 2040 een CO2-negatieve onderneming te zijn. Janneke Leenaars, duurzaamheidsmanager Noord Europa bij Interface, legt uit: “CO2 is op zichzelf niet goed of slecht, we hebben er nu alleen teveel van op de verkeerde plek: in de atmosfeer. Het is daarom essentieel om als maatschappij onze CO2-uitstoot drastisch te verlagen, natuurlijke ecosystemen te herstellen, te beschermen en te onderzoeken hoe er met innovaties CO2 kan worden opgeslagen.”
Geïnspireerd door Japanse esthetiek
Interface heeft aan langdurig onderzoekstraject achter de rug waarin de natuur als inspiratiebron werd gebruikt. Hierin werd gezocht naar de mogelijkheid om CO2 als bouwsteen te laten functioneren voor de producten van de fabrikant. Om de eerste CO2-negatieve tapijttegel te realiseren, ontwikkelde Interface het CQuestTM backing-systeem. Binnen deze lijn zijn daaruit de CQuestTMBio en de CQuestTMBioX geproduceerd, een biocomposiet backing zonder bitumen gemaakt met biobased en gerecyclede materialen die netto CO2-negatief zijn.
De speciale garen en tuftprocessen in de CQuest™ BioX-backing worden gebruikt in drie Co2-negatieve tapijttegelstijlen. Deze maken onderdeel uit van de Embodied Beauty TM-collectie van het bedrijf. De zeven verschillende productstijlen in deze lijn zijn gedurende de gehele productlevenscyclus CO2-neutraal en in het geval van de tapijttegels ook CO2-negatief. De stijl van de serie varieert van kleine monochrome patronen tot grafische getufte texturen, geïnspireerd door de Japanse esthetiek. Ook onderdeel van het portfolio is de Flash Line van Interface. Dit is een CO2-negatief microtuft-product dat de functionaliteit en duurzaamheid van een harde voer combineert met de textuur en uitstraling van tapijttegels. De Flash Line wordt geleverd met de de CQuest™ BioX-backing.
De Flash Line, een CO2-negatief microtuft-product.
Ontwerp met aandacht voor klimaat
“Onze eerste collectie met CO2-negatieve producten toont aan dat ontwerpen met aandacht voor zowel klimaat als esthetiek hand in hand kunnen gaan”, aldus Kari Pei, vice-president Global Product Design bij Interface. “De tapijttegels creëren een vloer die evenwicht en gratie uitstraalt en geschikt is voor vrijwel elke ruimte.” De producten in de Embodied Beauty TM-collectie helpen designers om de CO2-voetafdruk te verlagen van de ruimtes die zij ontwerpen. Alle stijlen zijn te combineren en kunnen eenvoudig en efficiënt naast elkaar worden geïnstalleerd.
De ontwikkeling van de CO2-negatieve tapijttegels is een belangrijke mijlpaal in de Climate Take Back-missie van Interface. Met deze missie wil het bedrijf een bijdrage leveren aan het omkeren van de opwarming van de aarde. De innovatieve nieuwe producten helpen klanten om de CO2-voetafdruk van hun ruimtes te verlagen. Leenaars sluit af: “Als je een serieus pand hebt met veel meters, zoals scholen, ziekenhuizen of overheidsgebouwen, dan kun je een enorm verschil maken met een (cradle-to-gate) CO2-negatief product en wat over de gehele levenscyclus CO2-neutraal is. Als je zo’n besparing omrekent naar de CO2-uitstoot van een auto in gereden kilometers, dan is dat voor mij elke keer weer indrukwekkend.”

De drie CO2-negatieve tapijttegelstijlen van Interface: Shishu Stitch™, Tokyo Texture™ en Zen Stitch™.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Buurttransformatie: problemen oplossen met andere problemen
28 apr om 07:30 uur 17 minKom jij nog weleens een Warmtetransitievisie tegen? De rapporten zijn inmiddels weggestopt in bureauladen,…
Collectief wonen: antwoord op dubbele vergrijzing & zorgdruk
15 apr om 07:30 uur 5 minIn Nederland neemt de druk op wonen en zorg toe, mede door de dubbele vergrijzing. Tegelijkertijd willen steeds…
Blue Zone Festival: hét event voor de gezonde leefomgeving
7 apr om 07:30 uurHet tweede Blue Zone Festival richt zich op iedereen die betrokken is bij het creëren van gezonde…
Twee keer op de fiets langs ecodorpen en -gemeenschappen
4 apr om 07:30 uurDe Nederlandse tak van het Global Ecovillage Network biedt ondersteuning aan individuen en gemeenschappen die…
EKOO: subsidies voor innovaties gebouwde omgeving
24 mrt om 07:30 uurOp dinsdag 1 april opent RVO opnieuw de EKOO-subsidieregeling die mikt op duurzame innovaties. Het gaat bij…
Winy Maas haalt inspiratie uit ‘asiel voor dozen’
19 mrt om 07:30 uurMet het nieuwe tentoonstellings- en bezoekerscentrum Portlantis steekt het Havenbedrijf Rotterdam letterlijk…
Gebruik de power van AI voor landschapsarchitectuur
7 mrt om 07:30 uurArtificiële intelligentie is in korte tijd een onmisbaar hulpmiddel geworden in de wereld van architectuur,…
Duurzaam bouwen: kansen om gebouw eigen uitstraling te geven
25 feb om 07:30 uurWe vervolgen de rubriek Future Architects op deze website met Marije Sanders van Archifit. Haar pleidooi: maak…
Reactie toevoegen