Clusius College maakt werk van groene en duurzame huisvesting

dinsdag 26 april 2022

Visual door RoosRos Architecten

Clusius College vestiging Hoorn gaat flink op de schop. Van de twee gebouwen wordt het vmbo-gebouw aangepast aan de huidige wet- en regelgeving, het voormalige mbo-gebouw maakt plaats voor duurzame nieuwbouw. Duurzaamheid komt terug in alle facetten van het Clusius College: zowel in de visie als in de praktijk en zowel in beleidszaken als in het groenonderwijs. RoosRos Architecten tekende voor het ontwerp van de nieuwbouwvestiging.

Bij Clusius College Hoorn is alles groen gekleurd, aldus Jurgen Holtz, directeur van Clusius College Hoorn. “We leiden op voor leven en werken in een groene wereld. Duurzaamheid, bewust en verantwoord leven staat centraal in de lesstof van al onze opleidingen: hoe ontwerp je een duurzame tuin, hoe werk je milieu- en energiebewust met land- en tuinbouwmachines etcetera. Dat betekent dat je bij de keuze voor nieuwbouw recht wilt doen aan alles wat je verkondigt. Dat je ook nadenkt over de buitenkant van een gebouw – de kassen, de tuinen, de zandbak."

Campus voor alle groenopleidingen

Ook de openheid kenmerkt de nieuwe school. Naar binnen én naar buiten toe. Holtz: “In de huidige situatie waren de verschillende leergangen en niveaus opleidingen nog vrij strikt gescheiden. De nieuwe situatie leent zich er heel goed voor dat we gebruikmaken van zowel het nieuwe als het bestaande gebouw en alle onderliggende faciliteiten. Het wordt echt een campus. Een community die van en met elkaar leert. Een heel gezonde situatie.” 

Clusius College Hoorn is zich bewust van de rol die de school heeft in de Hoornse samenleving. Met de nieuwbouw zoeken ze ook meer verbinding en betrokkenheid met de omgeving. David van Nieuwenhuizen is facilitair coördinator bij Clusius College Hoorn. Hij vertelt: “We hebben al een voordeel dat onze school op een eiland ligt en omgeven is door water, waarmee we dus sowieso veel ruimte om de gebouwen heen hebben. In het nieuwe ontwerp is de school op de kavel opgeschoven, zodat ook de tuinen goed in het zicht komen en iedereen ervan kan meegenieten. Ons schoolterrein is straks ook openbaar wandelgebied; een ontmoetingsplek voor studenten en inwoners van Hoorn, voor de bewoners van het verzorgingstehuis hier vlakbij bijvoorbeeld.” Holtz valt hem bij: De sociale duurzaamheid is een belangrijk aspect voor ons. We bouwen daarom ook voor meerdere functies: in de avonden en in de weekends kan de school ook voor bijvoorbeeld cursussen en bijeenkomsten worden gebruikt.” 

Clusius College Hoorn
Visual door RoosRos Architecten

Toekomstbestendige nieuwbouw

Stichting Clusius College heeft vastgoedadvies- en projectmanagementbureau Drees & Sommer in de arm heeft genomen vanaf de fase van het haalbaarheidsonderzoek om het onderwijs en de toekomstbestendige huisvesting voor de vestiging Hoorn beter op elkaar te laten aansluiten. Patricia van Hest-Osseweijer is Sector Leader Education van Drees & Sommer: “Het gebouw is zo ontworpen dat het flexibel en toekomstbestendig is. Mocht het onderwijsconcept in de toekomst veranderen, dan is de nieuwbouw daar gemakkelijk op aan te passen. De binnenwanden kunnen verplaatst worden zonder dat er grote aanpassingen nodig zijn, niet bouwkundig en niet aan de installaties."

Duurzame keuzes zorgvuldig afwegen 

Uiteraard heeft ook de technische uitwerking van het concept duurzaamheid veel aandacht. Van Hest: “In het nieuwe schoolgebouw is veel rekening gehouden met de materiaalkeuzes voor het exterieur en interieur. Er komt bijvoorbeeld een levend groene wand in de aula van de school, veel hout, aluminium en waar mogelijk hergebruiken we materialen. Zo wordt het plafond van de aula gemaakt van gerecyclede petflessen en hergebruiken we constructie-elementen uit de bestaande bouw in de nieuwbouw."

Architect RoosRos heeft het begrip duurzaamheid in het ontwerp van de nieuwbouw verwerkt. Projectleider Frans van Heemst geeft een beknopte toelichting: “De plattegrond van de nieuwe school is duurzaam: aanpasbaarheid en uitbreidbaarheid zijn het vertrekpunt geweest bij het ontwerp. Dit zien we terug in een aantal gebieden. De nieuwbouw is zoveel mogelijk modulair opgezet, wat inhoudt dat er vaste maten en eenheden worden gebruikt om het gebouw mee op te zetten. De kolomafstand is gemaximaliseerd en de gevel is niet-dragend uitgevoerd. Verder is de gevel zodanig ontworpen dat op verschillende plekken wandaansluitingen mogelijk zijn, dus geen dwingende raamindeling vanuit de huidige plattegrond. Tezamen geeft dit een maximaal flexibel gebouw. Toekomstige veranderingen van het onderwijsconcept kunnen worden opgevangen door de indeling van modulaire binnenwanden te verplaatsen. De installaties zijn zo uitgezet dat veranderende programmering eenvoudig is op te lossen."

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Aeres Hogeschool - duurzaamheid in de breedste zin van het woord

18 mei om 10:52 uur
Om goed na te kunnen denken en je optimaal te ontwikkelen is de omgeving van groot belang. Een duurzame…
Lees verder »
descriptionArtikel

Bijna 50% huizenbezitters wil verduurzamen, maar ziet geen mogelijkheden

18 mei om 00:01 uur
Hoewel 44 procent van de Nederlandse woningbezitters van plan is zijn woning in de komende twee jaar te…
Lees verder »
descriptionArtikel

Duurzaam woongebouw met retentiedak in aanbouw in Den Bosch

16 mei om 13:58 uur
KAW-architecten bouwt op dit moment samen met Studio M10 aan een zeer duurzaam woongebouw van Den Bosch. Het…
Lees verder »
descriptionArtikel

‘Het mainstream onderwijs dient te worden aangepast’

11 mei om 08:55 uur
Op 21 juni organiseert Stedebouw & Architectuur in samenwerking met Peter Eisenburger van Groene Morgen het…
Lees verder »
descriptionArtikel

In LAB42 ontmoeten AI-ondernemers en studenten elkaar

10 mei om 11:30 uur
In het nieuwste gebouw op Amsterdam Science Park komen de drie o’s bij elkaar: ondernemers, onderzoekers en…
Lees verder »

3 aanbevelingen voor het duurzaam verlichten van een woonwijk

26 apr om 09:15 uur
Het verlichten van openbare plekken is belangrijk: het draagt bij aan de veiligheid in zowel het verkeer als op…
Lees verder »
descriptionArtikel

KCAP en K+H winnen prijsvraag duurzame woontoren HafenCity

25 apr om 10:37 uur
KCAP en K+H hebben, in samenwerking met Transsolar KlimaEngineering, PML Lange en WTM Engineers, de eerste prijs…
Lees verder »
descriptionArtikel

Greenager+: from waste to new resources

19 apr om 08:00 uur
Greenager + is, zoals de naam doet vermoeden, begaan met het klimaat. We zijn dienaangaande actief in de…
Lees verder »