‘Bouw starterswoningen mét jongeren, zodat ze verliefd worden op onze sector’

maandag 7 maart 2022
Om het woningtekort aan te pakken, zit er in het kabinet Rutte IV weer een minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijk ordening. Deze minister zal extra aandacht hebben voor de bouw van woningen voor starters. Building Heroes roept de regering op om niet alleen voor-, maar ook mét jongeren te bouwen. Door jongeren hun eigen woningen mede vorm te laten geven, ervaren ze hoe betekenisvol en impactvol de bouwsector is.

Bouwen met jongeren

Wie het coalitieakkoord van kabinet Rutte IV erbij pakt, leest niet alleen de ambitie voor de bouw van 100.000 woningen. Maar ook dat er bepaalde doelgroepen, zoals middeninkomens, senioren en starters expliciet worden genoemd. Volgens Jeroen Meerum Terwogt van Building Heroes biedt de bouw van woningen voor jongeren een kans om het personeelstekort in de bouw op een creatieve en duurzame manier op te lossen.

“We moeten niet alleen bouwen vóór jongeren, maar ook mét jongeren. Betrek jongeren bij de bouw van starterswoningen, door met ze in gesprek te gaan over hun woonwensen. Wie merkbaar enthousiast is, zou een kans moeten krijgen om ook bij de dagelijkse bouwwerkzaamheden te helpen. Dat heeft twee voordelen. De mogelijkheden en de magie van de bouwsector worden zo tastbaar voor een nieuwe generatie, waardoor ze hopelijk voor een carrière in de bouw kiezen. En we weten zeker dat wat we bouwen, ook is wat jongeren verlangen.”

Werk met betekenis en impact 

Volgens Meerum Terwogt is er geen beter moment om de bouwsector te promoten bij jongeren, dan nu. “Kranten stonden de afgelopen maanden vol met berichten over de ‘Great Resignation’. Het perspectief van jonge werknemers veranderde tijdens de lockdown. Ze vroegen zich daardoor vaak af: is dit het werk dat ik de rest van mijn leven wil doen? Millennials en Generatie Z zochten al vaker dan andere generaties naar werk met impact en zingeving, maar dankzij de (maatregelen tegen het) coronavirus is deze tendens alleen maar versneld.” 

Deze ontwikkeling zou dan ook kansen bieden voor de bouw. “We spreken geregeld jonge professionals die tijdens de pandemie op kantoor werkten, maar nu op zoek zijn naar werk waarbij hun impact direct zichtbaar is. Ze spraken bijvoorbeeld trainees van de Construction University, ons ontwikkelprogramma voor bouw, infra en vastgoed professionals. Met dit initiatief willen we de bouw aantrekkelijker maken voor jongeren, door onder andere in te zetten op hun professionele en persoonlijke ontwikkeling.”

Volgens de managing partner van Building Heroes biedt de bouw jongeren het beste van beide werelden. “Werk waarbij het resultaat onder je handen zichtbaar wordt en waarbij je elke dag helpt om het woningtekort op te lossen. We hadden nog nooit zoveel kans om nieuwe generaties verliefd te laten worden op de bouw als nu. Het bouwen van woningen met jongeren is misschien een onorthodox middel, maar misschien vraagt het personeelstekort in de bouw wel om creatieve oplossingen.” 

Goed plan! Er zijn veel te weinig woningen voor starters die ook nog eens veel te duur zijn. Voor nieuwbouw in de koopsector moet er geloot worden, omdat de inschrijvingen immens zijn. Daardoor gaat het meer lijken op een loterij. Dat werkt demotiverend en maakt dat jongeren veelal hun geboortegrond moeten verlaten. En ook de huursector of de bestaande bouw bieden vaak geen soulaas. Dit moeten we met z'n allen anders kunnen doen om te zorgen dat de bevolkingsopbouw in met name de kleinere gemeenten goed blijft. Dus inderdaad: betrek jongeren bij de plannen en breng de kosten terug!

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Architectenbureaus: “Werkvoorraad daalt, woningbouw vertraagt, tarieven gaan stijgen”

17 nov om 10:54 uur
Architectenbureaus verwachten de komende tijd een daling van het aantal nieuwbouwprojecten en zien opdrachten van…
Lees verder »
descriptionArtikel

Opvang, onderwijs en zorg komen samen in integraal kind-en ouderencentrum

16 nov om 10:16 uurtimer2 min
Jong en oud gaan samenleven onder één dak in het eerste integrale kind- en ouderencentrum van Nederland. In Noord-…
Lees verder »
descriptionArtikel

De Bataafse Kamp in Hengelo van statisch schoolgebouw naar duurzaam wooncomplex

11 nov om 10:01 uurtimer4 min
De Bataafse Kamp, een kenmerkend schoolgebouw in het centrum van Hengelo uit de wederopbouwtijd, wordt door Space…
Lees verder »
descriptionArtikel

Register Duurzame Leefomgeving maakt goede, groene ideeën aantoonbaar en tastbaar

3 nov om 11:28 uurtimer2 min
In een online talkshow met belangrijke gasten uit de bouw-, vastgoed- en groensector is het platform Register…
Lees verder »
descriptionArtikel

Groot houten woningbouwproject in Heerhugowaard

31 okt om 09:47 uurtimer2 min
Heerhugowaard krijgt vijf houten woontorens die volgens de ontwikkelaars tezamen het grootste houten…
Lees verder »
LEVS Architecten
descriptionArtikel

Nieuwe woningen opgeleverd in Utrechtse wederopbouw-wijk; 'behouden en verdichten'

7 okt om 11:26 uurtimer3 min
Met veel aandacht kijken naar de bestaande kwaliteiten om die vervolgens te vermengen met de eisen van onze tijd:…
Lees verder »
descriptionArtikel

Zuidas transformeert van zakendistrict tot 'echte stad op zichzelf'

3 okt om 08:46 uurtimer1 min
Aan de Amsterdamse Zuidas is de afgelopen jaren een nieuw complex voor woningen, kantoren en restaurants verrezen…
Lees verder »
descriptionArtikel

'100.000 woningen per jaar onhaalbaar'

26 sep om 09:01 uurtimer2 min
Uit onderzoek in opdracht van NEPROM, de vereniging van projectontwikkelaars, blijkt dat het aantal van 100.000…
Lees verder »