Beatrix College in Tilburg krijgt een groene buitenruimte

donderdag 3 november 2022
De buitenruimte van de middelbare school het Beatrix College heeft tijdens de zomervakantie een metamorfose ondergaan. De tegels en betonzittingen hebben plaatsgemaakt voor ontmoetingsplekken en veel groen, wat zorgt voor meer sfeer, koelte op warme dagen en waterinfiltratie bij neerslag.

Het Beatrix College heeft idverde Advies gevraagd om een ontwerp te maken op basis van de wensen van de leerlingen en medewerkers. De uitkomst: het creëren van een meer aantrekkelijke en gastvrije buitenruimte, waar naast pauze houden onder andere ook studenten samen kunnen komen en vieringen en diploma-uitreikingen kunnen plaatsvinden. Tijdens de zomervakantie is idverde Realisatie, vestiging Haaren, gestart met de grondwerkzaamheden. Na de herfstvakantie wordt de beplanting, boom en hagen aangelegd. In november zijn de werkzaamheden klaar en kunnen leerlingen en medewerkers met veel plezier gebruik maken van de nieuwe groene buitenruimte!

Naast het maken van het ontwerp, heeft idverde Realisatie, vestiging Haaren het Beatrix College ook ondersteund in de subsidieaanvraag bij Provincie Noord-Brabant en gemeente Tilburg. Deze regeling is in het leven geroepen om scholen te stimuleren hun schoolplein aan te passen van grijs naar groen. 

Grijs maakt plaats voor groen!

Als je binnenkomt op het schoolplein wordt er rechts een pergola geplaatst met bloeiende beplanting en een zitje. De linkerkant van de buitenruimte grenst aan een aantal leslokalen, welke uitkijken over op het plein. Door hier groen voor te planten, worden leerlingen minder snel afgeleid tijdens de lessen. Momenteel staan er al een aantal leibomen voor de lokalen. Hier worden hagen aan toegevoegd en onder de leibomen komt kruidige beplanting. De kruiden trekken insecten aan wat zorgt voor een betere biodiversiteit. 

Beatrix college buitenruimte

De betonzittingen, die nu in een rijtje voor de lokalen staan, zijn in een nieuw jasje gestoken. Bovenop de betonzittingen is hout toegevoegd, wat het zitten comfortabeler maakt. De zittingen zijn in een andere opstelling teruggeplaatst tussen het groen, zodat leerlingen ervoor kunnen kiezen om samen of juist apart in het groen te zitten. 

Gebruik van kleuren

De identiteit van de school komt terug in de buitenruimte. De beplantingskeuze is gebaseerd op de kleuren van de school: groen, blauw en oranje. Zo komt er verticaal groen tegen een grijze muur, waarbij de kleur van de school terugkomt in de blauwe regen. 

Een centrale plek voor vieringen

Op het plein staan twee grotere bomen. Hier tussenin zijn alle tegels verwijderd en is er halfverharding teruggebracht met een houten podium. De verhoging is in het verlengde van de twee bomen gerealiseerd. Van de tegels die eruit zijn gehaald, is een muurtje gemaakt. De tegels zijn opgestapeld tot een zitje met daarbovenop hout. Tussen de tegels worden in november sedum-ampullen geplaatst, waardoor het groen kan groeien op het muurtje en ook als insectenhotel fungeert. 

Aan de rand van de halfverharding wordt een haag geplaatst, zodat de fietsenstalling wordt gescheiden van het plein. Ook komt er nog een meerstammige grote notenboom bij, wat zorgt voor een natuurlijke uitstraling en extra schaduw creëert op zonnige dagen.

Leerlingen betrekken

Tijdens het ontwerp- en de aanlegfase zijn er leerlingen bij betrokken die het vak BMO (Beatrix Maatschappelijk Ondernemen) volgen. Bij BMO onderneem je, op eigen initiatief en geheel zelfstandig, een project met een maatschappelijk doel. In de zomervakantie is idverde Realisatie, vestiging Haaren gestart met het verwijderen van de tegels en het grondwerk en na de herfstvakantie worden de vaste planten geplaatst, waarbij de leerlingen mogen helpen. 


Cover S&A SB 2022Dit artikel verscheen eerder in Stedebouw & Architectuur, editie Scholenbouw van 2022, die op 31 oktober 2022 verscheen. Je kunt de editie nabestellen. Een exemplaar kost € 25,- exclusief verzendkosten. Mail naar administratie@acquirepublishing.nl met jouw NAW-gegevens en (indien noodzakelijk) een opdrachtnummer.

Gegarandeerd alle edities van Stedebouw & Architectuur per jaar ontvangen, inclusief de Innovatiecatalogus? Neem dan een abonnement.

 

 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

1e paal natuurinclusief distributiecentrum op Schiphol Trade Park geslagen

23 mrt om 08:06 uur

Op 21 maart is op Schiphol Trade Park in Hoofddorp de eerste paal geslagen van het nieuwe distributiecentrum…

Lees verder »
Variatie aan gebouwen, architectuur en woontypologieën met een fijnmazige routing langs wadistraten en binnengebieden. © Vivid Vision
descriptionArtikel

Energieleverende buurt met natuurinclusief ontwerp waarbij bewoners zoveel mogelijk delen

23 feb om 09:30 uur
Op het nieuw aangelegde Strandeiland in het oosten van Amsterdam realiseert Space&Matter een energieleverende…
Lees verder »
De vier woontorens van Binck City Park met elk een natuurinclusief dakpark. © VORM
descriptionArtikel

Natuurlijk dakpark kenmerkt nieuwbouwproject Binck City Park

9 feb om 10:00 uur
Met Binck City Park verrijzen 896 huurwoningen in de Haagse wijk Binckhorst en het bijzondere aan dit…
Lees verder »
descriptionArtikel

De toekomst van het bedrijventerrein is groen gekleurd - deel 2

30 jan om 08:00 uur
Om de klimaatverandering het hoofd te bieden, moeten we werk maken van biodiversiteitsversterking en het keren van…
Lees verder »
De BunkerToren (rechts) is het eerste baken in de groei van het gebied rondom het station. © Sebastian van Damme
descriptionArtikel

Vergroening en klimaatadaptatie op locatie indrukwekkende BunkerToren

25 jan om 13:19 uur
Met de nieuwe BunkerToren en het bijbehorende park laat Eindhoven zien dat het mogelijk is een binnenstedelijke…
Lees verder »
descriptionArtikel

De toekomst van het bedrijventerrein is groen gekleurd - deel 1

23 jan om 08:00 uur
Om de klimaatverandering het hoofd te bieden, moeten we werk maken van biodiversiteitsversterking en het keren van…
Lees verder »
'Le Studium', het nieuwe gebouw van de Universiteit van Strassbourg. © Jean-Pierre Lott Architecte
descriptionArtikel

Veelzijdige eyecatcher 'Le Studium' stuurt lichtval en reguleert warmte

19 jan om 10:00 uurtimer3 min
Met het onlangs door Jean-Pierre Lott Architecte afgeleverde 'Le Studium' is de campus van de universiteit in…
Lees verder »
descriptionArtikel

De Microklimaat Ontwerptool

18 jan om 08:00 uur
Aan de Tu Delft CiTG, afdeling Materialen en Milieu, wordt op dit moment gewerkt aan een Microklimaat Ontwerptool…
Lees verder »