Beatrix College in Tilburg krijgt een groene buitenruimte

donderdag 3 november 2022
De buitenruimte van de middelbare school het Beatrix College heeft tijdens de zomervakantie een metamorfose ondergaan. De tegels en betonzittingen hebben plaatsgemaakt voor ontmoetingsplekken en veel groen, wat zorgt voor meer sfeer, koelte op warme dagen en waterinfiltratie bij neerslag.

Het Beatrix College heeft idverde Advies gevraagd om een ontwerp te maken op basis van de wensen van de leerlingen en medewerkers. De uitkomst: het creëren van een meer aantrekkelijke en gastvrije buitenruimte, waar naast pauze houden onder andere ook studenten samen kunnen komen en vieringen en diploma-uitreikingen kunnen plaatsvinden. Tijdens de zomervakantie is idverde Realisatie, vestiging Haaren, gestart met de grondwerkzaamheden. Na de herfstvakantie wordt de beplanting, boom en hagen aangelegd. In november zijn de werkzaamheden klaar en kunnen leerlingen en medewerkers met veel plezier gebruik maken van de nieuwe groene buitenruimte!

Naast het maken van het ontwerp, heeft idverde Realisatie, vestiging Haaren het Beatrix College ook ondersteund in de subsidieaanvraag bij Provincie Noord-Brabant en gemeente Tilburg. Deze regeling is in het leven geroepen om scholen te stimuleren hun schoolplein aan te passen van grijs naar groen. 

Grijs maakt plaats voor groen!

Als je binnenkomt op het schoolplein wordt er rechts een pergola geplaatst met bloeiende beplanting en een zitje. De linkerkant van de buitenruimte grenst aan een aantal leslokalen, welke uitkijken over op het plein. Door hier groen voor te planten, worden leerlingen minder snel afgeleid tijdens de lessen. Momenteel staan er al een aantal leibomen voor de lokalen. Hier worden hagen aan toegevoegd en onder de leibomen komt kruidige beplanting. De kruiden trekken insecten aan wat zorgt voor een betere biodiversiteit. 

Beatrix college buitenruimte

De betonzittingen, die nu in een rijtje voor de lokalen staan, zijn in een nieuw jasje gestoken. Bovenop de betonzittingen is hout toegevoegd, wat het zitten comfortabeler maakt. De zittingen zijn in een andere opstelling teruggeplaatst tussen het groen, zodat leerlingen ervoor kunnen kiezen om samen of juist apart in het groen te zitten. 

Gebruik van kleuren

De identiteit van de school komt terug in de buitenruimte. De beplantingskeuze is gebaseerd op de kleuren van de school: groen, blauw en oranje. Zo komt er verticaal groen tegen een grijze muur, waarbij de kleur van de school terugkomt in de blauwe regen. 

Een centrale plek voor vieringen

Op het plein staan twee grotere bomen. Hier tussenin zijn alle tegels verwijderd en is er halfverharding teruggebracht met een houten podium. De verhoging is in het verlengde van de twee bomen gerealiseerd. Van de tegels die eruit zijn gehaald, is een muurtje gemaakt. De tegels zijn opgestapeld tot een zitje met daarbovenop hout. Tussen de tegels worden in november sedum-ampullen geplaatst, waardoor het groen kan groeien op het muurtje en ook als insectenhotel fungeert. 

Aan de rand van de halfverharding wordt een haag geplaatst, zodat de fietsenstalling wordt gescheiden van het plein. Ook komt er nog een meerstammige grote notenboom bij, wat zorgt voor een natuurlijke uitstraling en extra schaduw creëert op zonnige dagen.

Leerlingen betrekken

Tijdens het ontwerp- en de aanlegfase zijn er leerlingen bij betrokken die het vak BMO (Beatrix Maatschappelijk Ondernemen) volgen. Bij BMO onderneem je, op eigen initiatief en geheel zelfstandig, een project met een maatschappelijk doel. In de zomervakantie is idverde Realisatie, vestiging Haaren gestart met het verwijderen van de tegels en het grondwerk en na de herfstvakantie worden de vaste planten geplaatst, waarbij de leerlingen mogen helpen. 


Cover S&A SB 2022Dit artikel verscheen eerder in Stedebouw & Architectuur, editie Scholenbouw van 2022, die op 31 oktober 2022 verscheen. Je kunt de editie nabestellen. Een exemplaar kost € 25,- exclusief verzendkosten. Mail naar administratie@acquirepublishing.nl met jouw NAW-gegevens en (indien noodzakelijk) een opdrachtnummer.

Gegarandeerd alle edities van Stedebouw & Architectuur per jaar ontvangen, inclusief de Innovatiecatalogus? Neem dan een abonnement.

 

 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Hoe maken we iedere school gezond?

24 nov om 08:00 uur
De ventilatie en het binnenklimaat van Nederlandse scholen is ondermaats. Ruim 70 procent van de klaslokalen in…
Lees verder »
descriptionArtikel

Bijna een derde van de leerlingen hoort niet alles wat de leerkracht zegt

17 nov om 08:00 uur
Een slechte akoestiek in de klas heeft een grote impact op leerprestaties. Onderzoek toont aan dat 30,7 procent…
Lees verder »
descriptionArtikel

Opvang, onderwijs en zorg komen samen in integraal kind-en ouderencentrum

16 nov om 10:16 uurtimer2 min
Jong en oud gaan samenleven onder één dak in het eerste integrale kind- en ouderencentrum van Nederland. In Noord-…
Lees verder »
descriptionArtikel

‘Een duurzame school valt niet te standaardiseren’

15 nov om 09:50 uur
“Wat staat ten dienste van het lerend kind en wat is daar voor nodig?” Die vraag werd tijdens de eerste editie van…
Lees verder »
descriptionArtikel

Project Kerckebosch Zeist wint NRP Gulden Feniks 2022

14 nov om 10:10 uur
Het natuurinclusieve project Kerckebosch heeft de NRP Gulden Feniks 2022 gewonnen in de categorie…
Lees verder »
descriptionArtikel

De Bataafse Kamp in Hengelo van statisch schoolgebouw naar duurzaam wooncomplex

11 nov om 10:01 uurtimer4 min
De Bataafse Kamp, een kenmerkend schoolgebouw in het centrum van Hengelo uit de wederopbouwtijd, wordt door Space…
Lees verder »
descriptionArtikel

Schoolpleinen zijn belangrijk

10 nov om 08:00 uur
BOERplay richt al meer dan 60 jaar speelplekken in, waaronder schoolpleinen en plekken voor kinderdagverblijven.…
Lees verder »
descriptionArtikel

Het belang van een goed gebouwbeheersysteem

7 nov om 08:00 uur
De energierekening bij scholen schiet omhoog. Tegelijkertijd moeten de meeste besturen zich bekommeren om (veelal…
Lees verder »