Basisschool Henri Dunant bereikt in korte tijd gezonde leeromgeving

donderdag 18 maart 2021
timer 3 min
Het binnenklimaat in Nederlandse klaslokalen is ver onder de maat. Zo bleek ook uit metingen op basisschool Henri Dunant. Een pilot op diezelfde school in Wijk en Aalburg wijst uit dat binnen een dagdeel een semi-permanente ventilatie-oplossing verzorgd kan worden voor een gezond binnenklimaat.

Veel scholen beschikken nog niet over een goede ventilatie-oplossing. Als gevolg hiervan worden ramen wijd opengezet en zitten kinderen noodgedwongen met hun jas aan in de klas. Basisschool Henri Dunant zocht naar een ventilatie-oplossing en vond die in Droid Robin, een ‘ventilatiekast’ die binnen een halve dag in een klaslokaal kan worden geplaatst.

Luchtkwaliteit zwaar onder de maat

“Het idee voor Droid Robin ontstond jaren geleden, toen mijn vader in een artikel las dat de ventilatie-eisen voor een Nederlandse varkensstal nog strenger zijn dan die voor een klaslokaal”, vertelt Sigrid Koekkoek van 2blueconomy. “Dit is onbegrijpelijk als je bedenkt dat verse lucht essentieel is voor de concentratie en daarmee schoolprestaties van kinderen. Veel basisscholen zijn zich bewust van de slechte kwaliteit van het binnenklimaat. Toch wordt er maar zelden actie ondernomen door een tekort aan budget en tijd.”

Gezond leerklimaat dankzij sensoren

De luchtkwaliteit in de basisschool Henri Dunant is aanzienlijk verbeterd. Metingen wezen uit dat het CO2-gehalte in de klas geregeld opliep tot boven de 1.200 ppm, met soms pieken tot 2.500 ppm; ver boven de gezonde grens van 800 ppm. Sinds de installatie van Droid Robin is dit anders. Koekkoek: “De pilot is een groot succes. Met behulp van sensoren wordt de binnenluchtkwaliteit automatisch op peil gehouden. Data wijzen uit dat we met onze oplossing kunnen garanderen dat het klimaat in de klas optimaal is.”

Toegankelijke, duurzame oplossing

Droid Robin is ontwikkeld door conceptontwikkelaar 2blueconomy en binnenklimaatexpert Zehnder. Het betreft een binnenklimaatoplossing waarmee op een duurzame manier de luchtkwaliteit in de klas verbeterd wordt. Erik van Dongen van Zehnder legt uit: “Een raampje opendoen, is niet voldoende om de lucht in de klas goed te houden. Bovendien leidt het tot energieverspilling en ongemak door geluid en kou van buiten. Daarnaast wil je in tijden van covid-19 niet dat aerosolen met potentieel gevaarlijke virusdeeltjes in het klaslokaal blijven hangen. Het continu afvoeren van vervuilde lucht en toevoeren van verse lucht verkleint de besmettingskans enorm. Met veel leerlingen in een relatief kleine ruimte, is continue luchtverversing nodig.”

Van Dongen vervolgt: “Met Droid Robin heeft 2blueconomy verschillende specialismes, waaronder Zehnders ventilatietechnologie uit woningbouw, gecombineerd tot een totaaloplossing voor de klas. Op een stille, energiezuinige manier wordt de klas geventileerd en optioneel ook gekoeld. Doordat scholen Droid Robin kunnen huren, en er geen grote bouwkundige ingrepen nodig zijn, is het ook toegankelijk voor scholen met weinig budget of ruimte.”

Wachten is geen optie

De voormalige situatie in de basisschool Henri Dunant is niet uniek. Veel scholen kampen met ventilatie-, temperatuur- en energieproblemen door verouderede installaties of slechte isolatie. Er is nood aan de man, maar tegelijkertijd is er nauwelijks budget bij schoolbestuur of gemeente.

Bij Stedebouw & Architectuur willen we meehelpen een oplossing te zoeken. Daarom organiseren we in samenwerking met Duurzaam Gebouwd een jaar lang (online) events over allerlei facetten van een gezonde school, van circulariteit en ventilatie tot financiering en het schoolplein. Dit alles brengen we tot een hoogtepunt op het Nationaal Gezonde Scholen Congres.

Het eerste event van het jaarprogramma vond plaats op 11 maart. Lees hier het verslag.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Save the date: Nationaal Gezonde Scholen Congres

23 jul om 13:46 uur
Je bent schoolbestuurder, beleidsadviseur of ontwerper en je bent dagelijks bezig scholen optimaal in te richten…
Lees verder »

Woningbouw als kritiek van het alledaagse leven

27 jul om 08:00 uur
We staan aan het begin van een fundamentele verandering. De milieucrisis – een ‘stapelcrisis’ (aldus Markus…
Lees verder »

Nieuwe versie PvE Gezonde Kantoren 2021 beschikbaar

23 jul om 08:00 uur
Door de vakanties houden veel kantoren de komende weken een lege aanblik, maar veel bedrijven maken zich wel op…
Lees verder »

Vastgoed holistisch benaderen, wat houdt het in?

13 jul om 09:32 uur
Slechts enkele jaren geleden was het nog vreemd om te zeggen dat je projectontwikkeling of een (her)ontwikkeling…
Lees verder »

Beter wonen in NL: Integrale waardering van modulaire verbeterscenario’s vanuit welzijn, duurzaamheid en kosten

9 jul om 14:49 uur
Eerder dit jaar startte het onderzoek Beter Wonen in Nederland. Het onderzoeksteam streeft hiermee naar modulaire…
Lees verder »

‘Je doet het niet voor het plaatje’

28 jun om 08:00 uur
“Wij vinden het belangrijk dat kinderen buiten, op natuurrijke, avontuurlijke en speelse plekken kunnen spelen en…
Lees verder »

Nieuwbouw Kindcentrum De Vuurvogel in Malden

21 jun om 08:00 uur
Twee bestaande verouderde jenaplanschoolgebouwen in Malden zijn samengevoegd in de nieuwbouw van Kindcentrum De…
Lees verder »

Een pleidooi voor schoolrenovatie

8 jun om 08:00 uur
Architectenbureau LIAG heeft de laatste jaren het portfolio fors uitgebreid op het gebied van schoolrenovatie. Een…
Lees verder »