BAM levert eerste prototype voor De Stroomversnelling op

maandag 23 december 2013
timer 3 min
BAM heeft vorige week in Heerhugowaard de eerste huurwoning opgeleverd na een bijzondere renovatie. Het gaat om het eerste prototype in het kader van De Stroomversnelling in opdracht van woningcorporatie Woonwaard. Deze woning moet net zoveel energie opleveren als die verbruikt. De Stroomversnelling is een convenant tussen bouwers, woningcorporaties en overheid, dat uiteindelijk moet leiden tot de renovatie van 111.000 sociale huurwoningen zonder kostenverhoging voor de huurders.

Tijdens de werkzaamheden is de overlast, zoals kwartsstof en geluidshinder, voor bewoners zoveel mogelijk geminimaliseerd. Er is zoveel mogelijk gewerkt met geprefabriceerde deelcomponenten. Alle technische installaties, zoals de warmtepomp en balansventilatie, zijn op één plek buiten de woning geïnstalleerd in een zogenoemde energiemodule. Gedurende de werkzaamheden zorgde dit voor minder overlast, maar ook nu biedt het vele voordelen. Een monteur hoeft bijvoorbeeld in het geval van periodiek onderhoud of in geval van storing niet meer de woning te betreden.

 

Een andere innovatie die BAM heeft toegepast, is gelijkspanning - oftewel Direct Current (DC) - in plaats van wisselspanning (AC). De daken zijn voorzien van zonnepanelen die gelijkspanning opwekken. In de regel wordt deze gelijkspanning weer omgevormd naar wisselspanning dat dan bruikbaar is in het elektriciteitsnet. Groot voordeel van een DC-netwerk is dat apparatuur die werkt op gelijksspanning in de regel een lager energieverbruik heeft en een langere levensduur kent.

 

Interieur

In de woning zijn de keuken en de badkamer vervangen. In het prototype is gekozen voor een IKEA-keuken. IKEA heeft maatschappelijk verantwoord ondernemen hoog in het vaandel staan en neemt haar verantwoordelijkheid voor het milieu in het productieproces. Als het prototype na evaluatie een succes is en elders wordt toegepast, dan heeft een IKEA-keuken voordelen voor de bewoners. Zij kunnen bijvoorbeeld zelf de keuken kiezen en deze in de toekomst eenvoudig aanpassen en/of uitbreiden.

 

In de badkamer en het toilet heeft BAM over het bestaande tegelwerk hardglazen panelen geplaatst. Deze techniek is niet eerder toegepast in de sociale huursector om budgettaire redenen. De schaalgrootte van De Stroomversnelling maakte een dergelijke toepassing nu wel realiseerbaar. De motivatie om de wanden te voorzien van glas was naast het hygiënische aspect en de hoogwaardige uitstraling, ook de snelle verwerking gedurende de renovatie. Daarbij was het hak- en breekwerk en het daarbij vrijkomende kwartsstof tot een absoluut minimum beperkt.

 

Resultaten prototype

Onderdeel van het concept is dat de bewoners hun energiekosten voortaan als servicekosten aan de corporatie betalen. Mede door toepassing van extreem energiezuinige componenten in bouw en techniek als ook het opwekken van energie op eigen perceel merken bewoners niets meer van stijgende energiekosten. De bewoners krijgen een gezonde en uiterst comfortabele woning voor terug, zonder de gebruikelijke huurverhoging.

 

De kennis die wordt opgedaan met dit prototype en de toekomstige prototypen deelt BAM met de andere bouwers en corporaties van De Stroomversnelling. De resultaten worden open en transparant gedeeld om gezamenlijk te komen tot het beste product, tegen lagere kosten en een hogere kwaliteit met als doel de renovatie van 111.000 sociale huurwoningen. De resultaten van het eerste prototype worden de komende weken geëvalueerd en de opgedane kennis gebruikt BAM voor verbetering en doorontwikkeling van het volgende prototype.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
BAM levert eerste prototype voor De Stroomversnelling op

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

‘De omwenteling naar een nieuw tijdperk’

26 apr om 07:30 uur

Op 14, 15 en 16 mei vindt in de Brabanthallen in Den Bosch dé vakbeurs voor verbetering van bestaand vastgoed…

Lees verder »
descriptionArtikel

Fusie van belangen bevordert duurzame woningbouw

9 jan om 14:50 uur

Eind deze maand gaan experts en betrokkenen in het seminar De Bewoner Centraal 2.0 (30 januari, Utrecht) dieper…

Lees verder »
descriptionArtikel

Zo breng je circulariteit in de praktijk

8 dec 2023

Op de dag dat de lancering van Het Nieuwe Normaal 1.0 in Amersfoort de circulariteit een reuze versnelling gaf…

Lees verder »
descriptionArtikel

De extreme renovatie van MFA Het Zand

4 sep 2023
In de Utrechtse wijk Leidsche Rijn wordt de multifunctionele accommodatie (MFA) Het Zand gerenoveerd. Het project…
Lees verder »
descriptionArtikel

Monumentaal en gasloos – unieke renovatie Raadhuis Zundert

1 aug 2023
Het Raadhuis in gemeente Zundert is in 2019 gerenoveerd door architectenbureau Dhondt. Dat is intussen vier jaar…
Lees verder »
descriptionArtikel

‘Renovatie is als een cadeautje’

13 jul 2023
‘Renovatie is als een cadeautje’ aldus Sebastiaan Jansen (architect, partner en creatief directeur bij KOW…
Lees verder »
descriptionArtikel

Editie Renovatie & Herstructurering 2023 is verschenen

7 jul 2023
De derde editie van Stedebouw & Architectuur in 2023 is verschenen. In deze editie staan de onderwerpen…
Lees verder »
descriptionArtikel

Sneak preview: Stedebouw & Architectuur Renovatie & Herstructurering 2023

28 jun 2023
"Er ligt een serieus infrapakket aan investering om onze stations beter te maken", aldus Sebastiaan de Wilde,…
Lees verder »