Architecten Cie onthult ontwerp voor Galileo Centre in Noordwijk
Multifunctionele entree
Het langwerpige gebouw aan de rand van het duinlandschap gaat vooral voorzien in kantoorruimte en enkele computerruimtes. De entreelobby wordt het sociale hart van het gebouw, laat de architect weten, en is als een meubel ontworpen dat zowel de trap vormt naar de eerste verdieping als een verblijfplaats is met groene terrassen met geïntegreerde facilitaire voorzieningen.
De trap in de entreelobby dient ook als verblijfplaats. © Architecten Cie
“De functionele ruimten zijn langs een brede gang in een stramien van 3,60m gepositioneerd waaraan ook twee patio’s zijn gesitueerd die het groen en de natuur van de omgeving naar binnen brengen. Hierdoor is een flexibel en overzichtelijk gebouw ontworpen waarbij er natuurlijk licht en uitzicht voor referentiepunten zorgt,” aldus Architecten Cie.
Flexibel ontwerp
Eén van de pijlers van het ontwerp is de levensduur van het gebouw. Het gebouw zal gebouwd worden met veel geprefabriceerde structuren zodat het in de toekomst gemakkelijk hergebruikt kan worden. “Mede hierom is gekozen voor hout als meest gebruikt materiaal. Zowel de hoofddraagconstructie, verdiepingsvloer en dak zijn gemaakt van overgedimensioneerde samengestelde, geprefabriceerde, vurenhouten elementen.”
Er is veel gebruik gemaakt van vuurhouten elementen. © Architecten Cie
“De voordelen zijn drieledig: A. door het lage gewicht van de draagconstructie kan het gebouw op zand kan worden gefundeerd, B. door met name de kolommen in de gangzone te overdimensioneren wordt de constructie gebruikt als houten scheidingswand en C. door het modulair prefabriceren is het gebouw snel te bouwen en wordt het afval op de bouw geminimaliseerd.”
Inwisselbare gevel
Deze flexibiliteit trekt zich door naar de gevel. Deze wordt bepaald door een ‘patroon van inwisselbare cassettes’, waardoor achterliggende ruimtes een andere functie kunnen krijgen. De cassettes zijn namelijk in drie versies ontworpen: transparant, semitransparant en gesloten. “Het gebouw kan met dit systeem daar waar nodig transparant en gericht op de omgeving zijn en gesloten en introvert op de plekken waar dit is vereist.”
De gevel kent drie soorten inwisselbare cassettes. © Architecten Cie
De realisatie van een niet-militair wereldwijd satellietnavigatiesysteem (GNSS) is een samenwerking tussen de Europese Unie (EU) en de Europese Ruimtevaartorganisatie ESA. Het gebouw moet 1 juli 2017 in gebruik worden genomen.

Impressie van het Galileo Reference Centre in Noordwijk. © Architecten Cie
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Bouw moet zich voorbereiden op nieuwe Europese emissie-eis
23 jun om 13:45 uur 6 minDemissionair minister Mona Keijzer gaat de aangekondigde aanscherping van de milieu-prestatie-eis (MPG) voor…
De MPG in relatie tot groot en groots wonen
18 jun om 07:30 uur 10 minDe MPG zou moeten aanzetten tot het bouwen met zo min mogelijk absolute impact. Toch komen kleinere woningen…
Gevels van kersenpitten of rioolwater
17 jun om 07:30 uur 2 minIn onze digitale magazines ontdek je bijzondere aspecten van de bouw in de rubriek Bouwstenen. Zoals het…
Geven we nog wel les in gezonde gebouwen?
11 jun om 09:00 uur 4 minDe nood wordt steeds hoger: geven we kinderen nog wel onderwijs in gezonde gebouwen? Het is één van de centrale…
MVRDV neemt 'out of the box' wel heel letterlijk
6 jun om 07:30 uur 4 minMet een grote diversiteit aan uitkragende loggia's, erkers en hangende balkons tekent MVRDV voor een…
Na SAWA nog verder de hoogte in met hout
27 mei om 07:30 uur 5 minDeze maand ontvangen de eerste bewoners van SAWA in Rotterdam hun huissleutels. Daarmee is een belangrijke…
Kringloop Integratie Platform verlaagt kosten verduurzaming
26 mei om 07:30 uur 11 minKun je ruim 35.000 euro besparen door een woning slimmer te verduurzamen? Wel volgens transitiemaker Niels Rood…
De finesses van prefab houtbouw
19 mei om 11:00 uur 8 minOp de levendige vakbeurs Houtbouw gaf Bob Elzen (Treetek) vorige week een diepgaand inkijkje in de ontwikkeling…
Reactie toevoegen