Aquaduct Drachtsterweg Leeuwarden duurzaam aanbesteed
De aanpassing van de Drachtsterweg is onderdeel van het programma ‘Leeuwarden Vrij-Baan’, dat de Friese hoofdstad beter bereikbaar moet maken. Voor het project werkte Royal HaskoningDHV in de aanbestedingsprocedure nauw samen met de provincie Fryslân en de gemeente Leeuwarden. Royal HaskoningDHV heeft specialisten op verschillende duurzaamheidsaspecten samen met de technische mensen van de opdrachtgever laten kijken naar mogelijkheden voor verduurzaming. Daarnaast adviseerde Royal HaskoningDHV over de implementatie van BREEAM-NL Infra bij het project.
Eenduidige aanpak duurzaamheid
BREEAM staat voor Building Research Establishment Environmental Assesment Method, en is ontwikkeld door het Building research Establishment, een Engelse onderzoekinstantie die vergelijkbaar is met TNO. Het refereert aan bestaande instrumenten en best practices, waardoor het een nieuw keurmerk is dat huidige initiatieven versterkt. BREEAM NL-Infra wordt sinds vorig jaar ontwikkeld op verzoek van de Dutch Green Building Council (DGBC) door diverse partijen in de GWW-sector. Het systeem geeft duidelijke criteria over o.a. duurzaamheid op de bouwplaats, MVO in de keten, sociale veiligheid, energiezuinige installaties, luchtkwaliteit, de milieu-impact van materialen en CO2-reductie. Lodder: ‘De infrasector wil duurzaam ondernemen, maar de meetmethode om dat inzichtelijk te maken was nog onvoldoende aanwezig.
Met de conceptversie van BREEAM-NL Infra is onder begeleiding van Royal HaskoningDHV een globale toets uitgevoerd om te bekijken hoe duurzaam de weg gaat worden. Ook gaf het instrument handvatten om de aanbestedingscontracten verder aan te scherpen op een aantal duurzaamheidsaspecten.
Hergebruik materiaal
Anke Lodder, projectleider energie en duurzaamheid bij Royal HaskoningDHV, ziet het project als voorbeeld hoe duurzaamheid concreet wordt gemaakt. ‘In de infrasector is de ambitie om duurzaamheid toe te passen groot, maar de sector worstelt er mee hoe dit concreet gemaakt kan worden. Bij de Drachtsterweg zijn we daar goed in geslaagd, mede door de toepassing van de conceptversie van BREEAM-NL Infra.’

Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Buurttransformatie: problemen oplossen met andere problemen
28 apr om 07:30 uur 17 minKom jij nog weleens een Warmtetransitievisie tegen? De rapporten zijn inmiddels weggestopt in bureauladen,…
Blue Zone Festival: hét event voor de gezonde leefomgeving
7 apr om 07:30 uurHet tweede Blue Zone Festival richt zich op iedereen die betrokken is bij het creëren van gezonde…
EKOO: subsidies voor innovaties gebouwde omgeving
24 mrt om 07:30 uurOp dinsdag 1 april opent RVO opnieuw de EKOO-subsidieregeling die mikt op duurzame innovaties. Het gaat bij…
Gebruik de power van AI voor landschapsarchitectuur
7 mrt om 07:30 uurArtificiële intelligentie is in korte tijd een onmisbaar hulpmiddel geworden in de wereld van architectuur,…
Duurzaam bouwen: kansen om gebouw eigen uitstraling te geven
25 feb om 07:30 uurWe vervolgen de rubriek Future Architects op deze website met Marije Sanders van Archifit. Haar pleidooi: maak…
Krachtige stationsconcepten voor betere reizigerservaringen
18 feb om 09:30 uurHoe ziet het treinstation van de toekomst eruit in een wereld vol diverse reismogelijkheden en ook vol…
Innovatieve oogstapp impuls voor circulariteit
17 feb om 07:30 uurWe praten wat af in het land. De organisaties in de bouw die zich bezighouden met verduurzaming en…
Energie oogsten met de gevel
28 jan om 07:30 uurOp tal van plaatsen in Nederland stokt het met de winning van zonne-energie. Er zijn nog genoeg weilanden en…
Reactie toevoegen