Amstelkwartier breidt uit met natuurinclusief nieuwbouwplan Mowgli

maandag 7 februari 2022

Luchtfoto plangebied voor nieuwbouwontwikkeling Mowgli. Fotografie Paul Deelman (2020)

Een groene, duurzame en avontuurlijke omgeving om je leven in op te bouwen. Dat is het uitgangspunt in het ontwikkelconcept van Mowgli. De inzending van Wonam en Zadelhoff sprong eruit door de hoge score op natuurinclusiviteit en duurzaamheid. Samen met het grote aantal middeldure huurwoningen was dit voor de gemeente Amsterdam doorslaggevend om Mowgli te selecteren als winnaar in de tender voor Kavel 7, Amstelkwartier. Wonam en Zadelhoff werken de plannen voor de bouw van de 244 middenhuurwoningen en 35 koopwoningen de komende tijd verder uit. De bouw start naar verwachting in 2024.

Kracht van de natuur

Samen met architecten Arons & Gelauff, DOOR Architecten, bureau B+B landschapsarchitectuur en TMOJ zijn de plannen voor Mowgli ontwikkeld. Het concept is geïnspireerd op de veerkracht van de natuur. De buitenkant van het toekomstige gebouw krijgt strakke en stoere gevels, aansluitend op de architectuur van Amstelkwartier. De binnenwereld wordt een groene oase met een eigen ecosysteem: een binnentuin met een microbos, groene gevels die veranderen met de seizoenen, beplante terrassen en weelderige daktuinen.

Een huis dat met je meegroeit 

Het plan bestaat uit verschillende middenhuur- en koopwoningen met eigen buitenruimte. De middenhuurwoningen worden minimaal 70m2 en de koopwoningen gemiddeld 50m2 groot. De slimme aanpasbare indeling maakt de woningen zeer geschikt voor gezinnen. Een grote woonkamer om gasten te ontvangen, een hoekje in de ruime hal voor een thuiswerkplek of een extra slaapkamer bij gezinsuitbreiding; bij verandering van de woonbehoefte kan het huis mee veranderen. Op de begane grond komen bedrijfsruimtes voor duurzame, ambachtelijke ondernemers en een gemeenschappelijke ruimte voor bewoners. Om verbinding in de wijk te stimuleren, komt er ook een Huis van de Wijk. 

Duurzaam en natuurinclusief

Prettig wonen is niet alleen een comfortabel huis, maar ook duurzaam. Het gebouw wordt minimaal CO2-neutraal door de toepassing van innovatieve isolatie, energiezuinige installaties en zonnepanelen. Grote, inpandige bassins en infiltratiekratten op het dak vangen regenwater op om te gebruiken als water voor de beplanting. Het vele groen reguleert het klimaat in het blok, vermindert hittestress, vangt regenwater op en zuivert de lucht van CO2. Ook krijgt het gebouw verschillende nestplekken voor vogels, vleermuizen, vlinders en bijen. 

Luchtfoto kavelaanduiding Mowgli
Luchtfoto met kavelaanduiding. Fotografie Irvin van Hemert, Your Captain Luchtfotografie (2016)

Mee in de avonturenwereld van Mowgli

In Mowgli is de buitenruimte zo ingericht dat het ontmoeting en beweging stimuleert. Door trappen, terrassen en looppaden zwevend te maken, is er veel ruimte voor beplanting. Lieke van der Wal, ontwikkelaar bij Zadelhoff: “Mowgli wordt een avontuurlijke omgeving voor kinderen met volop ruimte om te ontdekken, verdwalen, hutten te bouwen en op te gaan in de natuur. Mowgli is een plek waar gezinnen samenleven in sociale én groene netwerken.”

Gebiedsontwikkeling Amstelkwartier

De woningen komen te liggen aan het klassieke Bella Vistapark met de monumentale watertoren en aan de Amstelstroomlaan. Het Amstelkwartier is goed bereikbaar met openbaar vervoer en via de toekomstige brugverbinding over de Duivendrechtsevaart. Amstelkwartier is onderdeel van Overamstel. Dit voormalige industriegebied verandert in nieuw stedelijk gebied voor wonen, leven en werken. Op dit moment zijn ruim 2.000 nieuwe woningen gebouwd in het Amstelkwartier en de Kop Weespertrekvaart. Er komen in de komende jaren nog ongeveer 7.000 woningen bij, voorzieningen, een winkelgebied met twee supermarkten en ruimte voor bedrijvigheid.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Werksessies natuurinclusief bouwen voor gezonde bewoners

26 mrt om 15:30 uur

Ben je een gebiedsontwikkelaar of projectontwikkelaar en ben je geïnteresseerd in hoe groenvoorzieningen in…

Lees verder »
descriptionArtikel

De kracht van geografische data voor een breder publiek

22 mrt om 12:00 uur

Actuele vraagstukken als de woningnood en klimaatverandering vragen om oplossingen die moeten komen van…

Lees verder »
descriptionArtikel

Vijf maatregelen om funderingsschade goed aan te pakken

1 mrt om 10:00 uur

De Raad voor de leefomgeving en infrastructuur verwacht dat vierhonderdduizend panden in Nederland te maken…

Lees verder »
person_outlineBlog

Rijke biodiversiteit: gunstige invloed op gezondheid

15 feb om 07:30 uur

Biodiversiteit heeft niet alleen betrekking op de planten- en dierenwereld. Een rijke biodiversiteit heeft ook…

Lees verder »
descriptionArtikel

Nieuwe groennorm steden vergt vele miljarden

13 feb om 07:30 uur

Geen enkele bestaande norm in Nederland stelt kwaliteitseisen aan groenvoorzieningen. Mocht er alsnog een…

Lees verder »
descriptionArtikel

Seminar De Bewoner Centraal 2.0 zet grote stappen vooruit

9 feb om 10:25 uur

De grootste uitdaging om de bestaande woningvoorraad te verduurzamen is niet de…

Lees verder »
descriptionArtikel

Een groen gebouw kent ook bouwkundig groen

7 feb om 07:30 uur

Waaraan moet een groen gebouw voldoen? Leiden de specificaties wel tot voldoende groen? Of wordt het hooguit…

Lees verder »
descriptionArtikel

Nieuw ontwerpparadigma voor de stad met ecosysteemdiensten

23 jan om 11:30 uur

Het klimaat verandert in een hoog tempo en de effecten op de menselijke activiteiten en gezondheid zijn vooral…

Lees verder »