Ambitieweb Circulaire Scholen geeft schoolbesturen houvast

woensdag 8 september 2021

Voorlopig ontwerp van IKC De Zwaneridder, ontworpen door negen graden architectuur. Hilde Bergsma en Boukje Voskuilen van IKC Zwaneridder hebben actief mee gewerkt aan de ontwikkeling van het Ambitieweb en de kennis toegepast in het IKC.

Schoolbesturen moeten tegenwoordig met allerlei zaken rekening houden, van het binnenklimaat tot het energieverbruik van hun schoolgebouw. Past circulariteit daar nog wel bij? De Buyer Group Circulaire Scholen werkt aan een oplossing: een hulpmiddel om circulariteit integraal te koppelen aan de andere opgaves.

Tijdens het webinar Frisse en Circulaire Scholen op 22 september doen Monique Donker (Buyer Group Circulaire Scholen) en Ruud van Vliet (W/E Adviseurs) het Ambitieweb Circulaire Scholen uit de doeken. Met dit hulpmiddel kunnen schoolbesturen, gemeenten en onderwijshuisvestingsadviseurs het thema circulariteit koppelen aan hun nieuwbouw- of renovatieopgave. Donker: “Energie is een belangrijk vraagstuk voor scholen, net als gezondheid, maar de koppeling met betrekking tot circulariteit wordt zelden gemaakt. Omdat scholen en gemeenten die overige thema’s al een plek hebben gegeven, leggen wij de verbinding voor ze, in de hoop dat circulariteit zo niet langer een add-on is.”

Van abstract naar detail

“De opgave voor scholen is heel complex”, zegt Donker, wijzend op de diverse thema’s die tegenwoordig spelen. “Als je die thema’s vanuit één koker blijft benaderen, blijf je bij suboptimale oplossingen. Met het Ambitieweb willen we scholen een middel geven om hun ambitie helder te krijgen richting marktpartijen. Daarvoor hebben we in het afgelopen jaar hard gewerkt om grip te krijgen op het thema circulariteit, op het proces van schoolverduurzaming en op de wensen van scholen. Op basis daarvan zijn we met diverse scholen, gemeenten en een inkoopbureau gaan verdiepen: hoe verhoudt circulariteit zich tot energie, gezondheid of herbruikbare materialen? Hoe zijn deze onderwerpen aan elkaar te verbinden? Samen is gewerkt aan een marktvisie en strategie voor een circulaire uitvraag. Het Ambitieweb Circulaire Scholen is daar onderdeel van.”

Door in het Ambitieweb diverse thema’s aan elkaar te koppelen in een circulaire strategie, kan de school vanuit een integrale blik aan verduurzaming werken. Overkoepelend bekeken gaat het dan om de negatieve effecten van grondstoffen te verminderen en schaarste tegen te gaan. “Dat doe je met een aantal inhoudelijke thema’s, zoals klimaat, natuur en welzijn”, aldus Van Vliet. “Uit ons onderzoek blijkt dat circulair bouwen daar als strategie aan te verbinden is. Bijvoorbeeld: als ik dan energieneutraal wil bouwen, hoe kan ik dat organiseren met een beperkte hoeveelheid grondstoffen en dat de materialen die ik toepas hun waarde behouden?”

Praktisch en overzichtelijk

Zodra de ambitie helder is, volgt de vraag: hoe kan de markt daarop uitgedaagd worden? “De markt kan nog niet 100 procent aan circulariteit voldoen”, zegt Van Vliet, “maar we kunnen ze wel stimuleren met een goede circulaire uitvraag. Het Ambitieweb helpt scholen en gemeenten bij het formuleren van die uitvraag.” Dat ziet er concreet als volgt uit: gebruikers van het Ambitieweb krijgen zo’n tachtig opties voorgeschoteld die passen in een uitvraag. Een selectie daarvan creëert een output die middels een spindiagram een beeld geeft van jouw ambitie.

“Zo’n plaatje helpt om je ambitie met anderen te bespreken”, stipt Donker aan. “Je kunt bijvoorbeeld collega’s het Ambitieweb laten invullen, of adviseurs, architecten, enzovoorts, zodat je meerdere verschillende diagrammen met elkaar kunt vergelijken en tot gezamenlijke afspraken kan komen. Zo’n gesprek past goed bij de huidige status van circulariteit: met elkaar onderzoeken en ondervinden wat de toekomst gaat brengen.”

Van Vliet geeft aan dat het Ambitieweb nog een paar niveaus dieper gaat. Bijvoorbeeld door inhoudelijke thema’s te verweven in de uitvraag, of door concrete maatregelen toe te voegen. “Zo krijg je op overzichtelijke wijze handvatten om bijvoorbeeld prestatie-instrumenten toe te passen, of borgingsaspecten toe te voegen”, aldus Van Vliet. “Door dit af te lopen, ben je redelijk volledig in de vraagstelling over circulariteit, want het Ambitieweb bevat alle theorieën die nu over circulair bouwen bekend zijn.”

Doe mee

Het Ambitieweb Circulaire Scholen is een resultaat van de Buyer Group Circulaire Scholen, een initiatief vanuit het Rijk waarin scholen, gemeenten en een inkoopbureau worden ondersteund in het opstellen van een marktvisie- en strategie voor een circulaire uitvraag. Om die reden is het Ambitieweb een openbaar beschikbaar hulpmiddel, geeft Donker aan. “Na de testfase kan elke school en gemeente hier gebruik van maken en delen eruit halen die passen bij hun opgave.”

De presentatie tijdens het webinar op 22 september gaat dieper in op de werking van het Ambitieweb, maar kijkt ook naar de toekomst. Donker en Van Vliet nodigen scholen, gemeenten en marktpartijen uit om in contact met ze te komen om het Ambitieweb samen verder uit te rollen. Heb je dus interesse? Mis deze sessie dan niet!

Aanmelden voor het webinar Frisse en Circulaire Scholen kan gratis via deze link.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Save the date: Nationaal Gezonde Scholen Congres

23 jul om 13:46 uur
Je bent schoolbestuurder, beleidsadviseur of ontwerper en je bent dagelijks bezig scholen optimaal in te richten…
Lees verder »

Herenwegschool in Wassenaar claimt gezondste lucht ter wereld

6 sep om 16:58 uur
De Herenwegschool in Wassenaar heeft met de plaatsing van een nieuw, innovatief ventilatiesysteem zeer schone…
Lees verder »

Zo ontwerp je een school voor betere leerprestaties

6 sep om 08:00 uur
Wat leveren zaken als licht, geluid, thermisch comfort en luchtkwaliteit voor bijdrage aan de leerprestaties en…
Lees verder »

de Architekten Cie. presenteert het boek 'Lessen in Circulariteit'

31 aug om 09:06 uur
de Architekten Cie. deelt haar geleerde lessen over circulair ontwerpen, realiseren en samenwerken in het boek '…
Lees verder »

Jan Snel start bouw 147 appartementen ‘Wonen bij LILY’

31 aug om 08:52 uur
Modulair bouwer Jan Snel is gestart met de bouw van 147 modulaire appartementen in opdracht van woningcorporatie…
Lees verder »

Frisse scholen – ‘Wees kritisch op wat voorhanden is’

30 aug om 14:22 uur
Veel schoolgebouwen in Nederland zijn aan renovatie onderhevig door hoge daglicht- en ventilatie-eisen. Een…
Lees verder »

Van inzicht naar uitzicht bij schoolventilatie

26 aug om 10:12 uur
Oplossingen en technieken om een optimale ventilatie te bereiken zijn belangrijk, maar laten we niet het proces…
Lees verder »

Provincie Noord-Holland wil nog meer scholen aan zonnepanelen helpen

23 aug om 13:51 uur
De provincie Noord-Holland wil zon op parkeerplaatsen subsidiëren en doorgaan met het stimuleren van zonnepanelen…
Lees verder »