Aeres Hogeschool – een grote stap voor groen onderwijs

woensdag 15 juni 2022

Gert Jan Samsom, architect-partner bij BDG Architecten

Een duurzame onderwijsomgeving begint bij het welzijn en de gezondheid van studenten en medewerkers. Voor BDG Architecten was dat het uitgangspunt toen zij het ontwerp voor Aeres Hogeschool in Almere maakten. Dat gebeurde in samenspraak met studenten en docenten, zodat een groene onderwijsomgeving voor nu én in de toekomst wordt gewaarborgd.

“Gebruikers aan de ontwerptafel hebben zit bij ons bureau in het DNA”, aldus Gert Jan Samsom, architect-partner bij BDG Architecten. “Dan kun je inspelen op hoe zij het gebouw willen gebruiken, zodat ze het pand al waarderen zodra ze hem betrekken. Uiteraard zitten studenten er voor een kortere periode, dus je wil al een visie hebben liggen om te presenteren, maar op specifieke onderdelen is gebruikersfeedback heel waardevol om het gebouw in opvolging van de oplevering te laten omarmen.”

Bouwsteen voor gezondheid

Voor Aeres Hogeschool heeft de betrokkenheid van de gebruikers voor een hoog comfortniveau gezorgd. Daglicht is daarin een van de belangrijkste aspecten, zegt Samsom: “Op alle plekken waar je bent, kun je daglicht ervaren. Dat is een van de belangrijkste bouwstenen om je comfortabel en prettig te voelen in een gebouw.” Daarnaast stimuleert het gebouw beweging, in het bijzonder door een groene route die van maaiveld tot dak loopt.
Zicht op groen was een ander belangrijk aspect voor de hogeschool. “Naast dat groen goed is voor zuurstof, akoestiek en CO2-opname, werkt zicht op groen rustgevend en vergroot het je concentratievermogen. Zelfs een fotowand van groen helpt al.” In het onderwijs doet Aeres Hogeschool actief onderzoek naar de effecten van zicht op groen. “In veel klaslokalen hangt een digibord waar je als student altijd naar kijkt. Sommige van die lokalen zijn klinisch wit uitgevoerd, terwijl andere zijn uitgerust met een foto- of plantenwand. Zo kunnen ze de effecten op leerprestaties monitoren.”

Aeres Hogeschool
Foto door Gerard van Beek uit Leeuwarden voor BDG Architecten

De juiste balans

Aeres Hogeschool onderzoekt op meerdere manieren hoe groen kan bijdragen aan gezond leven. Zo is er een bodemlab waar studenten plantgroei met ledverlichting onderzoeken en wordt een heel dak gebruikt voor proefopstellingen. “Dat gebeurt op het bovenste dak, dat tegelijk dienst doen als zonnedak én als waterretentiedak”, zegt Samsom. “De zonnepanelen zijn namelijk met een bepaalde transparantie gemaakt, zodat planten eronder kunnen groeien. Daaronder zit een waterretentielaag, zodat regen gelijkmatig wordt verspreid en het dak ook in droge periodes groen blijft.”

Uiteraard kosten al deze oplossingen wat. “In dit geval hadden we geluk, want de opdrachtgever wilde voor deze ambitie gaan”, zegt Samsom, “maar met een standaard onderwijsbudget is dit lastig voor elkaar te krijgen.” Het kwantificeren van de prestaties, waar Aeres Hogeschool met bovenstaande voorbeelden aan meewerkt, gaat een belangrijke voorwaarde zijn om vergroening in meer onderwijsgebouwen mogelijk te maken. “Daarna moet het nog in onderwijsbudgetten ondergebracht worden, wat een lastige kwestie is. Investering- en exploitatiebudgetten zijn vaak gescheiden potjes en in de praktijk blijkt het lastig die te koppelen.”

Uiteindelijk is het voor elk gebouw een zoektocht naar een juiste balans. “Ook hier konden we niet alles realiseren wat we wilden, zoals een volledige houten constructie”, vervolgt Samsom. “Dat was interessant vanuit een circulaire gedachte, maar om dat mogelijk te maken zonder de akoestiek in gevaar te brengen, moest er een volledige betonnen vloer bij komen. Dat vonden we niet de juiste keuze. Uiteindelijk hebben we alsnog een slimme constructie weten te maken, want die is nu volledig remontabel.”

Meer over het ontwerp van Aeres Hogeschool

Samsom vertelt tijdens het seminar Circulair schoolontwerp en biobased materialen op 21 juni meer over het ontwerp van Aeres Hogschool. Ook is er ruimschoots de tijd om al je prangende vragen aan de architect te stellen en met hem in gesprek te gaan. Mis het daarom niet: meld je nu gratis aan voor het seminar in de Meshallen in Wijchen.

Banner seminar 21 juni

 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

De extreme renovatie van MFA Het Zand

30 nov om 09:40 uur
In de Utrechtse wijk Leidsche Rijn wordt de multifunctionele accommodatie (MFA) Het Zand gerenoveerd. Het project…
Lees verder »
descriptionArtikel

Hoe maken we iedere school gezond?

24 nov om 08:00 uur
De ventilatie en het binnenklimaat van Nederlandse scholen is ondermaats. Ruim 70 procent van de klaslokalen in…
Lees verder »
descriptionArtikel

Bijna een derde van de leerlingen hoort niet alles wat de leerkracht zegt

17 nov om 08:00 uur
Een slechte akoestiek in de klas heeft een grote impact op leerprestaties. Onderzoek toont aan dat 30,7 procent…
Lees verder »
descriptionArtikel

Opvang, onderwijs en zorg komen samen in integraal kind-en ouderencentrum

16 nov om 10:16 uurtimer2 min
Jong en oud gaan samenleven onder één dak in het eerste integrale kind- en ouderencentrum van Nederland. In Noord-…
Lees verder »
descriptionArtikel

‘Een duurzame school valt niet te standaardiseren’

15 nov om 09:50 uur
“Wat staat ten dienste van het lerend kind en wat is daar voor nodig?” Die vraag werd tijdens de eerste editie van…
Lees verder »
descriptionArtikel

Project Kerckebosch Zeist wint NRP Gulden Feniks 2022

14 nov om 10:10 uur
Het natuurinclusieve project Kerckebosch heeft de NRP Gulden Feniks 2022 gewonnen in de categorie…
Lees verder »
descriptionArtikel

De Bataafse Kamp in Hengelo van statisch schoolgebouw naar duurzaam wooncomplex

11 nov om 10:01 uurtimer4 min
De Bataafse Kamp, een kenmerkend schoolgebouw in het centrum van Hengelo uit de wederopbouwtijd, wordt door Space…
Lees verder »
descriptionArtikel

Schoolpleinen zijn belangrijk

10 nov om 08:00 uur
BOERplay richt al meer dan 60 jaar speelplekken in, waaronder schoolpleinen en plekken voor kinderdagverblijven.…
Lees verder »