Aeres Hogeschool – een grote stap voor groen onderwijs

woensdag 15 juni 2022

Gert Jan Samsom, architect-partner bij BDG Architecten

Een duurzame onderwijsomgeving begint bij het welzijn en de gezondheid van studenten en medewerkers. Voor BDG Architecten was dat het uitgangspunt toen zij het ontwerp voor Aeres Hogeschool in Almere maakten. Dat gebeurde in samenspraak met studenten en docenten, zodat een groene onderwijsomgeving voor nu én in de toekomst wordt gewaarborgd.

“Gebruikers aan de ontwerptafel hebben zit bij ons bureau in het DNA”, aldus Gert Jan Samsom, architect-partner bij BDG Architecten. “Dan kun je inspelen op hoe zij het gebouw willen gebruiken, zodat ze het pand al waarderen zodra ze hem betrekken. Uiteraard zitten studenten er voor een kortere periode, dus je wil al een visie hebben liggen om te presenteren, maar op specifieke onderdelen is gebruikersfeedback heel waardevol om het gebouw in opvolging van de oplevering te laten omarmen.”

Bouwsteen voor gezondheid

Voor Aeres Hogeschool heeft de betrokkenheid van de gebruikers voor een hoog comfortniveau gezorgd. Daglicht is daarin een van de belangrijkste aspecten, zegt Samsom: “Op alle plekken waar je bent, kun je daglicht ervaren. Dat is een van de belangrijkste bouwstenen om je comfortabel en prettig te voelen in een gebouw.” Daarnaast stimuleert het gebouw beweging, in het bijzonder door een groene route die van maaiveld tot dak loopt.
Zicht op groen was een ander belangrijk aspect voor de hogeschool. “Naast dat groen goed is voor zuurstof, akoestiek en CO2-opname, werkt zicht op groen rustgevend en vergroot het je concentratievermogen. Zelfs een fotowand van groen helpt al.” In het onderwijs doet Aeres Hogeschool actief onderzoek naar de effecten van zicht op groen. “In veel klaslokalen hangt een digibord waar je als student altijd naar kijkt. Sommige van die lokalen zijn klinisch wit uitgevoerd, terwijl andere zijn uitgerust met een foto- of plantenwand. Zo kunnen ze de effecten op leerprestaties monitoren.”

Aeres Hogeschool
Foto door Gerard van Beek uit Leeuwarden voor BDG Architecten

De juiste balans

Aeres Hogeschool onderzoekt op meerdere manieren hoe groen kan bijdragen aan gezond leven. Zo is er een bodemlab waar studenten plantgroei met ledverlichting onderzoeken en wordt een heel dak gebruikt voor proefopstellingen. “Dat gebeurt op het bovenste dak, dat tegelijk dienst doen als zonnedak én als waterretentiedak”, zegt Samsom. “De zonnepanelen zijn namelijk met een bepaalde transparantie gemaakt, zodat planten eronder kunnen groeien. Daaronder zit een waterretentielaag, zodat regen gelijkmatig wordt verspreid en het dak ook in droge periodes groen blijft.”

Uiteraard kosten al deze oplossingen wat. “In dit geval hadden we geluk, want de opdrachtgever wilde voor deze ambitie gaan”, zegt Samsom, “maar met een standaard onderwijsbudget is dit lastig voor elkaar te krijgen.” Het kwantificeren van de prestaties, waar Aeres Hogeschool met bovenstaande voorbeelden aan meewerkt, gaat een belangrijke voorwaarde zijn om vergroening in meer onderwijsgebouwen mogelijk te maken. “Daarna moet het nog in onderwijsbudgetten ondergebracht worden, wat een lastige kwestie is. Investering- en exploitatiebudgetten zijn vaak gescheiden potjes en in de praktijk blijkt het lastig die te koppelen.”

Uiteindelijk is het voor elk gebouw een zoektocht naar een juiste balans. “Ook hier konden we niet alles realiseren wat we wilden, zoals een volledige houten constructie”, vervolgt Samsom. “Dat was interessant vanuit een circulaire gedachte, maar om dat mogelijk te maken zonder de akoestiek in gevaar te brengen, moest er een volledige betonnen vloer bij komen. Dat vonden we niet de juiste keuze. Uiteindelijk hebben we alsnog een slimme constructie weten te maken, want die is nu volledig remontabel.”

Meer over het ontwerp van Aeres Hogeschool

Samsom vertelt tijdens het seminar Circulair schoolontwerp en biobased materialen op 21 juni meer over het ontwerp van Aeres Hogschool. Ook is er ruimschoots de tijd om al je prangende vragen aan de architect te stellen en met hem in gesprek te gaan. Mis het daarom niet: meld je nu gratis aan voor het seminar in de Meshallen in Wijchen.

Banner seminar 21 juni

 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Challenge geeft inzicht in vergroeningspotenties

11 apr om 07:30 uur

Hoe groen is jouw stad? Met de Groene Stad Challenge krijgen gemeenten daar een goed inzicht in, zoals blijkt…

Lees verder »
descriptionArtikel

Alle kinderen verdienen een goed klimaat

29 mrt om 14:00 uur

Half maart kwamen meer dan 350 deelnemers uit de kinderopvang, onderwijs, ministeries, gemeenten en de…

Lees verder »
descriptionArtikel

Werksessies natuurinclusief bouwen voor gezonde bewoners

26 mrt om 15:30 uur

Ben je een gebiedsontwikkelaar of projectontwikkelaar en ben je geïnteresseerd in hoe groenvoorzieningen in…

Lees verder »
person_outlineBlog

Rijke biodiversiteit: gunstige invloed op gezondheid

15 feb om 07:30 uur

Biodiversiteit heeft niet alleen betrekking op de planten- en dierenwereld. Een rijke biodiversiteit heeft ook…

Lees verder »
descriptionArtikel

Nieuwe groennorm steden vergt vele miljarden

13 feb om 07:30 uur

Geen enkele bestaande norm in Nederland stelt kwaliteitseisen aan groenvoorzieningen. Mocht er alsnog een…

Lees verder »
descriptionArtikel

Gemeente Kampen gaat voor hoogste circulaire doel

8 feb om 07:30 uur

Met de ambitie om het meest circulaire schoolgebouw van Nederland te realiseren, nam de Gemeente Kampen een…

Lees verder »
descriptionArtikel

Een groen gebouw kent ook bouwkundig groen

7 feb om 07:30 uur

Waaraan moet een groen gebouw voldoen? Leiden de specificaties wel tot voldoende groen? Of wordt het hooguit…

Lees verder »
descriptionArtikel

Zo realiseer je ‘meest circulaire kindcentrum van Nederland’

29 jan om 07:30 uur

Dankzij de hoge duurzaamheidsambitie van de gemeente wordt in Kampen het ‘meest circulaire kindcentrum van…

Lees verder »