Artikel

Smartphone als landmeter

Onder de grond ligt een schat aan informatie verstopt: elektra, gas, riolering, aansluitingen, waterleidingen. Al deze noeste arbeid verdwijnt uit het zicht zodra er bovengronds wordt gebouwd.

Architecturale hoogstandjes bovengrond lokken de ooh's en aah’s uit en mogen de credits in ontvangst nemen. Dit ligt echter niet zo voor de hand bij het harde werk dat is verricht aan de ondergrondse infrastructuren. Uit het oog, uit het hart.

Bij het renoveren of herstructureren van bestaande panden, straten of zelfs wijken, kun je al veel vinden onder de grond. Daar wordt wat weggehaald, aangepast of bijgestopt. Met de huidige verstedelijking en toenemende bevolkingsdruk wordt het niet alleen bovengronds erg gezellig, maar neemt de druk op de ondergrond ook toe. Veel stedelijke gemeenten worstelen al met de inrichting van ondergrondse infrastructuren. 


Met dit
toenemende ruimtegebrek en ondergrondse complexiteit wordt ook de manier en nauwkeurigheid van de inwinning steeds belangrijker. Uit een 2DAutoCAD- tekening of een As-Built van een aannemer kun je vaak geengoede conclusies trekken, omdat in de praktijk nu eenmaal regelmatig van het gestelde plan moet wordenafgeweken. Deze wijzigingen worden niet altijd (goed) vastgelegd en na meerdere renovaties of herstructureringenis het goed mogelijk dat niet duidelijk is wat waar zit in de grond. 


Hoe ideaal zou het zijn als je van alles wat je nu onder de grond wegstopt straks nog exact weet hoe, wat en waar alles
ligt? 


Dat kan met BeeldKragt: je smartphone als landmeter. Met B
eeldKragt leg je gedetailleerd en nauwkeurig leiding, kunstwerk of ander object gemakkelijk in 3D vast. BeeldKragt werkt heel simpel: je maakt een video van de bestaande situatie en uploadt deze via de app. Kragten verwerkt de beelden tot een 3D-model dat én tot op een centimeter nauwkeurig is én is in te laden in de meest gangbare GIS- en CAD-pakketten, zodat je hier gemakkelijk een verdere analyse op kunt loslaten. 


Het resultaat is e
en 3D-model of gewoon een oude vertrouwde 2D as-built- of revisietekening met een nauwkeurigheid tot één centimeter. De details, zoals afsluiters en koppelingen, zijn op de exacte diepte en locatie vastgelegd en de informatie kun jelater op elk moment gebruiken. 


Behalve ondergrondse leidingen zijn de toepassingsmogelijkheden van dit product nauwelijks gelimiteerd. Denk bijvoorbeeld aan allerhande objecten ter grootte van een kleine auto, leidingen en ijzerwerk die uit het zicht verdwijnen na het storten van beton of het vastleggen archeologische afgravingen. Zo’n beetje alles wat is gemaakt en daarna wel of niet aan het zicht verdwijnt, roep je tot leven waar en wanneer je maar wilt. 


Dit is een artikel uit Stedebouw & Architectuur 05/2018. Lees meer van Stedebouw en Architectuur in onze bibliotheek

 

Deel dit artikel