Winnaar ingenieursprijs is 'wereldwijd toonaangevend' en 'rolmodel voor nieuwe generatie'

woensdag 29 maart 2023

Uitreiking van de Prins Friso Ingenieursprijs, links winnaar Jacquelien Scherpen. Foto: Richard van Hoek

In het bijzijn van prinses Beatrix, beschermvrouwe van het Koninklijk Instituut van Ingenieurs (KIVI), is Jacquelien Scherpen uitgeroepen tot Ingenieur van het Jaar 2023. 

Prof. dr.ir. Scherpen wordt geprezen voor haar veelzijdigheid, die ze volgens de jury koppelt aan inhoudelijke diepgang. Ze werkt onder meer aan samenwerkende robots en aan elektriciteitsnetwerken die zelfstandig bepalen waar de stroom wanneer naar toe moet. "Ze behoort op haar vakgebied, de meet- en regeltechniek, wereldwijd tot de meest toonaangevende wetenschappers", schrijft de jury. "Jacquelien combineert dit op energieke wijze met een grote bestuurlijke nationale en internationale inzet voor de wetenschap en de techniek."

Aan de Groningse universiteit is Scherpen een drijvende kracht achter het versterken en verbreden van het engineering-onderzoek en onderwijs. Ze werkt intensief samen met bedrijven en zet ook nieuwe opleidingen op. De jury: "Tegelijk zet ze zich ook in voor de zichtbaarheid van techniek in het algemeen, onder meer door jongeren te enthousiasmeren voor het vak van ingenieur en genderstereotyperingen ten aanzien van vrouwelijke ingenieurs te doorbreken. Alles bij elkaar maakt dit haar tot een rolmodel voor nieuwe generaties ingenieurs."

De bekendmaking door het KIVI vond plaats bij Boskalis in Papendrecht, gastheer van de Dag van de Ingenieur 2023. 

De publieksprijs ging naar Kerusha Lutchmiah, afvalwaterdeskundige bij Royal HaskoningDHV. De KIVI Engineering Student Team Award was voor team CORE Changemakers uit Eindhoven.

Covid-19 in rioolwater

Lutchmiah is bij ingenieursbureau Royal HaskoningDHV deskundige op het gebied van afvalwater. De afgelopen jaren werkte zij aan het monitoren van covid-19 in rioolwater, een belangrijke nieuwe manier om de verspreiding van de ziekte in de gaten te houden.

De derde finalist was Simone de Rijke, adviseur kunstwerken en teamleider para­metrisch ontwerp bij ingenieurs- en adviesbureau Antea Group. Zij ontwikkelt digitale tools die betere ontwerpen mogelijk maken in de bouw en civiele techniek.

Studententeam

Voor de tweede keer werd er ook een studententeam bekroond. De winnaar van de KIVI Engineering Student Team Award is CORE Changemakers van de Technische Universiteit Eindhoven. Het team werkt aan oplossingen voor de circulaire economie. De studenten proberen het probleem van e-waste, het afval van elektronische apparaten, te tackelen met innovatieve oplossingen. De andere twee finalisten waren Green Team Twente (Universiteit Twente), dat een waterstofauto bouwt, en team !mpact (TU Eindhoven), dat vorig jaar wereldkampioen werd in de iGem-wedstrijd voor synthetische biologie.

Over de prijs

Dit was de negende editie van de Prins Friso Ingenieursprijs, die het KIVI jaarlijks uitreikt. Voor de prijs komen ingenieurs in aanmerking die zich in hun werk onderscheiden in vier competenties: expertise, innoverend vermogen, ondernemerschap en maatschappelijke impact. De prijs is vernoemd naar prins Friso, die ingenieur Luchtvaart- en Ruimtetechniek en lid van KIVI was. Nog niet eerder waren er alleen vrouwen onder de finalisten.

Over KIVI 

KIVI is de beroepsvereniging van ingenieurs in Nederland en bestaat dit jaar 176 jaar. KIVI ondersteunt ingenieurs in hun beroepsuitoefening, maakt hun werk zichtbaar en legt verbindingen tussen ingenieurs en de samenleving. Ook verstrekt KIVI als enige in Nederland de internationaal erkende titels ‘Chartered engineer’ en ‘Incorporated engineer’, het kwaliteitsmerk voor topingenieurs. 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Kun je vernieuwen door het verleden te omarmen?

17 apr om 07:30 uur

Tijdens het nieuwe kunst- en architectuurfestival Cherish or Destroy luidt de centrale vraag: in hoeverre moet…

Lees verder »
descriptionArtikel

Waar kan er in Nederland nog worden gebouwd?

16 apr om 07:30 uur

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat publiceerde onlangs sturingskaarten, waaruit blijkt waar in de…

Lees verder »
descriptionArtikel

Blue zones bieden een wenkend perspectief

3 apr om 07:30 uur

Blue zones zijn plekken in de wereld waar mensen relatief lang en gelukkig leven. “Blue zones bestaan overal,…

Lees verder »
descriptionArtikel

Bouwiconen: Jimmy van der Aa trapt af met Peter Zumthor

27 mrt om 07:30 uur

In onze nieuwe rubriek Bouwiconen vragen we een Nederlandse architect naar het werk dat hem of haar veel…

Lees verder »
descriptionArtikel

De kracht van geografische data voor een breder publiek

22 mrt om 12:00 uur

Actuele vraagstukken als de woningnood en klimaatverandering vragen om oplossingen die moeten komen van…

Lees verder »

Zo efficiënt mogelijk in de bouw werken: 3 goede tips

21 mrt om 16:12 uur

Bij grote projecten draait uiteindelijk alles om efficiëntie en planning. De betrokken partijen hebben allemaal…

Lees verder »
descriptionArtikel

‘Bouw heeft meer overheidsregie digitalisering nodig’

21 mrt om 12:00 uur

Als het om digitalisering gaat, loopt de bouwketen niet voorop, aldus NLingenieurs. Daardoor worden kostbare…

Lees verder »

Webinar 'Binnen 30 dagen een gedragen ontwerp maken'

19 mrt om 15:09 uur

Hoe kun je sneller en efficiënter werken aan gebiedsontwikkelingen? Hoe krijg je een volledig overzicht van de…

Lees verder »