Schools by Circlewood bouwt aan biobased scholen in Amsterdam

maandag 15 mei 2023

Ontwerp door Studio A Kwadraat

Gemeente Amsterdam wil duurzame, flexibele en kwalitatief hoogwaardige schoolgebouwen realiseren door middel van het Innovatiepartnerschap Schoolgebouwen (IPS). Zo kan met dezelfde middelen meer kwaliteit gerealiseerd worden en wordt samenwerking tussen aanbestedende partijen en schoolbesturen mogelijk. Schools by Circlewood, onderdeel van Circlewood, is één van de drie geselecteerde consortia die negen tot dertig scholen (integrale kindcentra) gaat bouwen.

Op 11 mei presenteerden de drie consortia de resultaten van de onderzoeks- en ontwikkelfase van het IPS-traject aan Gemeente Amsterdam, de schoolbesturen en andere geïnteresseerden. Schools by Circlewood kan vanaf heden aan de slag met circulaire scholenbouw door gebruik te maken van hout en biobased bouwmateriaal bij het verduurzamen van onderwijsvastgoed. 

Toekomstbestendige scholen

Door het integraal ontwikkelde bouwconcept, de HoutKern Bouwmethode, is het desbetreffende gebouw in hoge mate multifunctioneel en toekomstbestendig. Het proces dat voorafgaat aan het ontwikkelen van een Circlewood-school geeft een grote ontwerpvrijheid en laat ruimte voor inbreng van de opdrachtgever en gebruiker, zodat er elke keer de juiste uitstraling en oplossing kan worden gevonden.

The Natural Pavilion
The Natural Pavilion. Foto door Daria Scagliola & Stijn Brakkee

HoutKern Bouwmethode

De innovatieve HoutKern Bouwmethode is ontwikkeld door de partijen die nu Circlewood vormen en is voor het eerst toegepast in The Natural Pavilion op de Floriade Expo 2022. De basis van de HKB-methode is een stapelbare houten module die door middel van een slimme knoop aan elkaar te koppelen is. De innovatie zit hem dan ook in de losmaakbaarheid en flexibiliteit. De HKB-methode zorgt zo voor een enorme besparing op de CO2- en stikstofuitstoot maar biedt nog een aantal andere belangrijke voordelen en kwaliteiten. Zo is de HKB-methode geschikt voor de nieuwste ontwerp- en bouwtechnieken en maakt het de hoogste duurzaamheidsprestaties mogelijk.

Betaalbare duurzame onderwijshuisvesting

Deze innovatie is een antwoord op de uitdagingen in de bouw van vandaag de dag (personeelstekort, schaarste aan bouwmaterialen, stijgende kosten, reductie van CO2, stikstof). We zien dat de gemeentelijke bouwambities en -opgaven steeds groter en complexer worden door verstedelijking, vergrijzing en klimaatadaptatie. Zonder innovatie als de HKB-methode wordt duurzame onderwijshuisvesting onbetaalbaar.

Kansen voor architecten

Als Creative Director van Circlewood zal OMA helpen bij de selectie van jonge architecten en landschapsontwerpers en in samenwerking met hen worden de scholen van het IPS-traject gebouwd. In samenwerking met Studio A Kwadraat is een pilotschool in Amsterdam ontwikkeld. Als geïntegreerd kindercentrum kenmerkt het compacte gebouw zich door een ruime centrale hal voor diverse kinderactiviteiten en verschillende soorten gevelopeningen die kaders bieden voor de beleving van de omgeving door de kinderen. Het programma, de indeling en de uitstraling van het gebouw kunnen worden verfijnd en aangepast aan de huidige en toekomstige behoeften van het schoolbestuur. Karin Kuipers (projectleider Circlewood): “Iedere school krijgt zijn eigen architect die écht aansluit bij het schoolbestuur en de context van de school. Elk schoolgebouw zal uniek zijn met zijn eigen uitstraling.”

Ontwerp door Studio A Kwadraat

Ontwerpvrijheid

Jimmy van der Aa (architect bij Studio A Kwadraat en de eerste gast-architect): “Eigenlijk is de methode een soort bouwpakket waarin veel technische eisen en randvoorwaarden aan de voorzijde al zijn opgelost. Hierdoor kunnen we als architect snel een heldere structuur van het gebouw opzetten en kunnen we ons volledig richten op de uiteindelijke gebruiker en opdrachtgever. Door de flexibele invulbaarheid van het casco kunnen we hen van begin tot einde in het proces aan de hand nemen en de indeling, functionaliteit, uitstraling optimaal afstemmen op hun specifieke wensen. Hierdoor ontstaat er een gebouw die helemaal aansluit bij het gewenste onderwijsconcept en hun ideale IKC wordt.” De HKB-methode biedt veel flexibiliteit en ontwerpvrijheid, dit biedt meer ruimte in het vertalen van de visie van de klant naar een daadwerkelijk gebouw.

Consortium Circlewood

Het consortium Circlewood bestaat uit Oosterhoff (ABT, Adviesbureau Lüning en bbn adviseurs), Noordereng Groep, Heko Spanten, Lomans, DWA, Ferross Staalbouw en Hedgehog Company. OMA, onder leiding van David Gianotten en Michael den Otter, is de creative director van Schools by Circlewood. Jimmy van der Aa (Studio A Kwadraat) is de eerste gast-architect van Schools by Circlewood, het merk van Circlewood wat zich op de ontwikkeling en bouw van scholen richt. In 2022 ontving Circlewood voor de HoutKern Bouwmethode de Cobouw Innovatie award. In 2023 is Circlewood genomineerd voor de ingenieursprijs, De Vernufteling.

Meer weten over duurzame en gezonde scholen? Houd dan de derde editie van het Duurzame & Gezonde Scholen Congres 2023 in de gaten.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

4 pijlers om je zintuigen optimaal te prikkelen

20 sep om 10:30 uur

De wereld en ook de bouwsector zijn aan het veranderen. Wie bijvoorbeeld producten aan scholen levert, komt…

Lees verder »
descriptionArtikel

Kindcentrum en sporthal in Cartesius: een blue zone school

19 sep om 07:30 uur

Vlakbij het centrum van Utrecht wordt een nieuwe woonwijk ontwikkeld, een omgeving die geïnspireerd is op de…

Lees verder »

Lekkages Rotterdamse school verholpen

17 sep om 22:59 uur

Het volledig beloopbare dak van een Rotterdamse school vertoonde op veel plekken lekkage. Dit dak is…

Lees verder »
descriptionArtikel

Geen schoolpleinen, maar groene buurtplekken

11 sep om 10:20 uur

Er is een onlosmakelijke verbinding tussen mens en omgeving. Wat die verbinding is, is dikwijls onderhevig aan…

Lees verder »
descriptionArtikel

Extra aandacht én 1 miljard nodig voor onderwijshuisvesting

8 sep om 09:00 uur

Het onderwerp onderwijshuisvesting is te lang doorgeschoven, zei Tweede Kamerlid Mariëlle Paul (VVD) afgelopen…

Lees verder »
descriptionArtikel

Duurzame & Gezonde Scholen Congres: save the date!

5 sep om 12:01 uur

Over een maand is het al zover: dan is het Duurzame & Gezonde Scholen Congres hét podium voor concrete…

Lees verder »
descriptionArtikel

Schoolpleinen vergroenen op Duurzame Dinsdag

5 sep om 09:24 uur

Het is vandaag Duurzame Dinsdag, een mooi moment voor de lancering van het nieuwe scholenprogramma Trees for…

Lees verder »
descriptionArtikel

De extreme renovatie van MFA Het Zand

4 sep om 09:00 uur
In de Utrechtse wijk Leidsche Rijn wordt de multifunctionele accommodatie (MFA) Het Zand gerenoveerd. Het project…
Lees verder »

Wat zijn jouw prioriteiten?

Ysbrand  

Om ook de komende jaren onze lezers te voorzien van de informatie die zij zoeken, doen we een inventarisatie naar wensen en behoeften. Jouw prioriteiten, feedback en ideeën worden zeer gewaardeerd!

Heb je vijf minuten?

Geef je feedback en ideeën door

 

/* ActiveCampaign */