Schoolplein is het ondergeschoven kindje

maandag 30 oktober 2023

Bijna alle kinderen in Nederland gaan naar school. Daarmee is de school, met het schoolplein, een vertrouwde plek voor kinderen waar zij dagelijks zijn en waar zij zich ontwikkelen tot zelfstandige personen. Maar wie investeert er werkelijk in de toekomst van kinderen? Lees het antwoord van Michiel van Campen (Branchevereniging Spelen en Bewegen), die de term ‘intensieve kinderhouderij’ gebruikt.

Michiel van Campen“Het schoolplein is de omgeving waar kinderen zich ontwikkelen; de basis voor maatschappelijke kaders en voor een gezonde levensstijl. Het is dus verbazingwekkend hoe weinig zorg, aandacht en geld hiervoor wordt gereserveerd. Iedereen lijkt zijn handen af te houden van het schoolplein. Het ontbreken van wettelijke kaders voor de grootte en de invulling van de buitenruimte bij onderwijshuisvesting is een grote zorg. Ook budget ontbreekt. Richtlijnen zijn er wel.

Modelverordening

Tot op heden wordt veelal vastgehouden aan de Modelverordening uit de jaren tachtig. In die tijd was een school met driehonderd kinderen héél groot. Inmiddels is driehonderd kinderen gemiddeld en komen basisscholen van vijf- tot zeshonderd kinderen steeds vaker voor. Met die Modelverordening mag ook een school van zeshonderd kinderen volstaan met zeshonderd vierkante meter buitenruimte. Daar is de term ‘intensieve kinderhouderij’ op zijn plaats.

Sinds 2021 is er een kwaliteitshandboek voor onderwijshuisvesting (Ruimte OK) waarin een buitenruimte van vijf vierkante meter als kader wordt omschreven, die deels onverhard moet zijn. Fijn dat het aanstuurt op een grotere ruimtereservering. Alleen de invulling is helaas niet vastgelegd. Daarmee bestaat de kans dat alsnog grote tegelpleinen worden aangelegd.

En dat onverharde delen lekker goedkoop met gras worden ingezaaid, terwijl dit niet levensvatbaar is in een omgeving waar dagelijks zoveel kinderen buiten spelen. Speel- en onderwijswaarden zijn nog niet in de kaders ingebed. Voor de buitenruimte is er geen waarborg voor kwaliteit!

Bewegend leren

Ook de in ‘Normbedragen voor onderwijshuisvesting’ is de buitenruimte niet opgenomen. Terwijl deze vandaag de dag meer en meer structureel onderdeel wordt van het onderwijsprogramma. Neem de groei in bewegend leren, spelend leren en de verdubbeling van het aantal uren bewegingsonderwijs. Scholen in het primair onderwijs hebben vanaf schooljaar 2023-2024 de wettelijke verplichting tenminste twee lesuren per week bewegingsonderwijs aan hun leerlingen te geven door bevoegde leraren. Het aantal gym- en sportzalen is daarvoor niet toereikend, waardoor een groot deel van deze lesuren in de buitenlucht wordt ingevuld. Op het schoolplein, het nabijgelegen grasveld en hier en daar bij een sportvereniging. Heel goed! Maar de overheid stelt hier geen geld voor beschikbaar. Voor de (her)inrichting van schoolpleinen moeten onderwijsorganisaties op zoek naar subsidies, fondsen en sponsoring. Voor een basisvoorziening!

Gezondheid en preventie

Kinderen leren binnen, ontwikkelen zich buiten. Spelen heeft een grote bijdrage in de ontwikkeling van een kind. Spelen draagt bij aan het gezond opgroeien, aan sociale vaardigheden. Aan de ontwikkeling van ruimtelijk inzicht, alsook aan motorische vaardigheden. Kinderen die veel buiten spelen, hebben een kleinere kans later brildragend te worden. Jong geleerd is oud gedaan. Daarom heeft het schoolplein een grote maatschappelijke bijdrage in gezondheid en preventie.

Mijn vraag is dan ook wanneer de politiek wakker wordt en durft te investeren in de toekomst van onze kinderen en toekomstige kinderen. Een mooie kans voor de politiek en de aanstaande Tweede Kamerverkiezingen.”

Lees veel meer over gezonde, groene schoolpleinen in ons themanummer Scholenbouw dat op 8 november verschijnt. Nog geen abonnement? Zorg dan dat je die nu al krijgt!

Bron: dit artikel verscheen in het digizine BuitenSpelen met veel meer interessante artikelen in dit kader.
Foto boven: Shutterstock

 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Nieuwe school startpunt voor klimaatbestendige wijk

22 apr om 07:30 uur

Midden in een industrieel en steenachtig gebied een gezonde, veilige en groene leeromgeving creëren; dat was de…

Lees verder »
descriptionArtikel

Alle kinderen verdienen een goed klimaat

29 mrt om 14:00 uur

Half maart kwamen meer dan 350 deelnemers uit de kinderopvang, onderwijs, ministeries, gemeenten en de…

Lees verder »
descriptionArtikel

Gemeente Kampen gaat voor hoogste circulaire doel

8 feb om 07:30 uur

Met de ambitie om het meest circulaire schoolgebouw van Nederland te realiseren, nam de Gemeente Kampen een…

Lees verder »
descriptionArtikel

Zo realiseer je ‘meest circulaire kindcentrum van Nederland’

29 jan om 07:30 uur

Dankzij de hoge duurzaamheidsambitie van de gemeente wordt in Kampen het ‘meest circulaire kindcentrum van…

Lees verder »
descriptionArtikel

Best gelezen artikel in 2023: Extreme renovatie van Het Zand

20 dec 2023
In de Utrechtse wijk Leidsche Rijn is multifunctionele accommodatie (MFA) Het Zand gerenoveerd. Het project is een…
Lees verder »
descriptionArtikel

Machtig uitroepteken van architect: de schooltrap

29 nov 2023

De trap in een schoolgebouw is onmiskenbaar een machtig uitroepteken van de architect geworden. De variaties…

Lees verder »
descriptionArtikel

Standaardisatie scholenbouw: vier keer niet hetzelfde

23 nov 2023

Vier Amersfoortse schoolbesturen kozen voor het standaardiseren van een basisconcept voor vier nieuwe en…

Lees verder »
descriptionArtikel

Ruimtelijke kwaliteit realiseren die niet vanzelfsprekend is

22 nov 2023

Hij zit nog na te genieten tegenover ons. Raymond van Sabben, de architect die een dag eerder zijn creatie, de…

Lees verder »