Kennisbank biedt levend document over natuurinclusief bouwen

vrijdag 24 november 2023

Volgende week wordt tijdens het Congres Natuurlijk een grote stap gezet in het ontsluiten van kennis over natuurinclusief bouwen. Het zijn Unitura en Arcadis die de handen inslaan en met de Nationale Kennisbank Natuurinclusief Bouwen (NKNB) hun technische en ecologische kennis en ervaring met vergunningen en projectuitvoering combineren. 

Al sinds 2018 houdt Unitura zich bezig met productontwikkeling voor natuurinclusief bouwen, vertelt Henk Jansen, commercieel manager van het bedrijf. “Eigenlijk weten maar weinig mensen hoe je maatregelen precies uitvoert. Wij zijn in dat gat gesprongen. Sinds vorig jaar bieden we niet alleen technische oplossingen in gebouwen, maar denken we ook mee over de omgeving. Dus wat je op het gebied van voedsel en dekking kunt doen voor dieren.”

Veel expertise

Deze know how komt binnenkort allemaal in een kennisbank te staan, die Unitura samen met Arcadis realiseert. “We werken al heel lang samen met Arcadis. Zij hebben heel veel expertise op het gebied van ecologisch advies, het regelen van ontheffingen en vernieuwende plannen binnen juridische kaders. Hun mitigatiecatalogus is nu de basis voor veel soortenmanagementplannen (SMP’s). Wij zijn sterk in productontwikkeling. We hebben besloten de handen ineen te slaan en de mitigatiecatalogus te digitaliseren en te ontsluiten. Het wordt daardoor een levend document, dat regelmatig wordt aangepast met de laatste inzichten.”

Congres Natuurlijk

De kennisbank wordt gelanceerd op het Congres Natuurlijk en is vanaf dan vrij toegankelijk voor iedereen. “Het doel is om onze gezamenlijke kennis met iedereen te delen. En daarnaast komen er ook gewoon producten van onze concullega’s in te staan. Het unieke aan de kennisbank is verder dat het heel inhoudelijk is. Dus niet alleen de nestkastjes, maar ook de juridische kaders van maatregelen, wetenschappelijke onderbouwing en een indicatie of een maatregel bewezen effectief is en inzicht in de specifieke eisen per soort.” 

De tool is volgens Jansen op verschillende momenten in het proces te gebruiken. “Het Bouwbesluit wordt aangepast, hoe ga je daarmee om? En wat als een gemeente een puntensysteem hanteert? Soms moet je op basis van wetgeving maatregelen treffen. In de tool kan je opzoeken welke maatregelen (ecologische bouwstenen) wetenschappelijk onderbouwd zijn, zodat je zeker weet dat het werkt. Maar er staan ook duidelijke tekeningen in, zodat bouwers en projectontwikkelaars weten hoe je iets maakt.”

Werkgroep

Nu de kennisbank bijna klaar is, is het werk nog niet gedaan. Jansen: “We hebben hier heel veel energie in gestoken. We willen een nieuwe standaard neerzetten, een next level handreiking voor natuurinclusief bouwen. Er is nog heel veel ontwikkeling gaande, dus ik zou iedereen willen oproepen: denk mee en kom met aanvullingen. Mijn wens zou zijn dat we een werkgroep oprichten met verschillende partijen, zodat we samen de kennisbank verder kunnen ontwikkelen en actueel houden.”

Lancering

De Kennisbank van Arcadis en Unitura wordt op 30 november gelanceerd tijdens Congres Natuurlijk, hét evenement over natuurinclusief bouwen. Congres Natuurlijk vindt plaats in Zwolle en is gratis toegankelijk. Het aantal plaatsen is echter beperkt. Meld je hier aan voor Congres Natuurlijk.

Foto boven: Biosintrum Oosterwolde

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Challenge geeft inzicht in vergroeningspotenties

11 apr om 07:30 uur

Hoe groen is jouw stad? Met de Groene Stad Challenge krijgen gemeenten daar een goed inzicht in, zoals blijkt…

Lees verder »
descriptionArtikel

Werksessies natuurinclusief bouwen voor gezonde bewoners

26 mrt om 15:30 uur

Ben je een gebiedsontwikkelaar of projectontwikkelaar en ben je geïnteresseerd in hoe groenvoorzieningen in…

Lees verder »
person_outlineBlog

Rijke biodiversiteit: gunstige invloed op gezondheid

15 feb om 07:30 uur

Biodiversiteit heeft niet alleen betrekking op de planten- en dierenwereld. Een rijke biodiversiteit heeft ook…

Lees verder »
descriptionArtikel

Nieuwe groennorm steden vergt vele miljarden

13 feb om 07:30 uur

Geen enkele bestaande norm in Nederland stelt kwaliteitseisen aan groenvoorzieningen. Mocht er alsnog een…

Lees verder »
descriptionArtikel

Een groen gebouw kent ook bouwkundig groen

7 feb om 07:30 uur

Waaraan moet een groen gebouw voldoen? Leiden de specificaties wel tot voldoende groen? Of wordt het hooguit…

Lees verder »
descriptionArtikel

Nieuw ontwerpparadigma voor de stad met ecosysteemdiensten

23 jan om 11:30 uur

Het klimaat verandert in een hoog tempo en de effecten op de menselijke activiteiten en gezondheid zijn vooral…

Lees verder »
descriptionArtikel

Collectiviteit, gezondheid en natuur centraal in Kerkebosch

17 jan om 17:00 uur

De recent ontwikkelde woonwijk Elix, gelegen in Zeist Kerkebosch, bestaat uit veertien duurzame en circulaire…

Lees verder »
descriptionArtikel

Congres Natuurlijk: versnelling natuurinclusief bouwen

11 dec 2023

De vijfde editie van het Congres Natuurlijk in het Provinciehuis in Zwolle liet met veel kennisdeling,…

Lees verder »