KCAP wint aanbesteding in Zürich met 'wijk van de dansende koppels'

maandag 8 mei 2023

De gebouwen met woningen vanaf de eerste verdieping en in de plint onder meer horeca en winkels vormen de wijk van de dansende koppels in de Zwitserse gemeente Wangen-Brüttisellen. © KCAP

Een voormalig industrieterrein in de buurt van het Zwitserse Zürich gaat door KCAP worden getransformeerd tot een verdichte en leefbare wijk met vier verschillende type huizen.

Met de ‘wijk van de dansende koppels’ winnen KCAP (stedenbouw en architectuur), Studio Vulkan (landschap) en Raumanzug (duurzaamheid) de wedstrijd voor een nieuwe woonwijk met 279 appartementen in de buurt van Zürich. Naast woningen komen er kantoren, winkels en horeca. Kleinschalige woningen, compacte torenflats en verschillende industrieën, zoals een hoogbouwmagazijn voor Coca-Cola, zullen het perceel omringen.

Wangen-Brüttisellen is een snelgroeiende gemeente die van plan is te verdichten. Een van de percelen bestemd voor herontwikkeling is het Erni-Areal, een voormalig industrieterrein in de buurt van het station. 

Namens Erni Liegenschaften nodigde Mobimo Management vijf teams uit om het voormalige Erni-terrein in Wangen-Brüttisellen te herontwikkelen. Een van de grote uitdagingen bij het ontwerp was de factor geluidsoverlast, aangezien het Erni-Areal vlakbij een afrit van de snelweg ligt langs een drukke verkeersader en direct onder de aanvliegroute van de luchthaven van Zürich. 
 
KCAP stelde een concept voor dat reageert op de veelzijdige context met een duidelijke eigen houding. Die context wordt gevormd door nabijgelegen grootschalige projecten zoals de Brüttiseller Tor, het hoogbouwmagazijn van Coca Cola of het Ringstrassenquartier. In plaats van grote gebaren en hoogtepunten biedt de wijk een contrast met compacte laagbouw en een hoge dichtheid.
 
Door de gebouwen verspringend te plaatsen, fungeren ze als een geluidswal die recht doet aan de complexe geluidssituatie en blijft het open karakter behouden. Woningen zijn vooral te vinden in de meer besloten blokken, terwijl de drukke doorgaande weg en snelwegafrit worden begrensd door blokken met flexibele kantoorruimtes en penthouse-appartementen. Tegelijkertijd blijft Erni-Areal ingebed in de context door een verscheidenheid aan fysieke en visuele verbindingen. Veel kleine openingen en ingangen langs de harde rand zorgen voor een hoge mate van doorlaatbaarheid.

Dans voor twee

Vier verschillende typologieën kenmerken de nieuwe wijk: het atriumhuis, het lineaire huis, het punthuis en het tweelinghuis. Elke typologie wordt twee keer toegepast, waardoor koppels ontstaan die met elkaar lijken te 'dansen' door hun opstelling en ligging. Het beperkte aantal gebouw- en woningtypologieën zorgt voor samenhang en optimalisatie, zo ontstaat er een zorgvuldige balans tussen herhaling en variëteit.

"We hebben ons laten inspireren door de Wals, een dans voor twee met een gesloten houding, snelle draaien en een vast stappenpatroon." Ute Schneider, partner bij KCAP.

Alle vier de typologieën worden verenigd door een schuin dak over de drie bovenste verdiepingen, waardoor een dakrand ontstaat boven de vierde of vijfde verdieping. Dit brengt een menselijke schaal in het geheel en zorgt voor veel natuurlijk licht in de openbare ruimtes en appartementen. Samen met de verschillende materialisaties op de begane grond, zijn de gevels visueel gestructureerd in drie lagen: begane grond, rechte gevel en schuin dak.

Erni Areal. © KCAP
Door de vier 'danskoppels' zorgvuldig te positioneren, heeft KCAP een duidelijk herkenbare serie van openbare ruimtes in het interieur van de wijk gecreëerd. © KCAP

Weelderig beplant

Door de vier 'danskoppels' zorgvuldig te positioneren, heeft KCAP een duidelijk herkenbare serie van openbare ruimtes in het interieur van de wijk gecreëerd: autovrije straten, binnenplaatsen die weelderig zijn beplant met bomen en gebieden voor de gebouwen die fungeren als bufferzone tussen het publieke en private domein. Deze ruimtes met hun natuurlijk beplante en schaduwrijke ontwerp dienen ook als retentiegebied voor overtollig regenwater en ter afkoeling.

Compact en ecologisch

Duurzaamheid is een integraal onderdeel van alle KCAP-projecten, en dit project is een duidelijk voorbeeld van deze aanpak. De bouwblokken –denk aan kelders, begane grond en bouwkernen– zijn ontworpen om deels in gerecycled beton en deels in geprefabriceerd hout te worden gebouwd. Deze hybride aanpak heeft financiële voordelen en is meer milieuvriendelijk, daarnaast wordt zo het complexe bouwproces op deze uitdagende locatie gestroomlijnd. Betonplaten van de bestaande industriële gebouwen zullen ook worden hergebruikt. Naast de toegepaste maatregelen voor geluidsvermindering, het tegengaan van hittestress, het vasthouden van water en verbetering van het microklimaat, beschikt het Erni-Areal over zonnepanelen, groene daken, warmtepompen en een maximum aan natuurlijke ventilatie. Het project is zowel compact als ecologisch en voldoet voor bijna honderd procent aan de SNBS-eisen (Standard Nachhaltiges Bauen Schweiz).
 
Het bestaande hoofdkantoor van ERNI blijft bestaan en wordt uitgebreid met een kas met het idee dat hier een gemeenschapscentrum komt dat gericht is op stedelijke voedselproductie. ‘s Nachts zal dit glazen paviljoen dienen als baken voor de nieuwe wijk.

Erni Areal. © KCAP
Weelderig beplante openbare ruimtes met een overgang tussen publiek en privaat domein. © KCAP


 
 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Vernieuwend ontwerp biedt verzorgingshuis weer toekomst

28 aug om 07:30 uur

Hoe verbouw je een verzorgingshuis, zodat het voldoet aan de wensen en eisen die tegenwoordig en in de toekomst…

Lees verder »
descriptionArtikel

KCAP wint competitie woon- en werkcomplex Toulouse

19 jul om 08:00 uur
KCAP heeft de internationale prijsvraag gewonnen voor Altiplano, een woon- en werkcomplex in Toulouse Aerospace.…
Lees verder »
descriptionArtikel

Feestelijke start bouw van 'de Tuin van Teding' in Delft

17 jul om 08:00 uur
Op 29 juni werd officieel stilgestaan bij de start van de bouw van ‘de Tuin van Teding’. Dit feestelijke moment…
Lees verder »
person_outlineBlog

Treinangst

12 jul om 08:00 uur
Afgelopen zomer reisde ik voor mijn werk naar Valencia en deed daarvan verslag op LinkedIn en Twitter. Altijd leuk…
Lees verder »
descriptionArtikel

OD205 toont visie op zelfvoorzienend wonen op Dag van de Ontwerpkracht

3 jul om 09:22 uur
In 2022 vroeg het Ministerie van Maak honderd ontwerpbureaus om een maquette te presenteren die 10.000…
Lees verder »
descriptionArtikel

Octagon Leiden bereikt hoogste punt

23 jun om 11:00 uur

Met het hijsen van de afdekplaat van de liftschacht naar het dak heeft de zogenoemde topping out ceremony…

Lees verder »
descriptionArtikel

Een optimaal klimaat is een flexibel klimaat

20 jun om 08:00 uur
Stel je voor: een werkplek die zo licht mogelijk is gestructureerd. Minimale installaties en energieverbruik, maar…
Lees verder »
descriptionArtikel

Wubbo Ockels Innovatieprijs stimuleert verschilmakers met impactvolle ideeën

16 jun om 10:27 uur

Met de lancering van de Wubbo Ockels Innovatieprijs worden mensen gestimuleerd om creatieve, vernieuwende…

Lees verder »

Wat zijn jouw prioriteiten?

Ysbrand  

Om ook de komende jaren onze lezers te voorzien van de informatie die zij zoeken, doen we een inventarisatie naar wensen en behoeften. Jouw prioriteiten, feedback en ideeën worden zeer gewaardeerd!

Heb je vijf minuten?

Geef je feedback en ideeën door

 

/* ActiveCampaign */